🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да спечелим крипто без начален капитал

Вариантите са нови "еърдропи" на токени и безплатни NFT проекти

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Доброто разбиране на фундаменталните принципи на блокчейн технологията е ключов фактор за успешно инвестиране в крипто.
  • Airdrops са една от най-лесните и достъпни възможности да се получат криптоактиви, без да се инвестират значителни средства.
  • Нови еърдропи се появяват всеки ден, но трябва да бъдете изключително внимателни и да проверявате проектите, в които сте решили да участвате.

През 2020 г. Uniswap, най-популярната децентрализирана борса за криптовалути, разпредели безплатно по 400 свои UNI токена сред всеки неин потребител, който беше използвал платформата преди 1 септември същата година. Това означаваше по около 1000 долара, а днес тези токени носят над 2500 долара чиста печалба, без срещу нея да е заложено нещо. Начинът на разпределение е известен като еърдроп.

Примерът с Uniswap е един от многото, чрез които могат да се правят пари от криптовалути без начален капитал, друг начин е чрез безплатни NFT. Разбира се, не всичко изглежда толкова лесно - отиваш на гише, подаваш заявка и печелиш. За да се възползва от подобни възможности, един инвеститор или потенциален такъв трябва да се информира постоянно, да подобрява познанията си от света на токеномиката, както и да изгради известна стратегия, която да му позволи по-големи печалби.

Накратко - основният нужен капитал тук е време за обучение и търпение. А всяка пропусната възможност не трябва да разочарова, тъй като криптосекторът се развива толкова бързо, че винаги ще има нещо ново и интересно, което може да се научи и би могло да се използва и за печалба, стига да сте достатъчно находчиви.

Така преди около месец 1 млрд. Arbitrum токени бяха раздадени под формата на еърдроп за всички, използвали блокчейна на Arbitrum, преди той да си има свой токен. Тогава цената за 1 ARB бе 1.3 долара, напълно разгърнатата пазарна капитализация на $ARB бе малко над 11 млрд. долара, а средно потребителите получаваха между 800 и 1200 долара под формата на безплатни токени, които веднага могат да обменят за Btc, Eth или стейбълкойн. Сега всички са екстремно ентусиазирани за всички предстоящи еърдропи и опитват да ги "фармят", или разпръснат, чрез създаване на множество портфейли, за да максимизират потенциалната си печалба. Предстои ли еърдроп вълна и как да се подготвим за нея?

Що е то еърдроп?

Една от най-силните тенденции в момента е феноменът за airdrops, при който проекти разпространяват безплатни токени на лица, които отговарят на определени изисквания. Когато се стартира нов проект, екипът зад проекта може да реши да разпредели процент от своите токени в своята токеномика като награда за общността. Това е и начин за създаване на стойност, ако приемем, че поне малък процент от получилите еърдропа ще решат да го задържат, тоест да не го продадат в секундата, в която го получат, за друга криптовалута като ethereum или дори ще закупят допълнително количество, защото например вярват в огромния потенциал за развитие на дадената екосистема и проект.

Въпреки че концепцията за airdrops може да звучи твърде добре, за да е истина, има много топ проекти, които са предлагали именно своите токени като начин за изграждане на своята общност и генериране на интерес към проекта си (какво стои зад тях вижте в карето).

Изисквания за допустимост могат да варират в зависимост от проекта. Някои може да изискват да държите определено количество от техните токени или да имате определено количество от специфична криптовалута в портфейла си. Други може да изискват да изпълните определени задачи като да следвате проекта в социалните медии или да се присъедините към тяхната група в Telegram, но най-сериозните проекти обикновено изискват просто да сте един от първите "осиновители" на тяхната мрежа, да сте я използвали още докато е била в тестова фаза, да сте изпълнили определен обем на транзакции, да сте станали валидатор или да сте върнали фийдбек.

След като изпълните определените изисквания и когато еърдроп бъде обявен, може да поискате своите токени, като обикновено това става на официалния сайт на съответния проект чрез плащане на такса за газ от съответния портфейл, който е изпълнил определените предварително изисквания, след което получените токени биват депозирани директно в портфейла ви от смарт контракта.

