Fintech and Insurtech Summit 2023: Защо децентрализираните финанси са бъдещето

Според криптоексперта Лекс Соколин финансовата инфраструктура на Web3 изпреварва икономическия напредък

Лекс Соколин води панела си с презентация на тема ролята на Defi във Fintech индустрията по време на конференцията
Лекс Соколин води панела си с презентация на тема ролята на Defi във Fintech индустрията по време на конференцията
Лекс Соколин води панела си с презентация на тема ролята на Defi във Fintech индустрията по време на конференцията    ©  FIRSTCLASSE
Лекс Соколин води панела си с презентация на тема ролята на Defi във Fintech индустрията по време на конференцията    ©  FIRSTCLASSE
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Финансите и икономиката са взаимосвързани и не могат да бъдат разглеждани отделно едни от други.
  • За да функционират като финансов сектор, децентрализираните финанси (DeFi) изискват действаща икономика, която да ги подкрепя.
  • Финансовата инфраструктура на Web3 изпреварва действителния икономически напредък, е категоричен експертът.

"Сегашната архитектура и инфраструктура на финансовите услуги не отговаря на нуждите на дигиталните икономики", е категоричен Лекс Соколин, една от известните фигури в криптосредите през последните години. По време на презентацията си на конференцията Fintech and Insurtech, организирана от "Капитал" в партньорство с компанията за дигитална трансформация F27, главният директор по криптоикономика в софтуерната компания ConsenSys говори за ролята на финтех и децентрализираните финанси (DeFi) в бъдещите web3 икономики.

Според Соколин финансите не са само по себе си ценност, а са производни на икономиката. Те са свързани с нея и имат икономически двигател, който ги движи напред, и затова финансите и икономиката са взаимосвързани и не могат да бъдат разглеждани отделно едни от други. За специалиста технологиите винаги са били в помощ на финансовите услуги, за да ги направят по-бързи, по-ефективни и по-лесни за употреба.

Кой е Лекс Соколин

В биографията на сайта си lexsokolin.com Лекс Соколин се описва като "строител и създател, работещ върху следващото поколение социално-икономически и финансови услуги". Той е Chief Cryptoeconomics Officer в ConsenSys, водеща софтуерна компания за блокчейн и Web3, известна най-вече с един от големите си продукти - Metamask. Соколин се фокусира върху криптоикономиката на протоколите, цифровите активи, публичните и частните блокчейни, децентрализираните финанси и различни DAO проекти. Той е заемал ролите на главен маркетинг директор и Global Fintech съръководител в ConsenSys. Преди това е бил финтех директор на Autonomous, главен оперативен директор в AdvisorEngine (придобит от Франклин Темпълтън) и главен изпълнителен директор на NestEgg Wealth. Преди NestEgg Соколин е заемал позиции в Barclays, Lehman Brothers и Deutsche Bank

"Финтех стартира с фокус върху разпространението на финансови услуги, като променя модела от производство и маркетинг на продукти към клиенти, към нуждата на клиента за създаване на продукти. Именно това е довело до по-голямото потребителско внимание и е допринесло за създаването на нови финансови продукти", заяви той. Именно това според Соколин е довело до появата на DeFi, което представлява преработване на финансовите продукти, за да бъдат приложими в дигиталната икономика и да създадат нова икономическа стойност. Така DeFi могат да функционират като финансов сектор на web3 икономиките.

"Но за да функционира като финансов сектор, DeFi изисква действаща икономика, която да я подкрепя", каза Соколин. Според него финансите имат три основни форми: пари в движение (плащания, търговия), пари в покой (спестявания, депозити, инвестиции) и трансформация на риска и поемане на отговорност (застраховане, кредитиране и т.н.). Тези форми са вечни и не разчитат на технологии, а по-скоро засилват икономическата активност, смята специалистът.

"Традиционните финанси са свързани изцяло с прокарването на финансови продукти през веригата на стойността към потребителите. Този модел обаче има ограничения и съществуващите играчи не растат, а по-скоро се свиват и затова възходът на финтех се фокусира върху дистрибуционната част на финансовите услуги", коментира Соколин. За него следващата стъпка е преходът към DeFi, като те включват повторно производство на вечните модели на банкиране, инвестиране, управление на активи, застраховане и подписване, които могат да направят тези финансови продукти. Финансовата инфраструктура на Web3 изпреварва действителния икономически напредък и DeFi се нуждае от икономика, за която финансовият сектор да е подходящ.

За да разберем икономиката на Web3, Соколин предложи да търсим единици за производителност - например, къде се прави всяко нещо, какво и как се прави и защо хората взаимодействат с него. Той обсъди важността на децентрализираните автономни организации (DAOs), които използват блокчейн технологията и икономическата собственост, за да взимат решения и да прогресират. Примерът е как тези DAO могат да бъдат сравнени с малки предприятия, а икономиката на Web3, съставена от хиляди DAO, трябва да има ценни стоки и да доведе до търговия надолу по веригата.

"Финансовите аспекти на Web3 поддържат икономиката на Web3, а не обратното", смята Соколин. Той подчерта необходимостта от действителен икономически двигател, който да задвижва финансите, значението на производствената дейност и ценните стоки в икономиката на Web3. Възходът на DAO и революционното преминаване към Web3 търговия също представят вълнуващи възможности за бъдещето на финансите и децентрализираните икономики, завърши специалистът.

Все още няма коментари
Нов коментар