Аукционът за двете исторически NFT корици на "Капитал" започна

Началната цена е 1 ETH за корица, а наддаването ще продължи до 22 юни

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Онлайн аукционът за двете исторически NFT корици на "Капитал" започна в специализираната платформа Open sea. Наддаването ще продължи до 22 юни, а началната цена за всяка от тях е 1 етер (ETH) - валутата на Ethereum блокчейна. В момента една монета струва приблизително 2500 долара. Всеки може да участва по всяко време в рамките на продължителността на аукциона с една или няколко заявки "купува".

Седмицата, в която се провежда той, е символична - с нея се навършват осем години от излизането на първата корица, която отразяваше началото на масовите протести срещу избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г. Втората е от съвсем скоро - от санкционирането на същата фигура по американския закон "Магнитски".

NFT (non-fungible token) e блокчейн услуга, която позволява дигитално съдържание да има уникален подпис - цифров сертификат за автентичност. Аукционът обаче не е за просто дигитално подписани копия, купувачите ще инвестират в парче от историята, тъй като тези дати и корици никога няма да се повторят. За тях ще има физическа печалба - реално, луксозно копие от корицата, подписано от част от редакционния екип на "Капитал".

В "Капитал" вярваме, че създателите на цифрово съдържание трябва да има как да печелят от него. Въпреки че фокусът на медията е повече върху бизнеса и икономиката, винаги сме смятали, че изкуството е важно. Сега NFT дава още една възможност на хората, които са се посветили на него, да обърнат интелектуалната му стойност в пари. Организираме аукциона за кориците и за да обърнем внимание върху този начин за търговия, така че повече хора да могат да се възползват от него.

Как се случва аукционът

Офертите се подават под формата на Wrapped Ether WETH - това са етери в ескроу, което гарантира, че подадената оферта е обезпечена със средства. На самата платформа opensea.io при заявяване на оферта се предлага услугата за конвертиране на етери в WETH.

За целта участниците трябва да се сдобият с етери - ETH, ако не притежават към момента. Това може да стане на някои от лицензираните борси като https://www.coinbase.com/, https://www.kraken.com/, https://www.bitpanda.com/en/home-video. На някои от борсите отварянето на акаунт отнема повече време, така че започнете процеса от по-рано. ETH може да закупите и директно от човек, притежаващ такава криптовалута.

За да оперирате с вашата криптовалута, трябва да си откриете сметка на етериумския блокчейн чрез портфейл - най-разпространените са https://metamask.io/ и https://www.coinbase.com/. Вашата разполагаемост в крипто трябва да е малко повече от цената в крипто, която искате да платите на аукциона, тъй като сделките с NFT изискват заплащането на gas cost, което е цената за опериране на етериумския блокчейн и тя варира спрямо търсенето и предлагането. Повече за цените на "газ" може да видите тук: https://www.gasnow.org/

Какво е Ethereum може да видите тук.

Какво е NFT - тук.

Имайте предвид: цените на криптовалутите, включително и ETH, са силно волатилни спрямо долара и еврото. Пазете си добре ключовата фраза за вашия портфейл, не я споделяйте онлайн или в мейл, същото важи и за вашия private key. За въпроси по темата, моля, пишете ни на [email protected]
28 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    ПЕЕВСКИ КОНТРОЛИРА ВЛИЯНИЕ ЧРЕЗ АДВОКАТИ С МИЛИОНИ ПРЕЗ ФИРМА-РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ https://bivol.bg/aviora-peevski.html
    Адвокатската кантора “Авиора Консулт”, която основно обслужва бизнеса на Делян Пеевски и от негово име е наела скъпи лобисти за защитата му по Закона #Магнитски в САЩ е получила над 19 милиона лева от самия Пеевски, притежавана от него фирма и от “Булгартабак”. Адвокатите Сашо Ангелов и Гено Андреев са изтеглили голямата част от тях в лично качество. Пет милиона получени от “Булгартабак” не са обявени в годишните отчети на фирмата. Тези пари най-вероятно идват от заем отпуснат от Българска банка за развитие. Пеевски е дал 1,7 милиона лева в лично качество, но не е регистриран по ЗДДС. Това показват дневниците на фирмата, с които Биволъ се запозна, и които са налични в НАП.

    Нередност?
  • 2
    ojk16240969261061232 avatar :-|
    ЕднаГолямаБоза

    По голяма простотия от NFT в крипто света. Алчността е безкрайна.

    Нередност?
  • 3
    kokoto2 avatar :-P
    kokoto2

    бъркам в носа си... чопля... излиза едно топченце... уникално е... давам го на търг... начална цена само половин биткоин (не съм толкова алчен, да искам цял етер).

    Нередност?
  • 4
    kfo181092764 avatar :-|
    Краси

    Арч Кепитъл с младата надежда на България – Александър Алексиев – е новата гореща инвестиция в България.

    Нередност?
  • 5
    kalinna avatar :-|
    kalinna

    Алек е младо 20-годишно момче, което от малък има интерес към програмиранетo, оказва се истинска звезда в крипто търговията.

    Нередност?
  • 6
    marinnikolov avatar :-|
    marinnikolov

    Алекс инвестира прозрачно и в имоти. Под прозрачно, имаме предвид, че набира капитал като продава дялове от Арч.

    Нередност?
  • 7
    hvm221103745 avatar :-|
    Цвети

    Няма по-прозрачен начин, защото инвестицията се вписва в търговския регистър и се харчи прозрачно. Печалбите се плащат под формата на дивиденти.

    Нередност?
  • 8
    ybb191108853 avatar :-|
    Боян Бонев

    Следващата стъпка на Алекс е да листне компанията си на Beam – така дяловете ще струват повече.

    Нередност?
  • 9
    pdr441109238 avatar :-|
    Ваниела

    Маню забелязва Алекс още на 18 във ВУЗФ, когато младият крипто гуру се отличава с големи познания и практически опит на борсите.

    Нередност?
Нов коментар