Важно е да се отбележи, че не всички airdrops са легитимни и има много измами и измамни проекти в криптопространството. За да не станете жертва на тези измами, важно е да проучите проекта задълбочено, преди да участвате в каквито и да е airdrops. Потърсете рецензии и обратна връзка от други инвеститори и внимавайте с всякакви проекти, които обещават нереалистична възвращаемост или изискват от вас да изпратите криптовалута, за да получите вашия airdrop.

Минали Airdrops

Един от най-значимите еърдропи до момента бе този на Stellar Lumens (XLM), който се проведе през 2018 г. Stellar Development Foundation раздаде над 125 милиона XLM токена, които бяха на стойност приблизително 125 млн. долара по това време. Този airdrop беше достъпен за всички потребители, които държаха биткойн (BTC) в портфейлите си, и бе много успешен в привличането на нови потребители към мрежата на Stellar и помогна за увеличаване на стойността на XLM.

Друг подобен airdrop бе проведен от EOS през 2018 г. Това беше най-големият airdrop в историята, като проектът разпредели 900 милиона EOS токена на стойност около 4 млрд. по това време. Еърдропът беше част от по-голяма кампания за набиране на средства, която събра над 4 млрд. долара за разработване на блокчейна на EOS. Този аirdrop пък бе достъпен за всички потребители, които държаха Ethereum (ETH) в портфейлите си.

През 2020 г. Aave, децентрализирана платформа за кредитиране, извърши еърдроп на 2 милиона AAVE токена на стойност около 10 млн. долара по това време. Airdrop беше достъпен за всички потребители, които са използвали платформата Aave преди октомври 2020 г.

През 2021, 2022 и 2023 NFT еърдропи на ENS, SOS и Blur и на едни от най-големите проекти в момента - Aptos, Optimism и Аrbitrum, напълно покориха и промениха начина, по които се разпределя токеномика за нови проекти и екосистеми, създавайки изключително голям FOMO ефект. За да успее един проект, вече е почти задължително той да има някаква форма на еърдроп, който да засили интереса към мрежата и да привлече нови потребители към нея, като по този начин ги накара и да я опитат, тоест колко бързи и евтини са транзакциите, колко значим е определен протокол, проблемът, който решава, и т.н. За да се чувствате в свои води, трябва да разгледате и историята на еърдропите на LooksRare, dYdX, 1inch, Ampleforth, Gitcoin и дори Tornado Cash. Съвет е да се концентрирате само върху най-големите, "хайпнати" проекти, защото в мнозинството си по-малките или не успяват, или ви "възнаграждават" с незадоволително количество като доларова стойност, което не си заслужава усилията, особено ако "фармите" на множество портфейли.

Бъдещи еърдропи

Обикновено големите еърдропи предвиждат още и още еърдропи, като се създава лавинообразен ефект, защото проектите са чакали достатъчно добър момент да пуснат своите токени и когато пазарът се стабилизира и този момент дойде, всички се надпреварват за внимание и пазарен дял, а техните токени са и допълнителен стимул за топ криптовалутите, които често нарастват в пазарна капитализация от продажби.

Вероятно моментът вече е настъпил, когато четете това, защото Arbitrum вече направи своя еърдроп преди няколко седмици и предстои да се анализира как той се е отразил на пазара. Добър старт за научаване на повече за потенциални еърдропи и как да участвате в тях е сайтът airdrops.io, в който може да разберете и точните условия за определен проект, когато те бъдат обявени. Освен него, разбира се, основно трябва да разчитате на twitter и на дискорд сървърите на проектите, от които се интересувате, защото информацията там ще е най-пълна и винаги ще има кого да попитате, а и да ви помогне, ако става въпрос за нещо специфично. Отново, внимавайте за измами и не приемайте лични съобщения в дискорд, защото в 99% от случаите ще станете жертва на измама.

Ето и лист на някои еърдропи, които се очакват и все още има възможност да се "фармят" (повече за фарменето в карето).

- Sui е блокчейн, захранван от PoS (proof of stake), който е проектиран в опит да осигури незабавен сетълмент и висока производителност, както и да даде възможност на множество децентрализирани приложения от следващо поколение, чувствителни към латентност.

- Vela Exchange ($VELA) е платформа за търговия с цифрови активи. В момента платформата е в отворена бета-версия, за да може всеки да търгува и да залага.

