🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Внимание: влизате в света на шиткойните

Криптовалутите с ниска стойност, без ясна цел, но с блясък за бързи печалби все още наводняват пазара

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Shitcoins се характеризират с краткосрочни повишения на цените, последвани от резки спадове.
  • Често са причинени от инвеститори, които се възползват от краткосрочните печалби.
  • Терминът често се използва за описание на алткойни, или криптовалути, разработени, след като биткойните стават популярни.

Привлечена от блясъка на най-новата криптовалута с актрактивно име, лансирана от гореща попзвезда в социалните мрежи, тълпата от ново-крипто-инвеститори дори за миг не се замисли и вложи поредната доза долари в новия койн. Веднага всички побързаха да се похвалят във форуми и мрежи за новата си придобивка, което вкара в играта още желаещи за бързи печалби. Но когато един ден се събудиха, в портфейлите им не беше останало много...

Добре дошли в света на "шиткойните", където новите инвеститори и тези, които са пропуснали да забогатеят с биткойн или етер, биват подлъгвани или ограбвани от онлайн шегаджии, пробутващи монети с изключително креативни имена и без ясно предложение за стойност. Там, където психологията на FOMO (Fear of Missing Out - страх да не пропуснеш възможността) се използва до краен предел, с пълния си потенциал.

Интересът към криптовалутите се увеличи значително след успеха на bitcoin през годините. Те привлякоха и бизнеси, които искат да се възползват от блокчейн технологията, за да създадат свои собствени алткойни (алтернативи на биткойн). С последния криптосрив ентусиазмът отстъпи място на страха, но все пак циркулират различни шиткойни, появяват се и нови.

Терминът "шиткойн" е субективен и може да се отнася до криптовалути без очевидна функция или мийм токени. Използва се и за описание на потенциално подценени проекти или такива с ниска пазарна капитализация. Ако търсим аналогия с традиционните пазари - там това са пени сток акциите, такива на компании в несъстоятелност или с доста сериозни финансови проблеми. Последните бяха любими на армията дребни инвеститори, водени от форумите на Reddit.

Как работят шиткойните

При фиксирано предлагане на алткойн стойността му трябва да зависи от търсенето. Определянето на лимит на предлагането създава недостиг, тъй като инвеститорите разбират, че допълнителни токени няма да бъдат създадени след определен момент. Повече токени теоретично биха намалили стойността на техните притежания по същия начин, по който нова емисия на акции може да намали стойността на старите, известно и като размиване на капитала.

Shitcoins са лесни за идентифициране, защото следват специфичен модел. Освен това е лесно да се направят такива в блокчейна на Ethereum и Binance, отнема само 20-30 минути. В Coinmarketcap.com са регистрирани над 21 500 различни криптовалути, огромната част от които са практически неизползваеми и безполезни.

Въпреки че може да има известен интерес към дадена монета, когато бъде пусната на пазара, цената й остава сравнително ниска. Следва експоненциално нарастване за кратък период от време, тъй като инвеститорите започват да се присъединяват. Това е последвано от спад, причинен от инвеститори, които продават монетите си, за да капитализират краткосрочни печалби. Често с такива монети се прави и pump and dump.

Игра на различно ниво

Можете да бъдете инвеститор, търговец, спекулант или комарджия, всеки стил изисква своите специфични подходи. Ако всичко това звучи като някаква шега или измама или нещо по средата, това е, защото шиткойните са на границата с легитимността. Например Dogecoin, който някои хора наричат "алткойн", беше известен като интернет шега, докато нови спекулации около Илън Мъск и интеграции на Dogecoin в twitter не започнаха отново да повишават цената му. В резултат на това Doge сега струва около удивителните 13 млрд. долара.

Докато хората сравняваха хилядите шиткойни с пени акции, които по същество са малки публични компании, търгуващи за по-малко от долар, разликата тук е, че шиткойни често се създават без реален бизнес модел или цел.

