Стейбълкойните на борсите Huobi и Binance за кратко загубиха връзка с долара

Криптопазарът отново е поставен под напрежение - най-големите криптовалути са надолу с около 7-8%

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • HUSD, за която се предполага, че по всяко време трябва да поддържа паритет с долара, падна с почти 15% от фиксираната си цена.
  • Стабилните монети за пореден път напомниха за рисковия си характер, макар и бързо да възстановиха паритета си. Всичко това се случи и на фона на срив на основните криптовалути - Bitcoin и Ether загубиха около 7-8% за последните 24 часа.

Няколко месеца след колапса на Luna и UST стабилните монети отново напомниха за рисковия си характер. В четвъртък вечерта HUSD, стейбълкойнът на една от най-големите борсови платформи - Huobi, загуби връзка с долара и падна до близо 80 цента. Рано сутринта в петък го последва и тази на Binance - BUSD, като падна с повече от 3 цента, преди да възвърне "сигурната" си стойност. Няколко часа след спадовете те възстановиха паритета си с щатската валута.

Всичко това се случи и на фона на срив на основните криптовалути - Bitcoin и Ether загубиха около 6-7% за последните 24 часа, а някои като Ripple са надолу с над 10%. Макар и да не може да се търси някаква пряка връзка между "скъсването" на HUSD и криптовалутите, спадът им помрачи настроението на инвеститорите, след като пазарът започна възстановяване от дъната, донесло печалби от почти 100% при някои виртуални валути.

Биткойн, най-голямата криптовалута, падна до под 22 000 щатски долара. Експертите смятат, че крипто може да се понижи още по-надолу и да предизвика нов сезон на продажби преди пускането на протокола за Ethereum Merge. Междувременно Ethereum също остана на ценовия праг от 1750 долара, след като през миналата седмица пробва и премина нивото от 2000. Kриптовалутите подобриха значително цените си след големия спад на пазара през май и юни 2022 г.

"Пазарното рали, което върна биткойн отново до нива от 25 хил. долара загуби инерция и това може да започне да натежава върху цената на валутата", коментира в бележка Крейг Ерлам, главен пазарен анализатор в Oanda, цитиран от Bloomberg. "Движение под 22 500 долара може да подскаже, че ралито вече е излязло от курса си", допълва още той.

Не толкова "стабилни" монети

Стабилните монети също продължават да показват признаци на слабост. Те представляват криптовалути, създадени, за да могат да се обменят срещу фиксирана сума към фиатна валута. Такива монети са предназначени да осигурят ефективност и помощни средства за блокчейн плащания, които в момента се наблюдават при традиционните валути.

През последните месеци редица стабилни монети загубиха фиксирането си с долара, някои по грандиозен начин.

Алгоритмичният стейбълкойн UST на Terra се срина заедно със своя токен LUNA през май, предизвиквайки вълна от продажби, които в крайна сметка доведоха до колапса на екосистемата на Terra.

Тъй като криптопазарът се срина през май, Tether (USDT), най-големият стейбълкойн в криптоиндустрията по пазарна капитализация, за кратко загуби фиксирания си курс с долара. Месец по-късно стейбълкойнът USDD на TRON падна до 0.925 долара, но беше спасен чрез обезпечение - макар и няколко седмици след като за първи път се отклони от цената на долара. Дори днес третата по големина "стабилна монета" BUSD, емитирана от Binance, загуби повече от 3% от стойността си, като падна до 0.965, преди отново да възвърне стойността си.

Последния инцидент, по-рано тази седмица, базираната на Polkadot платформа за децентрализирано финансиране (DeFi) Acala отбеляза срив на стабилната си монета aUSD с 99%, след като хакери се възползваха от грешка в нейния пул от ликвидност. Въпреки че общността организира изгаряне на токени, за да унищожи 1.29 милиарда aUSD, изсечени от хакери, към момента тя все още не е възвърнала фиксирания си курс с долара, търгувайки се на около 0.72 долара.

Кои са Huobi и HUSD

Базираната в Хонконг Stable Universal стои зад борсата Huobi, създавайки HUSD - токен в блокчейна на Ethereum, предлаган на пазара като "безопасен и сигурен стейбълкойн", който съчетава стабилността на щатския долар с ефективността на блокчейн технологията.

Скъсването на връзката с долара доведе до изкривяване на ликвидността на HUSD на платформата за суапове Curve 3pool (3Crv), като децентрализираната борса издаде предупреждение, че текущият обменен курс за стейбълкойна "е твърде нисък".

Екшънът се случи малко след като криптоборсата FTX премахна HUSD от възможностите си за поддържани стабилни монети в щатски долари, без да дават обяснения за причината.

Това беше изненадващ ход, защото това е първият по рода си стейбълкойн, който е загубил пега си, понеже HUSD е подкрепен до голяма степен от физически щатски долари, за разлика от алгоритмите при UST или с комбинация от долари, инвестиции и тн.

Въпреки че не стана веднага ясно какво е причинило депегинг (скъсване с долара), борсата за криптовалута Huobi Global, която участва в пускането на стабилната монета през 2019 г., веднага публикува съобщение, в което се казва, че е наясно с проблема с ликвидността на токена.

"Huobi винаги е давал приоритет на безопасността на активите на нашите клиенти и ще работи, за да намери решение и да възстанови стабилността на своя HUSD възможно най-скоро", написаха от борсата в Twitter.

Фактът, че HUSD успя да си възвърне фиксираната стойност толкова бързо, е добър знак. Въпреки цялата негативност, FUD и паническите продажби HUSD успя да се върне към фиксирания си щатски долар.

Това е нещо добро, защото, както видяхме с UST, когато паниката настъпи и дори "продаването" на биткойн резервите от Terra не помогна, нямаше нищо, което да попречи на UST да изпадне в забрава. Това означава, че HUSD все още е обезпечен с долари.

Все още обаче няма официално изявление от Stable Universal. Беше съобщено, че те имат проблеми с ликвидността. Как са успели да възвърнат фиксирането толкова бързо, докато имат проблеми с ликвидността, е мистерия. Затова и стейбълкойнът на Huobi трябва да се търгува с изключително внимание, независимо от факта, че е възвърнал своята фиксирана стойност.

Все още няма коментари
Нов коментар