Направи си сайта сам

Редица платформи в страната и чужбина позволяват всеки да направи уебстраница на своята компания и бизнес.

Темата накратко
  • Това е по-доброто решение за малък и дребен бизнес и не изисква особена сложност.
  • Срещу месечен абонамент платформите предлагат хостинг услуги и поддръжка.
  • Платформите, които се предлагат имат зад гърба си милиони направени сайтове.

В днешния дигитално ориентиран свят присъствието на онлайн платформа е критично за успеха на всяка компания, независимо от размера ѝ. Повече от всякога разбирането и използването на цифровите технологии е от първостепенно значение за конкурентоспособността и устойчивостта на бизнеса. Уебсайтът е лицето на вашия бизнес в интернет пространството. Той е първата точка на контакт между вас и потенциалните ви клиенти, като играе ролята на ваш дигитален визитник. Определено една от най-лесните и най-бързите опции за придобиването на този "визитник" е използването на услуги за създаване на уебсайтове чрез drag and drop метода. Той се използва от редица платформи, като предлага предварително проектирани шаблони, интуитивни интерфейси и автоматизирани процеси, които могат да помогнат дори на най-нетехнологичните потребители да стартират своя уебсайт.

Освен нуждата от самотo съществуване на уебсайта, трябва да се обърне внимание на неговите функционалност, дизайн и съдържание. Сайтът ви трябва да бъде не само визуално привлекателен, но и лесен за навигация, с ясно представени услуги или продукти и допълнителна информация. Именно това са елементите, които ще помогнат на потребителите да останат на вашата страница и да се конвертират в клиенти, като не бива да се пренебрегва и съвместимостта с различни устройства, оптимизацията за търсачки (SEO) и анализа на посетителите на сайта. Тези компоненти са също толкова важни, колкото и самият дизайн на сайта, защото могат значително да повлияят на успеха ви.

Сайтове шаблони

Уебсайтове "майки" са придобили голямо признание, защото повечето от тях са създадени с особено внимание към нуждите и уменията на начинаещите. В резултат на това те осигуряват лесен, удобен и интуитивен процес на създаване на уебсайтове. Тези услуги са достъпни, a обхватът на функциите, които предлагат, е повече от достатъчен за стартиране на пълнофункционален уебсайт в кратко време.

WordPress - старата школа

WordPress е най-широко използваната система за управление на съдържанието в света, подходяща за създаване и персонализиране на всякакви проекти. Без значение от опита ви в уебдизайна, със сигурност сте чували за платформата благодарение на впечатляващите възможности за персонализация на дизайна, разнообразието от плъгини и мощните функции за интеграция.

WordPress първоначално е създадена като платформа за блогове и предлага обширен набор от функции и инструменти, които позволяват настройката и персонализацията на пълноценни блогове. Това обаче не означава, че не можете да стартирате други видове проекти с платформата. Системата не изисква задълбочени познания по уебдизайн или програмиране, но основни познания могат да бъдат допълнително предимство.

Независимо от типа на уебсайта, който планирате да пуснете, няма да може да избегнете интеграцията на плъгини/шаблони, ако желаете той да бъде успешен. В интернет може да намерите множество плъгини и теми за WordPress, които са безплатни. Самата платформата първоначално е безплатна за всички. Можете да я изтеглите и инсталирате без никаква такса и да създадете безплатни сайтове със системата. Въпреки това, ако очаквате по-голяма функционалност на проектите си в WordPress, ще трябва да инвестирате в интеграцията на плъгини/шаблони. Допълнително ще трябва да се погрижите за избора на хостинг и домейн, защото те не се предлагат като услуги.

Wix - с асистент дизайнер

Wix е онлайн билдър за уебсайтове, със седалище в Тел Авив (Израел). Основан е през 2006 г., а услугите му бързо се превръщат в мощна система, която в момента захранва милиони уебсайтове по целия свят. Част от успеха си платформата дължи на големите си рекламни кампании. Wix предлага висококачествени функции и инструменти за персонализиране на дизайна, които позволяват да се стартират и управляват различни типове проекти, без значение от тяхната сложност.