В реалния свят, ако някой се обърне към вас и каже, че ще станете милионер, като му дадете няколкостотин лева, то най-вероятно ще се усетите, че той ви мами. Колкото и да е странно, когато същата идея е представена в криптовалута, тази "измама" по магически начин става възможна.

Това е така, защото начинаещите (нови и неопитни инвеститори в криптовалута) не разбират връзката между пазарната капитализация на мийм монета, предлагането и фиатната стойност. Например Shiba Inu токен струва около една хилядна от цента, но без да гледа пазарната капитализация, начинаещият вероятно ще си мисли, че с малка инвестиция в Shiba Inu ще стане мултимилионер. Единственият проблем е, че пазарната капитализация на Shiba Inu вече е над 5 млрд. и има максимално предлагане от близо 400 трлн. броя.

По-атрактивно име = повече интерес

Монетата Shiba Inu, пусната преди малко повече от година и кръстена на порода куче, е криптовалута, която се търгува като SHIB и се самоопределя като "убиецът на Dogecoin". 24-часовият обем на търговия на SHIB е над 455 млн. долара. "SHIB" може да е само "мийм монета" и да има незначителна стойност, но експертите казват, че популярността не трябва да се пренебрегва, тъй като отразява поведението на нов, нарастващ клас търговци на криптовалута.

"Важно е да осъзнаем, че това, което виждаме, е масовото движение на нови и млади трейдъри, които се насочват към криптопространството", казва Бен Каселин, ръководител в борсата за криптовалута AAX, пред CNBC.

Ако всичко това изглежда малко нелепо, то е създадено така от самото начало. Цялата предпоставка на шиткойните е да играят с психиката и желанията на хората. Мислете за това като за театър, в който целият интернет е сцената и всяка социална платформа, приложение за съобщения и дори всеки мийм е на разположение на актьорите, които се опитват да повишат стойността на определена монета, за да могат да правят пари, а след това да избягат с постъпленията, преди всички останали да осъзнаят, че са били измамени.

Защо хората си правят труда да инвестират

Докато наименованието им може да е крайно нелепо, истината е, че доста хора успяха да направят пари поради факта, че са закупили определена монета в точното време. Но светът е пълен и с многo такива, които съжаляват, че не са успели да купят биткойн през 2010 г. - ако бяхте закупили само на стойност 1 долар през март същата година, когато цената на всеки биткойн струва 0.003 долара, този долар щеше да ви донесе около 333.33 биткойна.

Все пак има известен чар в пазара на шиткойни. Не става въпрос само за странни и инфантилни имена или измамници, които манипулират пространството, но всеки аспект на монетите има за цел да създаде най-доброто усещане за FOMO, както и обещание за изключително богатство.

Един пример за това са огромният брой неизползвани монети. Докато традиционните криптовалути работят на икономически показател за търсене и предлагане, където има ограничение за броя на наличните монети на пазара, шиткойните предприемат напълно противоположен подход, наводнявайки пазара с толкова монети, колкото могат да създадат техните алгоритми. Сами преценете къде искате да сте.

Новото кучешко криптокотило

Шиткойни, рекламирани с кучешки лога, се създават ежедневно, като само няколко примера от последните месеци са имена като Pomeranian, SpookyShiba, ShibaInuMother, Harambe, Dogelana, ShibGF и други, заливащи пазара. Целта е да наподобяват максимално SHIB и DOGE, за да може да се убедят възможно най-много инвеститори в потенциала на проектите. Борсите имат интерес да листват абсолютно всяка валута, която би могла да има голям обем на търговия заради таксите, а създателите на тези криптовалути притежават огромен процент от цялото предлагане. Така се създава перфектната възможност, след като се листне на борсата, те да продадат своите притежания без особени усилия за маркетинг или инфлуенсъри. Веднъж продали, създателите на токена преминават към следващия проект и остават творението си да умре или да заживее собствен живот, но най-често се случва именно първото.
Все още няма коментари
Нов коментар