🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След фалита на FTX инвеститори теглят милиарди от други криптоборси

Само през миналата седмица в биткойни са изтеглени приблизително 3.7 млрд. долара и 2.5 милиарда от етер

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Crypto.com е една от най-засегнатите, след като изпълнителният й директор признава за проблем с транзакциите.
  • Основателят на Binance - CZ, предупреди, че може да има и други лоши играчи, но обяви криптофонд за възстановяване.
  • Изминалата седмица беше една от най-мрачните в историята на криптовалутите.

Фалитът на базираната на Бахамските острови криптоборса FTX, която само до преди дни беше приемана за едно от най-надеждните имена в сектора, предизвика нови опасения сред инвеститорите. Тя се нарежда в черния списък с големите имена, които фалираха тази година, включително хедж фонда Three Arrows Capital, криптокредитора Celsius Network и брокера Voyager Digital.

Зрелищният колапс на криптоимперията на 30-годишния Сам Банкман-Фрийд доведе и до масови изтегляния на пари от останалите борси, което през миналата седмица оказа допълнителен натиск върху цените на активите.

По данни на CryptoQuant, цитирани от Bloomberg, потребителите са изтеглили биткойни на нетна стойност 3.7 милиарда долара и етер за 2.5 милиарда долара през миналата седмицата от 6 до 13 ноември.

Сагата започна в неделя, 6 ноември, когато туит от изпълнителния директор на Binance Чанпън Джао, известен като CZ в сектора, хвърли съмнение върху силата на Alameda Research, търговската фирма, свързана с борсата на Bankman-Fried. Последвалата паника сред инвеститорите на FTX.com стана толкова силна, че те колективно изтеглиха биткойн на стойност 430 милиона долара от тригодишната борса само за четири дни. Компанията е държала повече от 20 000 биткойна до 6 ноември, показват данните на CryptoQuant. Тези резерви се изчерпаха почти до нула до сряда, 9 ноември, поради притеснения за финансовото състояние на FTX. Предложението на Binance за поглъщане на борсата и последвалата отмяна на офертата само ускори процесите и обърна погледите на ритейл инвеститорите към всички останали борси и услуги, за които би могло да има някакъв риск за несъстоятелност.

Изминалата седмица "без съмнение беше една от най-мрачните в историята на криптовалутите", каза Саша Иванов, основател на блокчейн платформата Waves, в свое публично изявление. "Обезсърчаващо е да видим как стойността на тази фундаментална технология намалява поради срива на това, което мнозина смятаха за водеща борса. Това е последният и най-голям провал на централизиран субект в криптосектора и може да отбележи горчивия край на тяхното съществуване. Основата на криптовалутата е децентрализираната блокчейн технология и очаквам този спад да доведе до пренасочване на фокуса на индустрията обратно към тези основни ценности."

От миналата седмица криптоборси като OKX, KuCoin, Poloniex и Huobi обещаха да увеличат прозрачността и да споделят своите така наречени доказателства за резерви, след като от Binance публикуваха списък на някои от своите портфейли и притежания в четвъртък.

Networks included: BTC, ETH, BSC, BNB, TRX.#BTC - 475K BTC $ETH - 4.8M ETH$USDT - 17.6B USDT#BUSD - 21.7B BUSD$USDC - 601M USDC#BNB - 58M BNB

- Binance (@binance) November 10, 2022

Главният изпълнителен директор на Binance Holdings Чанпън Джао, известен като CZ в сектора, заяви, че борсата му планира да създаде фонд за възстановяване на индустрията. Секторът е изключително нестабилен, откакто започна разпадането на FTX, изтривайки стойност 244 млрд. долара от миналата неделя, показват данните на CoinGecko.

Пред форума на бизнес лидерите в Бали Чанпън Джао каза, цитиран от Financial Times, че никой не е защитен от лоши играчи в сектора, и призова за повече регулации в сектора.

Хакът на FTX пред погледите на всички

През уикенда криптоборсата FTX заяви, че е открила неоторизиран достъп до своята платформа, а анализаторите коментираха, че стотици милиони долари активи са били преместени от платформата при "подозрителни обстоятелства".

Сътресенията във FTX доведоха до изчезване на поне 1 млрд. долара клиентски средства от платформата, казаха източници пред Reuters в петък. Фирмата за анализ на блокчейн Nansen обяви, че е над 659 млн. долара са извадени от платформите на FTX International и FTX U.S. през последните 24 часа.

Другата фирма за анализ на блокчейн - Elliptic, съобщи, че криптоактиви на стойност около 515 милиона долара са "подозирани, че са били откраднати", докато 186 милиона долара вероятно са преместени в защитено хранилище на FTX.

