🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Следите на даренията за Украйна се губят във фалиралата криптобанка Celsius

Платформата ги набираше на свои адреси, а не в официалните портфейли на украинското правителство. Сега не е ясно дали въобще са стигнали до страната

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

След като Русия нахлу в Украйна през февруари, повечето западни компании от криптосектора потърсиха начин да помогнат. Криптоборси побързаха да публикуват адресите на портфейлите на украинското правителство за криптодарения в опит до тях да стигнат по-бързо пари. Криптобанката Celsius обаче, която само няколко месеца след началото на войната изпадна в неплатежоспособност, направи нещо различно: вместо да насочи потребителите към официални портфейли, управлявани от правителството на Украйна, събираше дарения в сметки, контролирани от компанията.

Специализираната медиа CoinDesk заедно с няколко криптоентусиасти и компании за данни проследяват какво се е случило с тези пари - но ясен отговор няма, с изключението, че украинското правителство отрича да е получавало пари от компанията.

"За да дарите по сигурен и контролиран начин"

Малко преди фалита на компанията изпълнителният директор на Celsius Алекс Машински заедно с директора по сигурността Даниел Леон теглят криптовалути за общо 17 млн. долара - в биткойни, Ethereum, USDC и др. Това се случва точно преди компанията да спре всички тегления от клиенти. Голямото притеснение, което за момента не е напълно доказуемо, е, че част от тези пари са били предназначени за дарения в Украйна. Портфейлите за дарения на Bitcoin и Ethereum в посока Украйна са открити в първите дни на март като "сигурен и контролиран начин" за достигане на средствата до нападнатата от Русия страна.

0x8f9F9b4b48bFCAA5372878a3a679B44E8EB09063$BTC: 1. 1GT9VpbZP4CB5MdvTBYEHJ4mm56GNPUCZv 2. bc1q49aukmruj3edwtktsdgtkqgu87j9gsvaw5k2xc

- Celsius (@CelsiusNetwork) March 2, 2022

Месеци след обявяването на фалит на Celsius усилията на криптобанката да събира дарения от името на Украйна излизат на преден план. Хора, проследили движението на парите от портфейлите чрез публичния блокчейн, твърдят, че няма доказателства събраната криптовалута да е била дарена според целта си.

За сравнение - в началото на войната за по-малко от две седмици близо 100 млн. долара достигат до портфейлите, създадени от Министерството на цифровата трансформация на Украйна. Големите борси, включително FTX и Binance, предоставят насоки за своите потребители как да даряват в официални портфейли, а социалните медийни платформи работят усилено, за да премахнат публикации от измамници.

Къде отиде криптото?

Говорител на Министерството на цифровата трансформация на Украйна коментира, че не е запознат с дарения в Ethereum, получени от Celsius.

Не е известно дали Celsius е направила парично дарение чрез други средства, като например банков превод, или дали криптовалутата е била предадена по друг начин, който не е лесен за проследяване, но това отново биха били допълнителни стъпки, които нито са коментирани, нито са обосновани в случая.

Според инструмента за профилиране на портфейли Nansen, който чете блокчейн данни, целият Ethereum (ETH), изпратен до портфейла за набиране на средства от Celsius, в крайна сметка е бил прехвърлен към други портфейли, които според Nansen също се контролират от Celsius.

Проследяването на биткойн портфейлите на Celsius (BTC) е малко по-сложно. Представител на компанията за набиране и проследяване на информация от публичния блокчейн Chainalysis коментира пред Coindesk, че предоставеният портфейл е за услуги и не може да бъде проследен ефективно заради големия си обем транзакции.

"Трудно е да се проследят средства чрез портфейл за услуги, защото начинът, по който услугите съхраняват и управляват средства, депозирани от потребителите, по своята същност прави по-нататъшното проследяване неточно. Само самата борса знае кои депозити и тегления са свързани с конкретни клиенти и тази информация се съхранява в книгите с поръчки на борсата, които не се виждат в блокчейните или в инструментите за анализ", пише Chainalysis в публикация по темата.

Все още няма коментари
Нов коментар