🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията и несигурността в САЩ причиняват моментен срив в криптосектора

Предупрежденията на министъра на финансите на САЩ и свиването на пазара на стабилните монети допринасят за корекцията в цените на криптовалутите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Опасенията за инфлацията в Обединеното кралство и предупреждението на американския министър на финансите доведоха до рязък спад на цените на криптовалутите.
  • Блокажът около дълговия таван в САЩ засилва несигурността на пазара и допринася за спада в цените.
  • Пазарът на стабилни монети продължава да се свива, което затруднява възстановяването на цените и отразява липсата на ликвидност в сектора.

След две седмици на необичайна статичност криптопазарът се разтърси от опасенията около инфлацията в Обединеното кралство и предупреждението на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън относно задънената улица в преговорите за вдигане на тавана на дълга на САЩ. Тези опасения доведоха до рязък спад на цените. Най-новото предупреждение на Йелън за опасностите, които крие текущата "заблуда" относно тавана на дълга, се появи като шок за пазара, който показва 12-дневна серия на спад в търговския обем и волатилността.

На практика дигиталните валути претърпяха значителен спад, след като Йелън намекна, че САЩ може да "изчерпят парите" още на 1 юни, повтаряйки изявленията си от три дни по-рано и тези от 1 май. В допълнение и стенограмата от последното заседание на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) разкри, че американските централни банкери са по-разделени относно това дали да продължат да повишават лихвените проценти, а тази несигурност рефлектира в недоверието на пазара.

Биткойн, водещата криптовалута по пазарна капитализация, се търгува около 26 240 долара, отбелязвайки спад с около 3% през последните 24 часа и близо до най-ниската си точка от 12 май, когато падна до 26 280. През този период биткойн се движи през нисък обем на търговия и волатилност, докато пазарите се борят с перспективата правителството на САЩ поне временно да остане с вързани ръце при харченето и продължаващата несигурност около регулирането на криптовалутите и макроикономическите фактори. До днес биткойн оставаше в диапазона от 26 500 до 27 500 долара. Ether се търгува около 1780 долара, което показва спад с около 2,6% спрямо вторник, а повечето криптовалути светят в червено.

Ставаме свидетели и на затруднения при основните борсови индекси. Временно се възстановява корелацията между криптовалутите и акциите, като всички основни измерители - Nasdaq, S&P 500 и Dow Jones Industrial Average (DJIA), загубиха около процент. Въпреки че тези два класа активи поемат по все по-различни маршрути през последните месеци, третото предупреждение на Йелън този месец, че САЩ потенциално "изчерпват парите" без споразумение за таван на дълга, изглежда, засяга всички класове активи.

Криптовалутите претърпяха удар и по-рано вчера, когато излязоха данните за индекса на потребителските цени (CPI) в Обединеното кралство. Общо годишната инфлация се е свила до под 10%, но базовият индекс (без волатилните енергийни и хранителни цени) се е повишил с 6.8% на годишна база през април от 6.2% месец по-рано, достигайки най-високата си точка от 1992 г. насам. По-лошите от очакваните данни за CPI намекнаха, че може да се наложи централната банка на Англия да запази последните си серии от увеличения на лихвените проценти, развитие, което като цяло не предвещава нищо добро за пазара на криптовалута.

Стейбълкойн секторът

Междувременно пазарът на стабилни монети, основен компонент на екосистемата на криптовалутите, изглежда, се свива за 14-и пореден месец- тенденция, която сигнализира за изтичане на капитал от пространството на цифровите активи и поставя предизвикателства за възстановяването на цените на криптовалутите.

Общата пазарна капитализация на стабилни монети падна до 130 млрд. през май, най-ниската точка от септември 2021 г., според доклад на фирмата за данни за цифрови активи CCData. Пазарът на стейбълкойни се свива непрекъснато от март 2022 г. Анализаторите предупреждават, че намаляването на пазара на стейбълкойни показва влошаваща се ситуация с ликвидността, което може да попречи на цените на криптовалутите. JPMorgan заяви в доклад миналата седмица, че е малко вероятно устойчиво възстановяване на цените на криптовалутите, освен ако пазарът на стабилни монети не спре да се свива.

По-ранен доклад на глобалната инвестиционна банка Goldman Sachs направи паралел между свиващия се пазар на стейбълкойни и затягането за криптопазара, посочвайки намаляваща ликвидност и ливъридж трейдинг. Според докладът на CCData обемът на търговия със стабилни монети е намалял с 40.6% този месец, достигайки едва 460 млрд. на централизирани борси. Това представлява най-ниският месечен обем от декември 2022 г.

Все още няма коментари
Нов коментар