- zkSync ($ZKS) е леър 2, който има за цел да осигури мащабируеми и евтини транзакции в блокчейна на Ethereum.

- LayerZero ($ZRO) е протокол за оперативна съвместимост, който може да се използва за съобщения между блокчейни. Те ще са в състояние да осигурят автентична и гарантирана доставка на съобщения и надеждност. В момента работи в бета с повечето големи блокчейни, включително Ethereum, Avalanche, Polygon, BNB Chain, Aptos, Fantom, Arbitrum и Optimism.

Още възможности - безплатни NFTs

Въпреки че фарменето на правото да минтнеш даден проект (нарича се whitelist) остава доходоносно за най-дългоочакваните проекти, мечият пазар се отрази силно на NFT сектора и инвеститорите и много не са готови да рискуват каквато и да е цена за минтването на нови NFT продукти. Тъй като повечето проекти се смятат за по-лични и свързващи хората, които ги притежават, и понеже изграждането и реализацията на NFT проект често е много по-лесна, отколкото създаването и разпределянето на обикновени токени, някои фаундъри избират да награждават общностите си и да изграждат стойност именно чрез разпределянето на безплатни NFTs, като често планът е да печелят от вторичните транзакции или просто реклама, като направата на първи успешен безплатен проект, след което да следва втори - платен. Безплатни NFT проекти се намират главно в twitter, като предварително трябва да знаете какво точно търсите, защото тук шансът да бъдете измамени също е огромен.

Най-солидните безплатни проекти са Digidaigaku, които стигат до 30 етъра, а сега се търгуват за около 8, Potatoz by 9GAG, които стигат до 3.5 еth, a в момента се търгуват за около 2.5, и Dimensionals, които в момента се търгуват за около 1.5 eth. Мнозина смята, че NFT ще революционизира гейминг индустрията и че безплатните NFTs са от изключително значение за изграждането на стойност за търгуване на активи от различните игри на вторичен пазар, като примери за това са скинове, герои и т.н. Именно тази идея е и причината да се създаде движението (FREE,OWN), което създателите на web3 проекти често използват, за да покажат своето разбиране, че за да се насърчат следващите 1 млрд. потребители в крипто, трябва да им се предостави стойност, която може да бъде получена безплатно. Най-добрите възможности за безплатни NFT, които имат потенциал за някакво развитие или са подкрепени от VC за милиони, може да намерите на freenft.com.

Следващото ниво

Както лука в "Шрек", и тук всичко има слоеве. Дали ще се опитате да "фармите" само определен airdrop или абсолютно всички, решавате вие. Освен това в зависимост от времето с което разполагате, и вашето разбиране, въображение и морал границите на възможностите може да бъдат променяни, като пример за това е "фарменето" на определен airdrop на множество портфейли. Наскоро излезе информация, че от еърдропа на Arbitrum 3.3 млн. долара от 1500 портфейла са насочвани към един-единствен адрес. Тоест човек с достатъчно хъс (а най-вероятно и вътрешна информация, защото, за да изхаби пари за газ за транзакция на толкова портфейли, той трябва да е бил изключително сигурен за точните условия на еърдропа) е направил 1500 различни портфейла и е изпълнил условията за получаването на еърдроп на всеки от тях, за което сега ще бъде възнаграден. Това не е единичен случай и се прави за абсолютно всеки потенциален еърдроп, независимо дали на NFT, протокол или мрежа. Може да се каже, че за да имате равни шансове с всички останали, трябва да сте готови да "фармите" колкото тях.

Гаранциите зад проектите

Зад повечето проекти и техните продукти стоят VC фондове с огромни капитали и криптоборси, които, противно на логиката, са направили така, че да печелят, от това, че на практика раздават пари. Това става възможно, тъй като на фона на напълно разгърнатите пазарни капитализации еърдропите са съвсем малка част (обикновено около 10%), а началните инвеститори (VC+борси) "отключват" огромен процент от останалата част с течение на времето. И така, с помощта на същото това време, ако успеят да поддържат стойността на актива, те на практика "принтират" крипто, което, стига да не се продава едновременно, могат да виждат като повишаваща се доларова стойност. За този проблем са измислени и решения, разбира се. Едно от тях е ефектът на "създаване на новини и събития", чиято единствена цел е да увеличи търговския обем на определен актив, за да могат безпроблемно да се продадат големи количества токени, цената да се възстанови по-бързо. Сега, когато адресите на всички "китове" се следят заради очевиден достъп до "вътрешна информация", повечето проекти разчитат на най-важното - продукта. Освен всичко останало еърдропите са страхотна реклама и макар че в деня, в който даден еърдроп се пусне, има огромен натиск за продажби, като цената почти винаги пада, има хора, които чакат само това, за да се запасят с токени именно от хората, които продават своите еърдропи. За тези ентусиасти, ако зад проект стои толкова масивно финансиране, маркетинг и потребителска база, заинтересованите лица зад проекта няма как "да не са на печалба" и да не го превърнат в успех.

