Как крипто стана финансово убежище в някои държави

В страни с война, финансова нестабилност и инфлация виртуалните валути стават все по-предпочитани за съхранение на стойност, показва доклад на Chainalysis

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Скептиците често се присмиват на "криптомакситата" и тяхното верую, че биткойн и DeFi са бъдещето на финансите и алтернативата на централизираните финанси, тъй като все още не са се доказали като такива. Големият им аргумент, е че по време на инфлационната вълна от последната година и половина криптовалутите не се оказаха очакваното убежище, а дори напротив - цените им тръгнаха в синхрон надолу с тези на акциите по световните борси.

Сега обаче има доста красноречиви аргументи против. Последният доклад на платформата за блокчейн анализи Chainalysis показа, че сред страните с най-голямо приемане и използване на криптовалути са онези, в които има политическа нестабилност, война и... висока инфлация, комбинирана с финансова криза. В челните позиции на доклада са държави като Нигерия, Украйна, Турция, а лидер е Индия.

Нигерия е най-голямата африканска икономика, но политическата нестабилност там носи след себе си и финансова - инфлацията е над 25%, местната валута найра е девалвирала наполовина от средата на юни насам. На фона на това обемите на сделки с криптовалути са се повишили с 9% на годишна база от юли 2022 до юни 2023 г. и са за 57.7 млрд. долара.

В Нигерия се отчита огромен интерес към биткойн и различни стейбълкойни, което се потвърждава от данните на GoogleSearch, но и от интервю пред Theblock на Паоло Ардоино, който е CTO на Tether. Според Ардоино нигерийците са причина за нарасналата капитализация на стейбълкойна. Войната в Украйна също предизвика повишено използване на крипто в региона, като мнозина използваха именно дигитални валути за пренос на богатство, докато други получаваха криптодарения. В Турция (12-о място) инфлацията достигаше и 90%, като в момента е "овладяна" под 60%.

Ръст в приемането и използването на криптовалути се наблюдава и в страни като Индия, Виетнам, Филипините, Индонезия и Тайланд както заради младото население там, но и заради силно застъпения технологичен сектор. Тези страни се издигат като пионери в иновациите - във Виетнам, държава с почти 100 млн. население, има 400 хил. професионални IT инженери, а в сектора са заети 1 млн. души.

Индия въпреки своята променлива политика по отношение криптоактивите е лидер по приемане и използване на виртуалните валути. Страната има нова схема за данъчно облагане и продължава да бъде фронтмен в криптовалутния сектор, особено в областта на потребителското приемане и се нарежда като втория най-голям криптовалутен пазар по обем на транзакциите в света. Криптовалутите вече се възприемат от индийците като част от културата им, нещо, без което не могат, и често сравнявано с отношението им към златото.

Любопитно е, че Ел Салвадор, където биткойн е приет като официална валута, е на 94-то място. Това кара мнозина да се замислят дали има някакъв фундаментален проблем в разбирането и приемането от населението в държавата, в която да правиш биткойн транзакции вече се учи в училище.

Според доклада децентрализираните финанси (DeFi) играят все по-голяма роля в сектора, като отварят врати за нови възможности, като тези потребителите от различни държави да имат достъп до финансови услуги, които обикновено са недостъпни за тях. Подобни финансови решения могат да трансформират и подобрят живота на хората, особено в страни с по-нисък стандарт на живот.

Институционалното приемане на криптовалути също продължава да нараства дори при настоящият мечи пазар. Този растеж се дължи на организации от богатите страни, които използват криптовалути за различни цели като инвестиции. Това изгражда взаимодействие между високодоходни и развиващи се страни в криптоекосистемата.

България: нагоре-надолу

България се нарежда на 57-о място сред 154 държави, което е в контраст с проучването на Forexsuggest Worldwide Crypto Readiness Report, публикувано също този месец и където сме на 9-о място преди държави като Португалия, Нидерландия, Австрия и Обединеното кралство, въпреки че проучванията не измерват едни и същи показатели. Миналата седмица президентът на Binance за Франция и региона Давид Пренсе гостува в България и коментира, че страната ни се нарежда на челните места по криптоприемане в Европа, а 18 на всеки 100 български граждани разполагат с крипто.

Разберете накъде ще полети биткойн тук.