🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nexo пусна платформа за спот и фючърс търговия с крипто

Pro ще осигурява и висока ликвидност, чрез агрегиране поръчки от маркет мейкъри и големите борси

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Дигиталната банка с български корени Nexo създаде платформа за търговия с криптовалути, която осигурява достъп на индивидуални търговци до услуги, които традиционно са запазена територия за големи институционални инвеститори. Nexo Pro ще осигурява агрегирана ликвидност от повече от 10 места за търговия, различни маркет-мейкъри и борси като Binance, Coinbase, Kraken и FTX, за да минимизира пропускането на поръчки или рязка промяна в цената, която настъпва между подаването и изпълнението на поръчка, съобщиха от компанията. Подобен агрегатор засега не се предлага от друга платформа, а целта освен това да се постигнат и възможно най-малък спред между цените купува и продава.

Nexo Pro реално е по-функционална платформа за разлика от старата Nexo Exchange, на която може да се правят само размени на криптовалути. Сега новата платформа за търговия ще предлага спот, фючърсна и маржин търговия на клиенти на дребно, като криптовалутите ще се търгуват чрез функцията swap, която и досега позволяваше на потребителите да обменят една криптовалута за другa. Това означава, че през Nexo Pro не може да се купуват и продават криптовалути с фиатни пари, както е например на борси като Binance и Coinbase.

В платформата ще се влиза чрез трансфер на крипто валута от сметките на клиентите в Nexo, които според компанията са над 5 млн., а активите под управление са 6 млрд. долара.

Част от другите възможности, които Nexo Pro предоставя са oтваряне на дълги и къси позиции едновременно - стратегия, която се изпозлва за хеджиране от неочаквани движения на пазара, както и да се използва общия портфейлен баланс на инвеститора като обезпечение, за да се компенсират неблагоприятните позиции. Лимитът за къси и дълги маржин сделки на платформата ще е с до 5x ливъридж, като криптото в портфолиото на клиента ще се използва като обезпечение за получаване на средства.

Съоснователят и изпълнителен председател на Nexo Коста Кънчев описва в прессъобщение Nexo Pro като "врата към професионална търговия за клиенти на дребно". Като промоционална кампания Nexo Pro намаляват всички такси до 30 ноември - в зависимост от обема на търговия те ще са межу 0.02 и 0.1% за спот пазара и между 0.015 и 0.03% за фючърси.

Основният бизнес на Nexo e крипто кредитиране, като за разлика от други компании платформата успя да устои на криптозимата и извади няколко големи играчи от сектора, включително Voyager Digital и Celsius Network, като и двете обявиха фалит през последните няколко месеца след драматичен спад в цените на криптовалутите.

Обратно изкупуване за 50 милиона

На 30 август Nexo обяви и нов план за обратно изкупуване на стойност 50 млн. долара за своя едноименен токен NEXO. Плановете на компанията включват периодично обратно изкупуване през следващите шест месеца. Това не е първият път, когато Nexo стартира програма за обратно изкупуване - през май 2021 г. обияви операция за 100 млн. долара през миналия май.

Случаите на обратно изкупуване варират и зависят от редица фактори, включително макроикономически показатели, колко зряла и финансово здрава е една компания и какви са наличните инвестиционни възможности. Въпреки че икономическите последици от пандемията COVID-19 може да са накарали много компании да замразят обратното изкупуване на акциите си, обратното изкупуване обикновено е конвенционално средство - като дивидентите - за възнаграждение на инвеститорите. Ключова разлика между обратно изкупуване и дивидент е, че първият не гарантира каква ще бъде бъдещата възвръщаемост, докато вторият обещава определена, фиксирана печалба.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    meteowrite avatar :-P
    meteowrite
    • - 1
    • + 3

    От нищо нещо не се получава. Досущ като стойността на криптото.

    Нередност?
  • 2
    srl41671950 avatar :-|
    srl41671950

    Цяла статия посветена на една платформа, няма един линк към нея

    Нередност?
  • 3
    myrmor avatar :-|
    Мърмор

    Добре. Винаги се намират много желаещи да бъдат излъгани и да загубят парите си. Доказано.

    Нередност?
  • 4
    habet_sibi avatar :-P
    Question Mark
    • + 1

    Nexo e новата Ружа.
    Сега ги пишете тия статии, но утре да няма, оле мале.. как се стугна до тук?

    Нередност?
Нов коментар