Сам Банкман-Фрийд: Крипто регулации ли? Всичко беше PR

Създателят на FTX разкрива, че много от нещата, които е говорил преди фалита на борсата, са били за имидж

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Преди фалита на FTX Сам Банкман-Фрийд беше един от най-шумните защитници за въвеждане на регулации върху крипто
  • Сега разкривa в чат в Twitter, че много от нещата, които е говорил преди фалита на борсата, са били за имидж
  • Новият директор на фалиралата борса - Джон Рей, пък твърди, че FTX се е управлявала от неопитни лица и непрозрачно

Ефектите от фалита на борсата FTX ще продължават дълго да отекват в криптопространстовото. Погледите са насочени очаквано към създателят й Сам Банкман-Фрийд и неговата свита и за методите им на управление, който повдигнаха въпросителни за милиарди долари.

Няколко разкрития и публикации от последните дни хвърлят повече светлина върху работата на FTX и поведението на Фрийд - дефицит на прозрачност и приниципи, но изобилие от лицемерие.

Клиентите имат нужно от защита, но регулаторите не работят

Преди фалита на FTX Сам Банкман-Фрийд беше един от най-шумните защитници за въвеждане на регулации върху крипто. Публично е лобирал във Вашингтон за създаване на такава рамка, като не си е позволявал да критикува регулаторите. За разлика от негови конкуренти като Чанпън Джао, лидерът на Binance, които не смятат, че има снисъл от това.

Материал в изданието Vox обаче прави други разкрития. Авторката му Келси Пайпър го е правила на база чат от тези дни в Twitter, където тя е задала въпрос на SBF, който изненадващо за нея е отговорил, което прераства в цял разговор. Именно тук той казва, че някои от твърденията му, които е правил преди фалита на FTX са били просто PR. Което, според Пайпър потвърждава твърденията на критиците на Фрийд, че поведението му е търсило по-скоро имидж.

В разговора им все пак Фрийд казва, че би било добре да има някаква потребителска защита, но не смята, че регулаторите могат да я осигурят, а вместо това те се превръщат в заплаха или неефективни институции.

"Разкарайте регулаторите; те правят всичко по-зле; те изобщо не защитават потребителите.", казва той.

И дава примери: "FDA (Агенцията по храните и лекарствата в САЩ) не помага, репресиите срещу Big Tech нямат смисъл или цел и някаква философия зад тях, OFAC (Службата за контрол на финансови активи, създадена по Закона Магнитски) бавно подкопава американските интереси по света и е най-голямата заплаха да се превърне в суперсила, ESG е изопачена до неузнаваемост."

Вашите пари, са за наши инвестиции

Банкман-Фрийд винаги е настоявал, че FTX не е използвала за инвестиции парите от сметките на своите клиенти. Но докато продължава да настоява пред Vox, че не е правил това, казва, че Alameda, която е също от групата му, е взела назаем далеч повече от тези пари във FTX, отколкото той е смятал. "Понякога животът те изненадва", казва той и твърди, че те са имали достатъчно обезпечение. Както се разбра покрай фалита - основно със собствения токен FTT на FTX. Пред Vox SBF казва, че мисията през следващите две седмици и до края на живота му е да върне парите на кредиторите.

Те обаче едва ли му вярват - по-различни източници, той е искал още помощ от досегашните акционери, които обаче разбирайки за реалното финансово състояние на FTX, са отказали.

Възстановяването на доверието в него най-вероятно ще става още по-трудно и поради факта, че покрай делото за защита от фалит по Глава 11 в САЩ разкрива все по-нови детайли за това как се е управлявала компанията.

В писмени показания пред съда в Делауеър, където се гледа делото, новият изпълнителен диркетор Джей Рей посочва, че никога досега в своята 40-годишна кариера не е виждал компания с толкова провален корпоративен контрол и пълна липса на надеждна финансова информация. Използван е незащитен имейл на компанията, в който са съхранявани и управлявани ключовете на дигиталните й активи. Рей е бившия нaдзорник по фалита на Enron, като сега той разкрива, че FTX се е управлявала по-лошо и от енергийната компания.

Компанията не е имала дори точни списъци с банковите си сметки и хората, които са работели в нея. Със служебни пари са купувани имоти и лични вещи за служители и приближени, като одобрението е ставало в чат чрез емотикони. Компанията не е имала счетоводен отдел, а външна фирма се е занимавала с това.

Според Рей един от най-големите провали е липсата на механизъм за проследяване на взимане на решенията и в кой е отговорността, а Банкман-Фрийд често е използвал платформи за съобщения с функции за автомтично изтриване и "насърчаване на служителите да правят същото", посочва FInancial Times.

Банкман-Фрийд упрлавляваше FTX и дъщерните й компании от пентхаус на Бахамите заедно с още десетима негови приятели, сред които технологичните директори на компанията и директора на Alameda. Оценката на Джон Рей е, че компанията се е управлявала от неопитни и потенциално компреметирани личности. Разбира се, това са неговите твърдения, срещу които ще трябва да застанат Банкман-Рийд и неговите приближени.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drkskwlkr avatar :-P
    Иван Арнаудов
    • + 1

    И въпреки това разни хора продължават да купуват безсмислени токени и да ги "стейкват" срещу умопомрачителна (и, разбира се, имагинерна) доходност по някакви борси.

    В един момент си мислех, че няма по-тъпи от онези, които търгуват рисувани шимпанзета за истински пари, но вече не съм сигурен.

    По всичко личи, че съвременният човек е изгубил своята имунна защита против глупости — рекламирай му едно л&йно на пръчка, и ще го купи, след което ще го изяде, понеже е прочел "в интернет", че Агенцията по храните е издала разрешително за продажба, а някой богат азиатски инвеститор е вложил 3 милиона долара в проекта. Написаното "в интернет" — разбира се — не е автентично, е част от умелия маркетингов арсенал на продавача.

    Наистина ли има толкова сляпа вяра в регулациите? Или просто мозъците вече са се размекнали от прекалено зяпане на всякакви видове екрани?

    Нередност?
Нов коментар