Wix се отличава с персонализируеми теми, готови за мобилни устройства и различни инструменти катои Wix ADI. Това предоставя на потребителя личен асистент за дизайн, който автоматично създава оформление на уебсайта и го попълва със съдържание, представено от потребителя. След това е възможно да го редактирате, за да му придадете предпочитания дизайн и функции, но наличието на качествена чернова винаги е значително предимство. Wix App Market предлага множество приложения, които можете да интегрирате на уебсайта си, за да извлечете максималната функционалност. Голяма част от тях са платени.

Билдърът предлага безплатен план, който ви позволява да тествате системата в детайли, преди да преминете към някой от платените планове. Когато решите да се възползвате от по-разширената абонаментна услуга, ще можете да изберете от два типа абонаменти на Wix - за уебсайт или за бизнес/електронна търговия. Цената на плановете за уебсайтове започва от 9 долара на месец, докато тази на плановете за бизнес започват от 20 долара на месец.

Squarespace - заложете на дизайна

Squarespace се използва от над 4.7 млн. потребителя и се позиционира като универсален инструмент за създаване на уебсайтове, признат като един от най-търсените съвременни DIY (Do-It-Yourself) системи. Основно ориентиран към творчески хора и предприемачи, Squarespace е идеален за разработване на разнообразни проекти, включително портфолиа, блогове и малки онлайн магазини.

Oтличително качество на Squarespace е, че уебсайтовете, създадени с този инструмент, впечатляват с изящен дизайн и функционалност. Squarespace предлага разнообразие от функции, обхващащи многобройните потребителски изисквания при създаване на портфолиа. Системата включва инструмент за създаване на обложки на страниците, опции за редактиране на HTML/CSS, редактор за проверка на страниците за цифрови магазини и инструмент за създаване на лога и заглавия. Squarespace също предлага възможности за електронна търговия и блогинг, с функционалности за стартиране и управление на онлайн магазини и блогове.

Относно ценообразуването Squarespace, въпреки че не предлага безплатни планове, позволява тестване на системата си чрез 14-дневен безплатен пробен период. След изтичане на пробния период, цената на платените абонаменти започва от 12 долара на месец, което прави Squarespace добър избор за потребители, които са заинтересовани от по-нататъшното използване на системата.

Shopify - лидерът в електроните магазини

Shopify е водещият създател на уебсайтове за електронна търговия. Shopify е електронна търговска платформа, базирана в Канада, със седалище в Отава и е създадена през 2004 г. Shopify се различава с предлаганата функцията POS, която позволява продажбата на продукти на физическо място, приемайки кредитни карти и използвайки инструментите на системата за управление на инвентара, маркетинга, доставката и управлението.

На вашия сайт платформата позволява интегрирането на количка за пазаруване и бутон "Купи" за целите на онлайн магазин. Софтуерът ще генерира автоматично кодове за вграждане на продукти, което позволява на потребителите да добавят списъци/галерии с продукти към своите проекти.

При работа с процеса на промоция на уеб магазина, Shopify предлага множество напреднали маркетингови инструменти и функции. Например може да интегрирате успешно акаунта си в Shopify с известни световни пазари и софтуер за счетоводство, като Amazon. Това ви позволява да продавате физически/цифрови продукти на тези платформи, използвайки поддръжката на "многоканални" продажби. За конкурент на платформата се смята Cloudcart.

Обхватът на функции, които софтуерът предлага, е повече от достатъчен за управлението на всички видове проекти за електронна търговия. Има безплатен 14-дневен пробен период, през който можете да тествате абонаментите на Shopify. Най-евтиният план, на който можете да вземете, струва 9 долара на месец.

GoDaddy - контролирай процеса

В момента GoDaddy е един от най-популярните доставчици на хостинг и домейни в света. Позволява стартирането на блогове и уебмагазини. Процесът на създаване на уебсайт е лесен, удобен и интуитивен. Системата позволява ефективно управление на уебсайтове, което ви дава контрол над процеса на създаване на проекта и неговото бъдещо промоциране. Тя позволява интеграцията на форми за контакт, промоционални банери, бутони за действие, библиотека с изображения и други елементи, които са задължителни за качествен уебсайт.

