🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Биткойн е пред първия си голям тест като алтернатива на традиционните финанси

Проблемите с SVB и Credit Suisse оскъпяват сериозно криптовалутите, увеличавайки общата им капитализация с 200 млрд. долара за последната седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Проблемите с няколко американски банки и Credit Suisse стимулират интереса към криптовалутите.
  • Биткойн се повиши с 30% за седмица, преодоля 28 хил. долара, а трейдърите имат оптимистични очаквания за още растеж.
  • Представянето на Bitcoin изпреварва това на повечето дигитални активи, като скъса корелацията и с акциите.

Текстът е актуализиран на 22 март в 12:30 часа

Криптопазарът получи своя първи реален шанс да се докаже, като алтернатива на централизираната финансова система. Банковите проблеми и притесненията за финансовия сектор донесоха допълнителен натиск върху фондовите борси през последната седмица, които са обект на разпродажби, а потоците се насочиха към виртуалните валути и златото. При финансовата криза от 2008 г. с фалита на Lehman Brothers в крипто инвестираха шепа специализирани инвеститори, но днес е различно - криптопазарът е 1.2 трилиона долара.

В рамките на седем дни настроенията на него напълно се промениха от страх до разрастваща се еуфория. Общата капитализация на всички криптовалути скочи, като от миналия понеделник е нараснала с 200 млрд. долара, според данни от Coingecko. След проблемите на Silvergate и фалитите на Signature и Silicon Valley Bank, мнозина си мислиха, че криптото само ще понижава стойността си. Уязвимостта на традиционната банкова система обаче спомогна за насърчаване на криптоинвестициите, което е и главната цел при създаване на най-голямата дигитална валута. В отговор на фалитите обаче регулаторите спешно се опитаха да възстановят доверието в банковата системата.

Правителството на САЩ, в лицето на Федералния резерв, Министерството на финансите и FDIC, бързо вкара в действие своя спасителен план, обещавайки, че вложителите ще получат всичките си депозити. За да може да се случи това, американските банки ще бъдат подкрепени със свежи 300 млрд. долара.

На свой ред това накара много инвеститори да повярват, че Федералният резерв няма да повиши допълнително лихвените проценти в опит да намали напрежението върху банковата система. Всъщност пазарите сега оценяват възможността за никакво повишение в сравнение с миналия месец когато бяха повишени с 50 bps.

BTC скъса връзката си и с акциите, като се покачи с 14% за 7 дни към понеделник, в сравнение с печалбите от 2.5% на S&P 500 и 4% на Nasdaq. S&P Financials обаче се понижи с 1.23%. В понеделник BTC се търгуваше за 28 250 долара, като цената се запази и към сряда. Най-голямата криптовалута е намалила и корелацията си с Ethereum и значително превъзхожда останалите криптовалути в топ 20 по пазарно представяне. За 1 месец eth e нараснал със 7%, BNB със 6.7, Cardano е надолу с 6.8% а Solana е загубил почти 10% към сряда. За същия период Bitcoin е нагоре с 16%, а S&P 500 e почти без промяна. Със следващия ъпгрейд на етер се очаква значителна волатилност, което вероятно е и един от факторите за нарастващата доминацията на биткойн, който в момента е 44.7% от общия пазар и капитализация от 550 млрд. долара.

Златото също поскъпна сериозно през последните дни до 2000 долара за унция. Благородният метал отново се доказа, че е спасителен актив във времена на несигурност.

Акциите на американски и европейски банки бяха силно засегнати през последните дни, а новината, че закъсалата швейцарска банка Credit Suisse ще бъде закупена от нейния конкурент UBS за 2 млрд. щатски долара предизвика стабилност в пазара и според много анализатори именно тя е причината за поредния скок на Bitcoin. Цената успешно преодолява бариерата от 28 000 долара и се покачва, а много трейдъри споделят оптимистични индикатори и сценарии, според които стойността ще продължи да нараства. Наскоро основателят на изследователската платформа CryptoQuant, Ki Young Ju, коментира в туитър, че биткойнът е навлязъл в своята бича фаза.

На 17 март бившият главен технически директор на Coinbase Баладжи Сринивасан се хвана на бас за 1 млн. долара, като прогнозира, че биткойн ще достигне 1 млн. долара в рамките на 90 дни поради хиперинфлация, която ще настъпи в Съединените щати. Подобни сценарии, типични за "биткойн максита" (хора, които сляпо вярват в потенциала на валутата), предвиждат и някои трейдъри и крипто хедж фондове, макар и времевите диапазони коренно да се различават. Предстоящият халвинг в началото на следващата година също е причина за дискусии в пространството и мнозина смятат, че именно той ще е главния катализатор на по-съществена промяна в стойността на BTC.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nkr051069990 avatar :-P
    Охо
    • - 1

    А шиткоинът как е? Ще събори ли долара, еврото? Виетнамската донга поне?
    Нека гуруто, превел и публикувал тази статия, да напише нещо по моя въпрос моля (първата собствена статия е най-трудна, знам).

    Нередност?
  • 2
    ju avatar :-|
    ju
    • - 1

    Тестваме да видим колко хора ще "инвестрират" във валута с големи обещания и никаква реализация. Колко подплашени овце ще налеят пари.

    Нередност?
  • 3
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    Светът бавно се променя особено като проследим историята на монетарната система. Виждаме, че дори и след като е премахнала златния стандарт след 1914 г. човешката цивилизация държи на златото и то си остава един сериозен актив. Но в дигиталната епоха то има сериозен конкурент или по-скоро достойна алтернатива в лицето на стандарта Bitcoin. който не иска да прозре тази истина ще остане в историята без поглед в бъдещето.

    Нередност?
  • 4
    todobodo avatar :-|
    Тодор Иванов

    Здравейте,
    последният пристан на граматическо писане бе останал у вас (или поне така си мислех).
    Към автора - някой се употербява САМО в ЕДИНСТВЕНО число!
    Към редактора - недопустимо е да се публикуват текстове с граматичски грешки.
    За какво говоря - вижте си текста "предвиждат и някой трейдъри"

    Нередност?
Нов коментар