Борсови криптофондове - малко и за всеки

Броят и възможностите на ETF върху дигитални валути и блокчейн е ограничен заради регулаторни ограничения, но са добър вариант за експозиция

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Предимствата на инвестирането в крипто ETF са диверсификация, удобство и професионално управление.
  • Рисковете са свързани с нестабилността на пазара, регулаторния натиск и законови промени.
  • При ръст на криптовалутите интересът към борсовите фондове в дигитални пари расте.

Светът на криптовалутите се разрасна експоненциално през последното десетилетие с нарастването на стойността на цифровите активи като биткойн, етериум, както и стотици други монети и токени. Тъй като инвеститорите търсят експозиция към този клас активи, един популярен метод за инвестиране е чрез борсово търгувани фондове на криптовалута (ETF). Още повече със започналото поскъпване на водещите криптовалути интересът се повишава - биткойн е поскъпнал с над 80% в долари от началото на годината. Това прави крипто и блокчейн ETF-те най-добре представящите се през първото тримесечие според класация на Seeking Alpha.

Крипто ETF са финансови инструменти, които проследяват ефективността на "кошница" от криптовалути или индекс от цифрови активи. Те са предназначени да предоставят на инвеститорите диверсифицирана експозиция към пазара на криптовалута, подобно на начина, по който традиционните ETF предлагат експозиция към акции и облигации. Или просто да проследяват актив, а инвеститора да инвестира в него, без реално да го притежава, като за това плаща ниски такси. С увеличение на онлайн платформите за борсова търговия достъпът до ETF-и вече е по-лесен и от България. Броят и възможностите на ETF върху дигитални валути засега обаче остават ограничени заради регулаторни ограничения, но са добър вариант за експозиция. Например в САЩ все още няма разрешение от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) за ETF, който да купува директно bitcoin. Това става само с деривати като фючърси. Строгото отношение на регулаторите към криптосектора може да означава и че броят им като цяло ще остане малък, поне краткосрочно.

Основните крипто ETFs

Има няколко вида крипто ETF, достъпни за инвеститорите, които искат да диверсифицират портфейла си и да вложат в света на криптовалутите и блокчейн технологиите. Тези фондови продукти позволяват на инвеститорите да участват в пазарите на криптовалути, без да се налага да се справят с техническите аспекти на закупуване, съхранение и транзакции с криптовалути или да разчитат на "честните" криптоборси.

Bitcoin и Ethereum ETF: Фокусират се конкретно върху Bitcoin/Ethereum, най-големите и най-известните криптовалути. Примерите включват ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), VanEck Bitcoin Strategy ETF (XBTF), Purpose Ether ETF (ETHH) и Evolve Ether ETF (ETHR). Канадския BetaPro Inverse Bitcoin пък залага на спад на биткойна, както и американският ProShares Bitcoin Short Strategy. Към момента обаче няма разрешение от регулаторите да се инвестира директно в криптовалутите, а само в техни фючърси. Борсовите фондове, които залагат на спад в пазара, са по-евтиният и лесен начин за инвестиции на криптопесимистите, които залагат на спад в цените. Освен това много от криптоборсите ограничават заемането на къси позиции в криптовалути, което може да оскъпи и самата операция. Преди няколко дни стана ясно, че компанията ProShares е подала документи пред регулаторите за нов фонд - Ultra Bitcoin Strategy ETF, чиято цел ще е да удвоява дневното представяне от биткойн. Нещо, което може да се окаже доста рискова стратегия.

Широко базирани ETF: Тези ETF проследяват широка гама от криптовалути/индекси, представляващи по-широкия криптопазар, като Bitwise 10 Crypto Index Fund (BITW) и Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK).

Тематични ETF: Тези ETF се фокусират върху конкретни теми за криптовалута като блокчейн технология или децентрализирано финансиране (DeFi). Примерите включват Reality Shares Nasdaq NexGen Economy ETF (BLCN) и Defiance Next Gen Connectivity ETF (FIVG).

Предимства на крипто ETF

Инвестирането в крипто ETF вместо директно закупуване на биткойн или друга отделна криптовалута може да предложи няколко предимства за инвеститорите. Основното е диверсификацията, която крипто ETF осигурява, тъй като обикновено съдържа кошница от криптовалути, което помага за разпределяне на риска между множество активи. Това смекчава недостатъците, свързани с инвестирането единствено в биткойн, което излага инвеститорите на нестабилността на цената на един актив. Диверсифицираното портфолио може потенциално да осигури по-стабилна възвращаемост във времето.

Акциите на крипто ETF се търгуват на традиционни фондови борси, което ги прави по-достъпни и удобни за инвеститори, които могат да използват своите съществуващи брокерски сметки или платформи за търговия. Това елиминира необходимостта от създаване на отделен акаунт в борса за криптовалута, управление на частни ключове или справяне с опасения за сигурността на портфейла, свързани с директното съхраняване на криптовалути. Освен това крипто ETF се управляват от професионални инвестиционни посредници, които се грижат за ребалансирането на портфейла, избора на активи и управлението на риска. Това може да бъде изгодно за инвеститори, които нямат време или опит да управляват активно своите инвестиции в криптовалута.

Инвестирането в крипто ETF може също да доведе до по-ниски такси и разходи в сравнение с търговията с отделни криптовалути на борси за цифрови активи, което ги прави по-рентабилен вариант за дългосрочни инвеститори. Освен това тези ETF-и могат да предложат по-добра ликвидност, което позволява на инвеститорите да купуват и продават акции по-лесно и с потенциално по-малки колебания в цените. В зависимост от юрисдикцията на инвеститора и данъчните закони инвестирането в крипто ETF може да има различни данъчни последици в сравнение с директното държане на криптовалути, което може да доведе до по-благоприятно данъчно третиране за инвеститорите в ETF. Освен това тематичните ETF предлагат целенасочена експозиция към специфични сектори в рамките на пазара на криптовалута. И не на последно място - най-важното е, че тези борсови фондове са регулирани от комисиите по ценни книжа, тъй като се търгуват на фондовите борси.

Търговия на практика

Крипто ETF могат да се търгуват на различни платформи като традиционни брокерски компании като Fidelity, Charles Schwab или E*TRADE, както и онлайн платформи за търговия като Robinhood, eToro и Webull, Interactive Brokers, TD Ameritrade, Charles Schwab. Betterment и Wealthfront също могат също да включват крипто ETF в своите инвестиционни предложения. Освен това криптоплатформи като Crypto.com и Coinbase предоставят достъп до крипто ETF заедно с директната търговия с криптовалута. Преди да търгуват с крипто ETF, инвеститорите трябва да вземат предвид фактори като такси за платформата, комисиони за търговия и наличието на специфично търсени ETF.

Докато борсово търгуваните криптофондове предлагат предимства, те не идват без рискове. Тъй като предоставят експозиция на силно нестабилния пазар на криптовалути, инвеститорите трябва да са подготвени за потенциални колебания на цените и краткосрочни загуби. Освен това бързо променящата се регулаторна среда около криптовалутите може да повлияе на ефективността и наличността на крипто ETF, тъй като новите правила или ограничения могат да променят начина, по който тези фондове работят, или да ограничат достъпа им. От съществено значение е да се вземе предвид рискът, свързан с доставчика на ETF, тъй като лошото управление или финансовите затруднения могат да повлияят отрицателно на представянето на ETF.

Все още няма коментари
Нов коментар