🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС одобри рамка за крипторегулации: какво значи това за индустрията

Регулаторите се надяват, че създаването на MiCA ще оформи начина, по който токените се разграничават и използват на пазара

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Европейският парламент одобри Регламента за пазарите на криптоактиви (MiCA).
  • Регулаторите се надяват, че създаването на правна рамка в ЕС ще оформи начина, по който токените се разграничават и използват на пазара.
  • Важността на регулирането на криптоактивите за предоставянето на защита за потребителите като при електронните пари.

Европейският парламент одобри на 20 април новаторската рамка на Европейския съюз за криптоактиви, известна като Регламент за пазарите на криптоактиви (MiCA). Въпреки че резултатът от гласуването беше очакван, решението е много важно, тъй като доближава 27-те държави - членки на ЕС, до това да станат първите в света, установили всеобхватен закон за крипто. След няколко предстоящи административни процедури прилагането е предвидено да започне през юни, с времева рамка от 12 до 18 месеца, за да влязат в сила разпоредбите. На фона на пазарни колебания, засиленото "правоприлагане" в САЩ и намаляване на работната сила централизираният криптопазар прегърна MiCA, тъй като предоставя лицензируемо и преносимо решение за услуги за криптоактиви и емитенти на стейбълкойни за над 740 млн. души (населението на Европа).

След гласуването борсата за криптовалута Coinbase похвали решението като "критичен момент за регулиране на крипто", заявявайки, че законът ще "овласти криптоорганизациите да инвестират и да се разширяват в региона". Регламентът MiCA налага борсите и доставчиците на портфейли да придобият лиценз, докато емитентите на стейбълкойни трябва да поддържат подходящи резерви.

This comprehensive framework will give crypto organizations the confidence to invest and grow in the region. https://t.co/tYhJW8fBpX

- Coinbase (@coinbase) April 20, 2023

Оптимизмът около потенциалното въздействие на MiCA намира отражение в традиционния финансов сектор. Анализаторите на Deutsche Bank (DB) признават регулацията като положителна за индустрията, подчертавайки потенциалните ползи по отношение на корпоративното приемане, ликвидност и нестабилност. Въпреки че банките и мениджърите на активи в момента са предпазливи по отношение на рисковете за репутацията, свързани с крипто, MiCA е готова да повиши институционалното доверие в криптовалутите като нов клас активи.

Предизвикателства

Binance вече притежава няколко крипторегистрации в рамките на ЕС, включително тези под относително напредналата и подобна на MiCA рамка на Франция. В отговор на гласуването главният изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао написа в Twitter: "Вече има ясни правила на играта за криптоборсите, които да работят в ЕС. Готови сме да направим корекции в нашия бизнес през следващите 12-18 месеца, за да бъдем в позиция на пълно съответствие." Джао обаче подчерта, че "детайлите ще имат значение".

Въпреки че основният закон MiCA, наричан текст от "първо ниво", вече е твърдо установен, агенциите на ЕС като Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) ще трябва да разработят и консултират "значителния пакет от мерки за прилагане", които лежат в основата му.

Преди текстовете да се приемат, имаше значителни разногласия за това как законът трябва да се справи с NFT и децентрализираните финанси, което доведе до набързо изготвен компромисен език, който невинаги може да дава яснота, например относно дефиницията на незаменим токен или децентрализирано групиране и доведе до тревога за много криптоентусиасти.

Реакцията на пазара

Мнението за регулациите и Mica са изключително положителни и жизненоважни за бъдещето на дигиталните валути, затова спадът на криптоактивите и намаляването на общата пазарна капитализация, започнало едва ден преди обявяването на новата приета рамка, вероятно е просто съвпадение. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се повиши с шест базисни пункта (bps) до 3.58%, второто поредно седмично увеличение, намалявайки привлекателността на рисковите активи, включително криптовалутите. Tърговците оценяват по-голяма вероятност Федералният резерв да продължи своя цикъл на затягане с повишаване на лихвения процент с 25 базисни пункта през май. Въпреки това мнозина виждат краткия спад като добър индикатор за здрав пазар и правят разграничения между действията, предприемани от ЕС, и тези предприемани от САЩ в насока одобряване и възприемане на криптовалутите като масов актив. От 20 април до днес цената на биткойн е паднала с 6.8%, а тази на Ethereum със 7%.

Стандартът е важен

Въпреки че законодателството на ЕС установява общ стандарт, прилагането ще бъде отговорност на отделните национални регулатори в рамките на 27-те държави членки. Това поражда опасения, че страните могат да въведат допълнителни пречки или, обратно, да се ангажират с конкурентно подбиване, за да привлекат бизнес. Марк Дженингс, ръководител на европейските операции в криптоборсата Kraken, също подчерта важността на финализирането на подробностите на закона, за да "осигури последователно прилагане на MiCA в държавите членки, особено на етапа на лицензиране, за да се осигурят равни условия и да се избегне регулаторен арбитраж".

Възможните пропуски

Основни проблем с MiCA може да се окаже, че се фокусира върху регулирането на издателите на токени, а не върху дейностите, в които участват. Това означава, че правилата се прилагат за емитента, без значение как се използва неговият токен, което може да ограничи способността на MiCA да се адаптира в бъдеще.

Властите преминаха от регулиране на конкретни субекти като банки към регулиране на дейности като услуги тип "купувай сега - плащай по-късно". Този подход обаче е труден с криптовалутите, тъй като емитентите не контролират как техните токени се използват за плащания или инвестиции.

За да се справи с това, ЕС разгледа вероятностите, като каза, че токените, обвързани с валута, тоест стейбълите, вероятно са за плащания и трябва да бъдат регулирани по този начин, докато свободно флуктуиращите токени са по-скоро като инвестиции. Техническите правила на MiCA ще се опитат да изяснят разликите между платежни и инвестиционни токени, но няма да е лесно.

Чрез създаването на правна рамка ЕС се надява да оформи начина, по който токените се използват на пазара. Те искат да се уверят, че токените за плащания и инвестиции се третират по различен начин. Това обаче може да е объркващо, тъй като някои токени имат сходни функции с електронните пари, но се третират по различен начин поради тяхната технология.

За мултинационалните корпорации належащият въпрос е кога и как ще се материализира глобален крипторед. Регулаторите споделят тази загриженост. Като се има предвид цифровата достъпност на криптопазара, малко правила в Европа могат да защитят гражданите на ЕС от услуги, предоставяни от чуждестранни субекти. В бъдеще ЕС ще предложи тези токени да предлагат същата защита като електронните пари, въпреки че тяхната технология е различна. Това би могло да помогне нещата да станат по-справедливи за потребителите.

Все още няма коментари
Нов коментар