Първият борсово търгуван фонд върху Биткойн в Европа тръгва този месец

Това ще е първият ETF с реално притежание на криптовалутата в развитите пазари

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Очаква се първият в Европа борсово търгуван фонд (ETF) с реално притежание на Биткойн да стартира този месец, след като беше отложен с цяла година. Управляващата компания, базирана в Лондон, Jacobi Asset Management, първоначално бе обявила, че ще стартира фонда на борсата Euronext Amsterdam през юли 2022 г. Въпреки това, след краха на Terra Luna през май и срива на крипто борсата FTX през ноември миналата година, компанията реши, че "времето не е подходящо". Лицензът на компанията е издаден от регулатора на офшорния европейски остров Гърнси.

"Търсенето се промени от миналото лято", каза представител на компанията в интервю за FT. От Jacobi подчертават значението на факта, че пуска ETF, а не (ETN), което е по-традиционният метод в Европа.

За разлика от ETN, фондовете ETF не могат да бъдат използвани за заемане на средства или използване на деривати, което би могло да доведе до ситуация, в която друга страна във финансовата сделка не успее да изпълни своите задължения

- Jacobi Asset Management (@JacobiAssetMgt) August 24, 2022

В този контекст, борсово търгуваният фонд ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), е пример за бързо набиращ популярност фонд, свързан с Биткойн. Въпреки това, той следва цената на биткойн чрез фючърси върху боткойн, а не чрез прякото притежаване на криптовалутата, което го прави технически различен от ETF-а на Jacobi. В САЩ все още няма регулаторно разрешение за спот ETF-и върху биткойн.

Въпреки структурните разлики, продуктите ETF и ETN са доста подобни, но понякога могат да създадат объркване сред инвеститорите. "Като индустрия, ние не сме свършили добра работа в разграничаването на всяка от двете и в резултат на това, на пазара има много объркване", каза пред FT основателния партньор на консултантска фирма за ETF и дигитални активи Blackwater.

Пазарните данни показват растящ интерес към такива продукти. През последните 18 месеца чистите потоци в европейските ETN за дигитални активи достигнаха 483 млн. долара, според данни от Coinbase и Bloomberg. Това подчертава значението на новия продукт на Jacobi и потенциалното му влияние върху пазара. ETF-и като този на Jacobi ще предлагат повишена прозрачност и регулация в сравнение с другите финансови инструменти, които са били налични до момента. Това може да доведе до по-голяма увереност сред инвеститорите и може би ще насърчи по-широко приемане на криптовалутите в бъдеще.

Разберете повече за какви са начините за съхранение на крипто и кой е най-подходящ за вас тук.

Все още няма коментари
Нов коментар