Binance се бори да задържи своите клиенти и техните активи

Въпреки изтеглянето на средства за милиарди след фалита на FTX към най-голяма борса има нетен поток на средства

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, се бори да задържи потребителите и техните активи на своята платформа. Вследствие на срива на конкурента FTX инвеститорите изтеглят своите криптовалути през последните седмици, a уверенията и туитовете на изпълнителния директор Чампън Джао, че ситуацията се е стабилизирала, не бяха достатъчни да спрат вълната от хора, решили да залагат на сигурно.

През последните седмичи се случва едно от най-големите потребителски тегления, в които Binance загуби над 12 мрлд. долара, или около 15% от управляваните активи. Въпреки големите тегления поради покачването на цените през уикенда, мнозина се връщат на централизирания ексчейндж, който заради тях за последния месец е единственият в топ 5 с положителни потребителски потоци, 2.75 млрд. за последната седмица и 1.74 млрд. за последните 30 дни, според данни от DefiLlama.

Премина ли бурята?

На 13 декември Nansen, фирма за криптоданни, съобщи новината, че Binance е загубила над 3 млрд. активи през предходната седмица, което представлява 4% от общата сума на фирмата към момента. Разследване на Forbes разкрива, че всъщност Binance е загубила 15% от активите си след публикация в Twitter от Джао (CZ) в същия ден, когато той омаловажава ефекта и големината на тегленията според доклада на Nansen.

Въпреки че остава най-голямата борса за криптовалута по обем, Binance не остава невредима от почти годишния спад на цифровите активи. BNB токена е намалил стойността си с 40% спрямо година, като за сравнение - биткойн го е направил с 52%, според данни от Coingecko. Решението на борсата да спре да начислява такси за спот търговия с биткойн заради състоянието на пазара й струва около 3 милиарда долара годишно пропуснати приходи, изчислява Forbes.

Същността на BNBостава неясна

Съществуват значителни противоречия дали BNB на Binance представлява истински актив, който може да посрещне външни задължения в наистина трудни времена, или би могъл да е просто следващия FTT. Цената на BNB e 297 долара, а пазарната му капитализация е над 48.5 млрд. долара, което го прави четвъртата по големина криптовалута, ако в сметките броим и USDT (Tether).

Според данни от CoinMarketCap за 4 януари BNB представлява 31% от общите активи на борсата. CoinMarketCap (CMC) е най-големият криптоуебсайт в света и е собственост на Binance. Този процент на BNB е по-висок от всяка друга фирма за данни и дори от изявлението на Binance за резерви от ноември. Трийсетте и един процента от своя страна представляват 57 милиона BNB, който рязко се различават с 22-40 млн. BNB, идентифицирани от независимите фирми за данни Glassnode, Nansen, Arkham, Defillama и Messari.

Cценарий за края на света на цифровите активи

Нарастващият брой инвеститори в Binance, които напускаха борсата или рязко намаляваха експозицията си към нея, тепърва има да възстановяват своето доверие, докато става ясно в какъв пазар се намираме и какви са обстоятелствата около CZ, BNB, USDT, Tron и Джъстин Сън.

Позицията и състоянието на Binancе са от изключително значение за криптопазара, защото ако страховете за възможен срив по подобие на FTX с FTT токена и съответно BNB токена се окажат обосновани, това със сигурност ще доведе до заразяване, от което не е ясно как ще се възстанови секторът.

Според данните на Defillama притежанията на стейбълкойна на Binance - BUSD, се възстановяват, но е изпитал големи спадове (най-малко 1 млрд. долара) на 25 ноември и 14 декември, след като CZ публикува своето "успокояващо" изявление в Twitter.

От Binance често повтарят разказа, че одиторите просто не знаят как да одитират борса - пренебрегвайки примера как Deloitte одитира Bitstamp от шест години. Същата история чувахме от FTX и Alameda, a това обясняват и от Tether Limited. Трябва да се отбележи, че Binance работи без главен финансов директор от юни 2021 г., когато Уей Джоу внезапно напуска фирмата. Логично, че липсата на ключов финансов служител е допринесла за внезапното решение на одиторската фирма Mazars на 19 декември да отмени анализа на доказателството за резерви, който извършваше за Binance, което доведе и до допълнително несигурност.

Тревожещи са и спекулациите, че Bainance U.S. не носи никакви доходи на Binance и е на системи, като постоянно има нужда от външна подкрепа. Според Forbes портфейл на Binance е изпратил 232 млн. BUSD токени към портфейл на Binance U.S. на 31 декември, което рязко е увеличило наличните средства в Binance U.S и му е позволило да продължи да оперира.

Все още няма коментари
Нов коментар