Има 30-дневен пробен период, след края на който ще трябва да изберете премиум план, който да отговаря на вашите нужди. Има 4 абонамента, цената на които започва от 12.95 долара на месец.

Superhosting.bg - българският лидер

Superhosting са лидери на българския пазар за DIY (направи си сам) сайтове и хостинг. Освен интуитивен интерфейс за направата на сайтове по шаблон, те предлагат и регистрация на домейни и тяхната поддръжка, направата на онлайн магазини, менажирането на виртуални сървъри и оптимизация за онлайн търсачки. За 2021 "СУПЕРХОСТИНГ.БГ" ЕООД има 17.9 млн. лева приходи и 2.4 млн. печалба.

Цената за хостинг започва от 12.7 лева на месец, макар че за повечето услуги се предлагат и по-ниски цени, ако платите за по-дълъг период на използване. Сайт билдърът има 3 различни плана, най-евтиният от които струва 15.7 лв. на месец и включва 7-дневен пробен период.

Домейнъте важен, хостингът също

Освен направата на сайта, за реализацията на успешния проект за сайт "направи си сам" е нужен и правилния лесен за запомняне и изписване и труден за объркване домейн, който да се свързва с услугите и вашата дейност или вашия бранд. Повечето от изброените платформи предлагат и регистрация на домейни, често с някакви отстъпки, но ако сте използвали Wordpress, ще ви е нужен отделен платен домейн и място за хостинг. В България най-популярните хостинг провайдъри са NS1, Siteground, VPS, Bluehost, Jump.bg и Superhosting.bg. Ако имате повече свободно време или просто още търсите перфектното име за домейн, на сайтът who.is, може да проверите дали даден домейн вече е регистриран.

Оптимизация

Без значение дали изберете drag and drop платформа, или наемете професионален уебразработчик, уебсайтът е важен елемент от вашата цялостна дигитална стратегия. Не е достатъчно просто да имате уебсайт - той трябва да бъде активно управляван и обновяван, за да остане актуален и привлекателен за потребителите.

Един от ключовите елементи на управлението на уебсайта е SEO (Search Engine Optimization), или оптимизация за търсачки. Това е процесът на подобряване на видимостта на вашия уебсайт в резултатите от търсенето, за да привлечете повече посетители. SEO включва множество техники, включително използването на ключови думи в съдържанието, оптимизация на скоростта на зареждане на страницата, обновяване на съдържанието и много други.

Важно е да имате предвид и управлението на репутацията в интернет. Мненията и отзивите от клиенти могат да имат огромно въздействие върху вашия бизнес, така че е важно да се ангажирате активно с тази част от онлайн присъствието си. Това може да включва отговори на отзиви, активно управление на социалните медии и управление на онлайн общностите.

Ако ви потрябва професионалист

Ако бизнесът ви предлага конкретни услуги или продукти, които изискват специфични функционалности на уебсайта, може да се наложи да наемете професионален уеб дизайнер или разработчик.Това може да включва всичко - от персонализирани функции за електронна търговия, интеграция с външни софтуери и системи, автоматизирани процеси до разширени функции за SEO и др. Наемането на професионалист може да ви даде значително по-голям контрол върху изгледа и функционалността на сайта, което може да бъде от ключово значение за някои бизнеси, но ще е значително по-времеемко и по-скъпо от използването на готова платформа за създаване на уебсайтове.

От изключително значение е да знаете какво точно искате и с какво не можете да се справите, тъй като в много случаи с малко повече търсене и подготовка, бихте могли да се справите и без професионалист. Някои "специалисти" повтарят едно и също, правейки идентични генеративни сайтове, в които не влагат особени усилия или мисъл в бързината си да "изпълнят поръчката".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xsh181190737 avatar :-P
    xsh181190737

    Ако се нуждаете от професионална изработка на уеб сайтове и онлайн магазини можете да ни потърсите на https:bgnetstore.com

    Нередност?
Нов коментар