Криптоборсата Kraken каза: "Можем да потвърдим, че нашият екип е наясно с идентичността на акаунта, свързан с продължаващото хакване на FTX, и се ангажираме да работим с правоприлагащите органи, за да гарантираме, че разполагат с всичко необходимо, за да проучат достатъчно този въпрос."

В своите документи за несъстоятелност FTX Trading твърди, че има активи от 10 до 50 милиарда долара, пасиви от 10 до 50 милиарда долара и повече от 100 000 кредитори. Документ, който Банкман-Фрийд сподели с инвеститорите в четвъртък, показва, че FTX има 13.86 милиарда долара пасиви и 14.6 милиарда долара активи. Въпреки това само $900 милиона от тези активи били ликвидни, което довежда до финансовата криза, която завърши с обявяване на фалит на компанията.

Колапсът шокира инвеститорите и предизвика нови призиви за регулиране на сектора на криптоактивите, който отчете натрупване на загуби тази година, тъй като цените на криптовалутите се сринаха.

"Нещата ще продължат да кипят след срива на FTX. При разлика 8 милиарда долара между пасиви и активи, когато FTX е неплатежоспособна, това ще предизвика домино ефект, който ще доведе до фалит на поредица от услуги и инвеститори", каза Алън Уонг, оперативен мениджър на Hong Kong Digital Asset Exchange.

Проблемите пред Crypto.com

Клиентите масово изтегляха средства от Crypto.com през уикенда, след като главният изпълнителен директор на компанията каза, че борсата за криптовалута е обработила неправилно транзакция на стойност около 400 милиона долара.

Главният изпълнителен директор на Crypto.com Крис Маршалек каза в Twitter, че преводът е изпратен до грешен тип акаунт на друга борса. Притесненията относно базираната в Сингапур Crypto.com се разпространиха в интернет, а известни фигури в криптосредите се прицелиха в компанията. Търговците на криптовалута са на ръба след бързия колапс на FTX, която се превърна от една от най-надеждните борси в банкрут в рамките на една седмица.

CZ постави под въпрос естеството на трансферите, без да назовава името на компанията, което може да е подхранвало тегленията в неделя. "Ако една борса трябва да премести големи количества криптовалута преди или след като демонстрира адресите на портфейла си, това е ясен знак за проблеми."

Външен анализ на публичния блокчейн на Crypto.com от Argus Inc, фирма за анализ на блокчейн, показа, че между 19:00 ч. в събота и 5:30 сутринта в неделя потребителите са изтеглили нетна стойност 14 млн. долара етер и 39 млн. долара от други токени. През същото време Crypto.com мести 33 милиона долара от други свои портфейли, за да отговори на изискванията на клиентите, според Argus. Изглежда, че Crypto.com разполага с достатъчно средства, за да посрещне тегленията от потребителите, каза Оуен Рапапорт, съосновател на Argus, цитиран от Bloomberg.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite
    • + 6

    Криптото е хъсъл и хайп. Прави ми впечатление, че от руската инвазия в Украйна насам, съчетавайки с инфлацията и енергийните дефицити, медиите обръщат сякаш по-малко внимание на криптото. Все по-рядко чета изявления на някой "топ-крипто-разбирач", да ми обяснява как да трябва да си "пестя" парите в крипто... Става ми мъчно, много хора си набиха заплатите в койни, които вместо да са средство са се превърнали в непотребни цели за бързи кинти.

    Нередност?
  • 2
    nkr051069990 avatar :-|
    Охо
    • - 1
    • + 3

    Е как така бе Роберт, нима преди 3 седмици не написа статия в която ни даваше съвети как да си изберем крипто борса?!? Що не си намериш истинска работа, вместо да си активен участник в измами и кражби?

    Нередност?
  • 3
    vvq1432506731431674 avatar :-|
    Ale MI
    • - 1
    • + 1

    Историята на крипто индустрията познава много подобни сривове и драми. След което винаги става така, че нещата се обръщат на 180 градуса и започва масово купуване на валути, съответно и покачване на цената им. Така че, нека не се бърза с погребването на тази индустрия. Бъдещето принадлежи на електро автомобилите и крипто валутите.

    Нередност?
  • 4
    habet_sibi avatar :-?
    Question Mark
    • + 2

    Чакам да видя какво ще се случи с Nexo
    Имам лошо предчувствие...

    Нередност?
  • 5
    fdm1442505356474560 avatar :-P
    Ivo Hristov
    • + 2

    „Открадни портфейла* на човек и ще е беден за седмица, покажи му как се търгува крипто и ще е беден завинаги“
    Интернет мъдрост
    * Има се предвид физически традиционен портфейл

    Нередност?
Нов коментар