🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Binancе ще плати над 4 млрд. долара глоба в САЩ, а изпълнителният директор се оттегля

Най-голямата криптоборса в света се призна за виновна по обвинения за нарушаване на законите за санкции на САЩ и банковата тайна, свързано с програма за познаване на клиента (KYC)

CZ ще плати глоба от 50 млн. долара, под гаранция е и чака присъда за своите дела
CZ ще плати глоба от 50 млн. долара, под гаранция е и чака присъда за своите дела
CZ ще плати глоба от 50 млн. долара, под гаранция е и чака присъда за своите дела    ©  REUTERS
CZ ще плати глоба от 50 млн. долара, под гаранция е и чака присъда за своите дела    ©  REUTERS
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Санкцията се приема като положителна, тъй като води до по-голяма прозрачност на търговските платформи.
  • На криптопазара всичко е спокойно - валутите реагираха с моментен спад, след което започна възстановяване.
  • Споразуменията може да се окажат и гаранция, че в САЩ ще бъдат одобрени първите спот биткойн ETF-и.

Американското правосъдие нанесе сериозен финансов и управленски удар върху най-голямата криптоборса в света - Binance. Компанията ще трябва да плати общо 4.3 млрд. долара глоби, след като се споразумя и призна за виновна по две обвинения от финансовите регулатори в САЩ. Освен това основателят и изпълнителен директор Чанпън Джао CZ ще напусне поста и ще плати глоба от 50 млн. долара.

Уреждането на обвиненията и глобата се считат за едни от най-големите, които САЩ някога са постигали и получавали от корпоративен ответник. Всичко това се случи изключително бързо, въпреки че Binance са обект на продължително разследване от властите на САЩ за пране на пари, банкови измами и нарушаване на законите за санкции на САЩ, особено засилени след фалита на FTX. Борсата Kraken също бе обвинена от Комисията по ценните книжа (SEC) вчера, че работи като нерегистрирана борса за ценни книжа, брокер, дилър и клирингова агенция.

Binance ще напусне САЩ, ще плати милиарди долари глоби и ще назначи "наблюдател" за пет години, който да урежда обвиненията с Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN) и Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC), службите за наблюдение на прането на пари и санкциите на Министерството на финансите на САЩ, според съобщения за пресата, споделени в ранните часове на 22 ноември. През това време Министерството на финансите на САЩ ще има достъп до записите и системите на Binance. На Джао е забранено "всякакво настоящо или бъдещо участие в оперирането или управлението" на Binance.

Борсата ще плати 3.4 млрд. долара на FinCEN и 968 млн. долара на OFAC като част от тези споразумения, при които и двете агенции обвиняват Binance в нарушаване на Закона за банковата тайна и програмите за санкции. Binance вече потвърди, че ще плати тези 4.3 млрд. долара глоби и конфискации на Министерството на правосъдието на САЩ, за да уреди обвиненията, че е нарушила закона за санкциите и не е успяла да поддържа подходяща програма за познаване на клиента (KYC).

Основателят Чанпън Джао CZ е призна за виновен в Сиатъл по обвинения, пред които е бил изправен лично, и се съгласи да плати 50 млн. долара глоба, както и да се оттегли от поста главен изпълнителен директор. Неговата глоба ще бъде кредитирана към сумата, която дължи на Комисията за търговия със стокови фючърси, каза Министерството на правосъдието на САЩ. Ричард Тенг, бивш регулатор в Абу Даби и по-късно ръководител на регионалните пазари на Binance, ще поеме поста главен изпълнителен директор

"Служителите на Binance знаеха и обсъждаха, че компанията обслужва хиляди потребители в санкционирани държави, и знаеха, че улесняването на транзакции между потребители в САЩ и потребители в санкционирани държави би било в нарушение на законите на САЩ. Но въпреки това го направиха", каза главният прокурор Мерик Гарланд по време на пресконференция във вторник следобед.

Binance беше обвинена, че не поддържа подходяща програма за борба с изпирането на пари, управлява нелицензиран бизнес за прехвърляне на пари и нарушава закона за санкциите, според съдебно дело, разпечатано във вторник и разпространено от Bloomberg и Coindesk.

Отделно от всичко това Министерството на финансите на САЩ и CFTC обявиха свои собствени споразумения с Binance. Министърът на финансите Джанет Йелън отбеляза, че споразумението на Binance с надзорните органи на нейния отдел за пране на пари и санкции е най-голямото в историята на Министерството на финансите на САЩ.