Отглеждане на ферма от портфейли

Първите стъпки са да се въоръжите с търпение и да научите всичко възможно за проекта. За предпочитане е да сте 100% сигурни, че еърдроп със сигурност ще има. Повечето еърдропи изискват някакви пари за газ транзакции, които трябва да пресметнете и които ограничават възможностите, тъй като винаги съществува вероятността да бъдат изгубени безвъзвратно, ако еърдроп не се състои или ако е неуспешен. След като бъдат изпълнени "условията" за избрания еърдроп, трябва да разберете какво е нужно, за да изпълните същите тези условия многократно, за да се "фарми". Обикновено това включва просто да се направи нов Ethereum адрес или такъв за мрежата, която ще бъде използвана. Допълнителни условия могат да включват направата на допълнителни дискорди и twitter акаунти, за които пък са нужни нови имейли. Всичко това трябва да е предварително обмислено и системно да се записват всички нови данни, като е препоръчително да имате записки (най-често Excel-и) на всички ваши профили и на ключовете на всички ваши нови портфейли. Хигиената на пазенето на тези данни също е важна, защото дори да нямат някаква моментална доларова стойност, веднага след като изпълните условията, вие сте инвестирали време и усилия и ако бъдат откраднати или загубени, болката е голяма. Определени проекти имат множество защити, за да създадат някаква превенция именно срещу фармене, затова е препоръчително да имате и VPN-и, които да знаете как да използвате, като например да сменяте с всеки 4-5 профила, имейлите ви да не си приличат по име прекалено, макар да е готино да си мислите, че имате "армия" и да развивате twitter акаунтите си, за да не е очевидно че са фейк с по 1 последовател. Най-лесно се създават нови google прозорци, всеки от които е отделен акаунт със запомнена информация и няколко криптопортфейла. Винаги има и накъде да се развивате, като се започне от "аутокликъри" до програми с прости съобщения и допълнителни виртуални машини, могат да бъдат инкорпорирани с новите ви акаунти и да ви помагат, включително докато спите. От определен момент нататък, за да развивате "фарминга" си, ще са ви нужни мобилни телефони, с които да създавате новите си gmail - разбира се, за това има 2 основни решения - да смените мейлинг провайдъра или да използвате някой от безплатните сервизи за онлайн съобщения на виртуални телефони, с които да верифицирате акаунтите си. Възможностите се ограничават единствено от въображението и морала ви. Да "фармите" по този начин със сигурност наранява екосистемата и проектите, на които го правите.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    callofthepeaks avatar :-?
    callofthepeaks
    • + 5

    За своите 42 години и повече от 20 години практика като корпоративен юрист всичко гореизброено ми звучи (за мое съжаление) като на китайски език (който също не познавам)... :)
    Светът на дигитализацията и в частност - на криптовалутите е нещо наистина коренно различно от всичко, което лично аз (р. 1980 г.) съм учил, осмислял и смятал за рационално... Т.е., за хора като мен (без познания, но с определен интерес към материята) трябва време за (по)научаване...

    Нередност?
  • 2
    baza avatar :-P
    Божидар Здравков

    Чета и се чудя. Защо упорито рекламирате нещо високорисково. Нещото изисква доста познания. Независимо от познанията, които ще натрупате, рискът остава много висок. Т.е. ставате нещо като професионален комарджия.
    Това не е светът на компютрите - високоплатен и търсен за добрите специалисти. Светът на дигитализацията, както го е определил callofthepeaks, има огромно приложение в (почти) всички области на човешката дейност. Без хазартната компонента на криптото.

    Нередност?
Нов коментар