И Nexo се включи в лова на апетитни отломки от криптопогрома

Българският кредитор планира да купи своя азиатски конкурент Vauld, който в понеделник замрази тегленията

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Основата от българи криптобанка Nexo е на път да придобие азиатската Vauld, която в понеделник замрази тегленията на клиентски средства, след като обяви че от 12 юни насам е посрещнала отлив от близо 200 млн. долара. Според подписаното споразумение Nexo има два месеца за due diligence. Засега няма други детайли по планираната трансакция, като за каква цена става въпрос и каква сума като ликвидност ще е нужна на Vauld. Междувременно тегленията ще останат замразени.

"След успешното приключване на трансакцията Nexo планира да придобие до 100% отVauld и да реорганизира бъдещите си операции и да ускори по-доброто си присъствие в Азия", се казва в официалното съобщение.

Не е ясно и какви са активите на базираната в Сингапур Vauld, но пред изданието The Block един от създателите й, Даршан Батия, казва, че в пика те са били 1 млрд. долара.

В търсене на спасители от последна инстанция

Сривът на криптопазара от началото на годината и задълбочил се в края на второто тримесечие предизвика ликвидна криза, която започна да взема жертви. При липсата на централна банка, която да осигурява средства и така да предотврати верижни фалити, в тази роля бързо започнаха да се наместват по-стабилните играчи на пазара. За тях това е възможност да придобият активи или по-скоро пазарен дял на безценица.

Nexo се опита да се позиционира в тази група от самото начало като при замразяването на тегленията от криптобанката Celsius преди три седмици също обяви, че е отправила оферта да придобие бизнеса ѝ, но до преговори така и не се е стигнало. Преди седмица Nexo обяви, че е наела Citibank да я консултира за потенциални придобивки, а от днешното съобщение се разбира, че работи и с още една банка.

В предходните седмици като най-активен кредитор от последна инстанция обаче се позиционира криптоборсата FTX и нейният създател Сам Банкман-Фрийд. Тя предостави спасителни 250 млн. долaра ликвидност на друг голям криптокредитор BlockFi, а впоследствие увеличи сумата на 400 млн. долара и влезе в разговори за придобиването му. Освен това през друга своя компания Alameda Research Банкман-Фрийд осигури близо 500 млн. долара ликвидност на криптоброкера Voyager.

Рискова експанзия

Покупките в този момент носят възможности, но и опасности, тъй като никой не може да прогнозира колко ще продължи или ще се задълбочи криптозамръзването. Мащабни и непремерени покупки може да оголят откъм ликвидност и по-здравите компании, а и винаги има рискове от скелети в гардероба.

Непосредствените планове на Nexo са да предостави незабавна помощ и да облекчи ограниченията за теглене, въведени в платформата на Vauld за нейните над 800 хил. клиента. А в бъдеще плановете са да се капитализират синергии със съществуващия фокус на Vauld върху Югоизточна Азия.

"Nexo едновременно ще проучи интегрирането на по-широка продуктова гама за ритейл и институционални клиенти, силна ликвидност, правен и регулаторен опит, несравнима автоматизация, риск мениджмънт и най-добрите бизнес практики, които са укрепили неговата твърда позиция въпреки каскадния колапс на множество институции в сектора. Целта е не само да се защити съществуващата клиентска база на Vauld във възможно най-голяма степен, но и да им се даде достъп до подобрен набор от услуги", гласи още съобщението.

"Работата под шапката на Nexo ни поставя незабавно в силна позиция да продължим изпълнението на нашите задължения към клиентите ни и в същото време да изпълняваме амбициозните планове на двете компании, независимо от пазарните условия", каза Даршан Батия от Vauld.

Все още няма коментари
Нов коментар