🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nasdaq ще предложи услуги за попечителство на криптовалути

Така борсата ще допринесе за повишаване на доверието сред институционалните инвеститори

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Целта е да се предостави регулирана и надеждна платформа за търговия и съхранение на крипто.
  • В бъдеще токенизирането на акции може да подобри ликвидността и достъпа до инвестиционни възможности.
  • Nasdaq може да вдъхнови и други традиционни финансови институции да проучат подобни възможности.

Американската фондова борса Nasdaq ще предложи услуги за попечителство на биткойн и други криптовалути през второто тримесечие на 2023 г. В интервю за Bloomberg Ира Ауербах, старши вицепрезидент и ръководител на Nasdaq Digital Assets, разкри, че организацията работи активно за създаване на необходимата техническа инфраструктура и осигуряване на регулаторни одобрения. Очаква се предложената инфраструктура да наподобява тази на Fidelity Digital Assets, която започна работа миналата седмица.

Първоначалният етап от въвеждането на търговията с Биткойн и алткойни на Nasdaq включва създаването на услуга за съхранение на тези цифрови активи. Nasdaq е подал заявление до Департамента за финансови услуги в Ню Йорк за лиценз на дружество с ограничена цел, което би управлявало този нов бизнес, посочва Bloomberg.

Инициативата идва в момент, в който някои от най-големите фирми за криптовалута са под огромен регулаторен натиск.

Положително значение

Като една от най-големите фондови борси в света навлизането на Nasdaq в криптопространството може да доведе до повишено доверие сред институционалните инвеститори, които от своя страна, може да станат по-склонни да разпределят средства в цифрови активи. Тази увеличена инвестиция може да повиши търсенето и потенциално цените на криптовалутите, което би довело до положително въздействие върху цялостния пазар. Освен това участието на Nasdaq в криптоиндустрията може да вдъхнови и други традиционни финансови институции да проучат подобни възможности, като по този начин допълнително затвърдят легитимността на дигиталните активи в по-широкия финансов пейзаж.

В дългосрочен план попечителските услуги на Nasdaq може да проправят пътя за концепция, за която все повече се говори, именно токенизирането на акции, което включва превръщането на традиционната собственост върху акции в цифрови токени. Този процес може потенциално да подобри ликвидността, да увеличи търговията и да намали транзакционните разходи чрез използване на блокчейн технология за улесняване на директни и незабавни транзакции между страните. Токенизирането на акции може да демократизира достъпа до инвестиционни възможности, като позволи частична собственост и по този начин позволи на по-широк кръг инвеститори да участват на пазара.

Друг аспект, който си струва да се спомене, е потенциалното въздействие на попечителските услуги на Nasdaq върху регулаторната яснота в криптопространството. Тъй като Nasdaq активно работи за осигуряване на регулаторни одобрения, това може да създаде прецедент за други институции и евентуално да насърчи регулаторите да работят в повече насоки за цифровите активи.

Опитът на борсата в управлението на големи обеми търговия и усъвършенстваните мерки за сигурност могат да доведат до подобрена сигурност и устойчивост на платформите за криптопопечителство и търговия в дългосрочен план, понеже малко или много ще трябва да се съобразяват с нуждите на клиентите и конкуренцията в лицето на фондовата борса. Повишен фокус върху иновациите може да доведе до появата на нови финансови продукти, услуги и случаи на употреба, което в крайна сметка ще бъде от полза за цялата криптоекосистема.

Има и някои притеснения

Докато някои разглеждат този ход като положителна стъпка към масовото приемане и по-голяма легитимност на криптовалутите, други се притесняват, че участието на традиционните финансови институции може да подкопае децентрализирания етос, който е в основата на криптоекосистемата. За регулаторите е изключително важно да поддържат равни условия, като прилагат последователни правила и изисквания в цялата индустрия, за да осигурят лоялна конкуренция и да насърчат иновациите. Опасенията относно навлизането на традиционните финансови "пазачи" на криптопазара подчертават важността на запазването на основните ценности на децентрализацията и съпротивата срещу цензурата.

Въпреки че е естествено да се чувстваме загрижени за потенциала за централизация, си струва да се отбележи, че масовото приемане и интегриране може да допринесе за растежа и съзряването на индустрията. В крайна сметка от съществено значение е да се намери баланс между възприемането на възможностите, предоставени от участието на традиционните финансови институции, и запазването на децентрализираните принципи, които са направили криптовалутите толкова привлекателни за мнозина. Тъй като индустрията се развива, откритият диалог и обмисленото разглеждане на различни гледни точки ще бъдат ключови за оформянето на устойчиво и приобщаващо бъдеще за света на цифровите активи.

Все още няма коментари
Нов коментар