🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Регулаторът в САЩ е накарал Coinbase да спре търговията с всички валути освен с биткойн

Комисията по ценните книжа и фондовите борси е поискала това да стане преди делото, което води срещу криптоборсата, но тя не се е съгласила

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Докато Binance, най-голямата борса за криптовалута в света, спечели лиценз за работа в Дубай днес, нови разкрития относно битката на американската Комисия по ценни книжа (SEC) с криптоиндустрията излизат наяве. Регулаторът се опитва да увеличи контрола си върху криптопазара, като е накарал криптоборсата Coinbase да спре търговията с всички валути освен биткойн. Нещо, с което тя не се е съобразила. Именно тази стъпка предшества правната битка между регулатора и борсата и става ясно, че SEC стреми към по-голям регулаторен обхват върху индустрията. Ripple Labs вече постигна частична победа в продължаващия съдебен спор със SEC, на което мнозина гледат и като на отправна точка за това, което предстои.

Брайън Армстронг, главният изпълнителен директор на Coinbase, разкри пред Financial Times, че SEC е подала искане, преди да предприеме правна стъпка срещу тях, обвинявайки ги, че не са се регистрирали като брокер. Обвиненията на SEC към Coinbase са още, че криптовалутите, предлагани на платформата, са ценни книжа и попадат под юрисдикцията на регулатора.

My @WSJ op ed on the "DCPC"https://t.co/SVg1X94K2y

- Joe Lonsdale (@JTLonsdale) July 30, 2023

За ръководството на SEC обаче позицията е ясна: "Вярваме, че всеки актив освен биткойн е ценна книга", по думите на Армстронг. Ако Coinbase се беше съгласила с искането на SEC, това би поставило прецедент, който би могъл да създаде сериозни проблеми за множество криптобизнеси в САЩ. Според Армстронг това би означавало "края на криптоиндустрията в САЩ".

Все още се води дебат дали всички, или някои криптотокени трябва да бъдат под регулаторния контрол на SEC. Стандартите за съответствие биха били много по-строги, ако SEC вземе контрол върху криптопазара. Брокерите в САЩ са изградили своите бизнес модели с предположението, че тези криптотокени не са ценни книжа. В случай на промяна в тази позиция мнозина от тях може да са принудени да спрат своята дейност незабавно. SEC отказа да коментира какви биха били последствията за индустрията, ако Coinbase спре търговията с всички токени освен биткойн.

Все още няма коментари
Нов коментар