Финансовият регулатор на САЩ повдигна обвинения и срещу крипто борсата Kraken

Комисията по ценни книжа твърди, че платформата извършва нелицензирана дейност и смесва клиентски средства със свои

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) е завела дело срещу криптоборсата Kraken. Обвинението е за смесване на клиентски средства и за това, че не се е регистрирала при регулатора като борса за ценни книжа, брокер, дилър и агентство за клиринг. В жалба, подадена на 20 ноември във федералния съд в Сан Франциско, SEC твърди, че Kraken е управлявала платформа, която незаконно е улеснявала купуването и продаването на криптовалути от 2018 година насам. Говорител на Kraken съобщи пред Cointelegraph, че компанията не се съгласява с обвиненията на SEC и планира да се защитава в съда. Повдигането на обвинението идва в момент, в който най-голямата борса - Binance, се призна за виновна в нарушаване на федералното законодателство и ще плати глоба от 4.3 млрд. долара. Kraken e една от 5-те най-големи криптоборси, като според данни от Coingecko има 5.76 млн. посещения на сайта за последния 1 месец, като за сравнение, Binance има малко над 50 милиона.

Делото е последният ход на агенцията, ръководена от Гари Генслер, да включи криптовалутите "под своя контрол", като твърди, че криптоактивите са договори за ценни книжа по законите на САЩ. "Без да се регистрира при SEC в каквато и да е роля, Kraken е действала едновременно като брокер, дилър, борса и агентство за клиринг по отношение на тези криптоактиви като ценни книжа", заявяват от финансовия регулатор.

Цените на криптопазара стремглаво се увеличиха, след като напрежението покрай Binance утихна и макар Kraken със сигурност да е фактор, засега не оказва някакво влияние. Мнозина спекулират каква е точната роля на това дело и дори омаловажават възможностите пред SEC да спечели, ако от Kraken наистина "запретнат ръкави", както направиха преди няколко месеца екипите на Grayscale и XRP. За последните 24 часа биткойн и етер са в зелено със съответно 2.6% до 37.5 хил. долара и 3.5% до 2070 долара. От алткойните Uniswap токенът на най-голямата децентрализирана борса е напред с над 18% заради увеличения интерес към един потенциален алткойн бичи пазар.

SEC обвинява бизнес практиките на Kraken и "недостатъчния" вътрешен контрол за смесване на до 33 млрд. долара от активите на клиентите със собствените си средства. SEC заявява, че това е довело до "значителен риск от загуба" за клиентите. Жалбата твърди, че Kraken е платила оперативни разходи директно от сметки, съдържащи клиентски активи, като се позовава на независимия одитор на борсата. "Обвиняваме Kraken, че е взела бизнес решение да печели стотици милиони долари от инвеститорите, вместо да се съобразява със законите за ценни книжа", каза директорът на отдела за правоприлагане на SEC Гурбир Гревал в изявление. "Това решение доведе до бизнес модел, изпълнен с конфликти на интереси, които поставят средствата на инвеститорите в риск."

Kraken отхвърли обвиненията на SEC, като говорител заяви, че борсата никога не е работила с нерегистрирани ценни книжа. "Не се съгласяваме с жалбата на SEC срещу Kraken, стоим твърдо във виждането, че нямаме ценни книжа и планираме енергично да защитим позицията си", каза той. "Разочароващо е да видим, че SEC продължава по пътя си на регулация чрез правоприлагане, което вреди на американските потребители, задушава иновациите и е в ущърб на глобалната конкурентоспособност на САЩ", добави говорителят, което напомни за начина, по който представители на Конгреса се държаха с Гари Генслър относно променящите му се и неясни позиции, що се отнася до крипто, както и връзките му със Сам Банкман-Фрийд и FTX.

В последваща публикация в блога си от 22 ноември, Kraken заяви, че обвиненията на SEC за смесване са "не повече от Kraken, която харчи такси, които вече е спечелила", и че регулаторът не твърди, че някакви средства на потребителите липсват. В жалбата си SEC изброява 16 криптовалути, които счита за ценни книжа, включително ADA, AXS, ALGo, ATOM, CHZ, COTI, DASH, FIL, FLOW, ICP, MANA, MATIC, NEAR, OMG, SAND и SOL. Обвинението на SEC е, че Kraken нарушава разпоредбите за регистрация на Закона за борсите и ценните книжа от 1934 година. Те искат Kraken да плати глоби и обезщетение и настояват борсата да върне "незаконно придобитите печалби".

На 9 февруари Kraken постигна споразумение за 30 млн. долара с регулатора, където се съгласи да преустанови предлагането на продукти и услуги за криптостейкинг на клиенти от САЩ.

Съоснователят на Kraken критикува SEC и предупреждава други да напуснат САЩ

Съоснователят на Kraken Джеси Пауъл остро критикува SEC, след като тя заведе дело срещу неговата криптовалутна борса за предполагаеми нарушения на законите за ценни книжа.

В публикация от 21 ноември в X Пауъл нарече регулатора "най-големият забавящ в САЩ" - термин, използван в технологичните среди за обидно означение на някой, който забавя прогреса - и твърди, че SEC не е доволен от 30 млн. долара, който е наложила на Kraken като споразумение през февруари и иска повече.

В последваща публикация Пауъл каза, че посланието на SEC към Kraken и други криптофирми е ясно и предупреди другите криптокомпании да напуснат "военната зона на САЩ", за да избегнат скъпи съдебни битки.

Все още няма коментари
Нов коментар