Разрешаването на случая с Binance представлява друга голяма победа на правителството на САЩ срещу голям криптоиграч, идваща само седмици след като основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд беше признат за виновен по обвинения в измама и конспирация, свързани с неговата криптоборса.

Джао "приоритизира растежа, пазарния дял и печалбите на Binance пред спазването на" банковите разпоредби в САЩ според незапечатани документи. "По-добре да поискате прошка, отколкото разрешение", е казал той на служителите си, се казва в документа.

За индустрията обаче глобата може да е и добра новина най-малкото защото опасенията, че може да доведе до срив на пазара, не се оправдаха. Токенът на Binance - BNB, действително загуби 17% късно във вторник, но в сряда започна възстановяване на цената. Биткойн и етер запазват стабилни нива.

Отговорът на Binance

В публикация в блога си Binance признава "резолюциите", които е постигнала с различните посочени агенции, като казва, че борсата е работила за преструктуриране през последните няколко години и цитира нейното "ново ръководство... с дълбок опит в съответствието".

"Уверени сме, че Binance ще стане по-силна компания, докато полагаме основите за следващите 50 години", се казва в публикацията в блога.

Тенг, новият ръководител на борсата, коментира, че Binance все още има около 150 млн. потребители и хиляди служители.

"Моят фокус ще бъде върху уверяването на потребителите, че могат да останат сигурни във финансовата сила, сигурността и безопасността на компанията и сътрудничество с регулаторите за поддържане на високи стандарти в световен мащаб, които насърчават иновациите, като същевременно осигуряват важна защита на потребителите, както и работа с партньори за стимулиране на растежа и приемането на Web3", каза той в свой туит в X.

Съдебният процес

Основателят на Binance и бивш главен изпълнителен директор CZ беше освободен от ареста срещу лична гаранция от 175 млн. долара.

Според съдебна декларация той осчетоводява 15 млн. долара, държани в доверителна сметка от Дейвис Райт Тримейн, и се съгласява да бъдат конфискувани средства, ако наруши условията за освобождаването си. Той също така намира двама поръчители, които обещават съответно 250 000 и 100 000 долара. Изслушването за произнасяне на присъдата е насрочено за 23 февруари 2024 г. в 9 часа сутринта тихоокеанско време.

Заповедта също така, изглежда, позволява на Джао да напусне САЩ, като казва, че трябва да се върне 14 дни преди произнасянето на присъдата, въпреки че федералните прокурори казаха по време на изслушване по-рано във вторник, че искат да обжалват тази разпоредба пред по-старши съдия.

Джао се съгласи да остане в района на Сиатъл до понеделник, 27 ноември, позволявайки на адвокатите от DOJ и неговите адвокати да разрешат това несъгласие с окръжния съдия, който наблюдава случая. Адвокатите на CZ коментират пред репортер на Coindesk, че присъдата му ще бъде отложена с 6 месеца и той се съгласи да се откаже от правото си на обжалване, ако присъдата не надвишава 18 месеца.

Отговорът на Чанпън Джао (CZ) в X

Постът му в социалната мрежа гласи:

"Днес се оттеглих като главен изпълнителен директор на Binance. Да си призная, не беше лесно да се отпусна емоционално. Но знам, че това е правилното нещо. Направих грешки и трябва да поема отговорност. Това е най-доброто за нашата общност, за Binance и за мен самия.

Binance вече не е бебе. Време е да го оставя да ходи и да тича. Знам, че Binance ще продължи да расте и да се отличава с дълбоката пейка, която има.

Имам удоволствието да съобщя, че Ричард Тенг, нашият вече бивш глобален ръководител на регионалните пазари, днес е назначен за нов главен изпълнителен директор на Binance. Ричард е висококвалифициран лидер и с повече от три десетилетия финансови услуги и регулаторен опит, той ще води компанията през следващия й период на растеж. Той ще гарантира, че Binance изпълнява нашата следваща фаза на сигурност, прозрачност, съответствие и растеж.

Преди да се присъедини към Binance, Ричард бе главен изпълнителен директор на Регулаторния орган за финансови услуги в Abu Dhabi Global Market (ADGM); Главен регулаторен директор на Сингапурската борса (SGX); и директор по корпоративни финанси в паричния орган на Сингапур. С Ричард и целия екип съм уверен, че най-добрите дни за Binance и крипто индустрията предстоят.

Като акционер и бивш главен изпълнителен директор с исторически познания за нашата компания, аз ще остана на разположение на екипа, за да консултирам, ако е необходимо, в съответствие с рамката, изложена в резолюциите на агенция в САЩ. Какво следва за мен?

Първо ще си взема почивка. Не съм имал нито един ден истинска почивка през последните 6 години и половина.

След това, вероятно ще направя малко пасивно инвестиране, като съм миноритарен токен/акционер в стартиращи компании в областите на блокчейн/Web3/DeFi, AI и биотехнологии. Щастлив съм, че най-накрая ще имам повече време за гледане на DeFi.

Доволен съм да бъда еднократен (щастлив) предприемач. Ако има желаещи, може да съм готов да бъда треньор/ментор на малък брой бъдещи предприемачи, частно. Ако не за друго, поне мога да им кажа какво да не правят.

Във връзка с това, горд съм да посоча, че в нашите резолюции с агенциите на САЩ те:

- не твърдят, че Binance е присвоила неправомерно потребителски средства, и

- не твърдят, че Binance участва в манипулиране на пазара.

Средствата са SAFU!

С това очаквам с нетърпение да видя новото ръководство да поеме юздите. Моля, присъединете се към мен в поздравленията на Ричард за неговото заслужено повишение. Напред!"

Кой е Ричард Tенг?

Новината, че главният изпълнителен директор на Binancе CZ се оттегля, след като се призна за виновен по наказателни обвинения в САЩ, насочва вниманието към изгряващата звезда на Ричард Тенг, който беше повишен в най-високите рангове на борсата по-рано тази година и който се смята[e за наследник на CZ.

Тенг, бивш регулатор в Абу Даби, беше назначен да наблюдава регионалните пазари на Binance извън САЩ през юни тази година. По това време той даде интервю за CoinDesk, като посочи, че иска да покаже, че Binance може да бъде "нова организация".

Силата на Тенг са регулирането и съответствието, област, която е основен фокус за Binance през последните няколко години. Преди да оглави Регулаторния орган за финансови услуги на Глобалния пазар на Абу Даби (ADGM), той е бил главен регулаторен директор на Сингапурската борса (SGX) и е работил 13 години в Паричния орган на Сингапур (MAS).

Самият CZ каза, че фирмата е имала план за наследяване, когато е наел Тенг през август 2021 г. Първоначално Тенг се присъедини към Binance като главен изпълнителен директор на бизнеса в Сингапур и бързо се издигна в йерархията по време на бурен период в сектора на цифровите активи.

Реакцията на пазара

През тази нощ биткойн (BTC) и BNB намалиха загубите, претърпени във вторник вечерта, тъй като признанието за виновен на главния изпълнителен директор на Binance Чангпенг CZ Джао и наказателното споразумение на борсата се смятат за повишаване на шансовете за евентуално одобрение на спот базиран борсово търгуван биткойн фонд (ETF) в САЩ.

BTC се търгува за близо 36 550 долара, след като се понижи с над 4% до 35 700 във вторник. BNB се възстанови от най-ниското ниво за една нощ от 222 долара, показват данните на CoinGecko. И двете валути обаче все още сa в червено с 2.2% и 9.5% на 24-часова база.

Някои трейдъри смятат, че падането на CZ може да е прикрита благословия, увеличавайки вероятността SEC на САЩ да одобри един или повече спот биткойн ETF през следващите месеци. Все пак нестабилността на цените, предизвикана от действията срещу Binance и CZ, изглежда се е оказала скъпа за търговците с ливъридж. Данните от CoinGlass показват, че борсите са ликвидирали крипто постоянни фючърсни позиции на стойност 227 млн. долара през последните 24 часа.

"С тази правна сделка очакванията за спот биткойн ETF може да са се увеличили до 100%, тъй като индустрията ще бъде принудена да следва правилата, които фирмите на TradFi трябва да следват. По-важното е, че избелването на тази индустрия ще засили случая за приемане на биткойн от институционалните играчи и вероятно ще се превърне в актив-убежище в портфейлите на инвеститорите", коментира доставчикът на криптоуслуги Matrixport в съобщение на Telegram.