Bitcoin е почти 37 хил. долара, след като потенциалното одобрение на ETF е на финала

Има осемдневен прозорец от днес до 17 ноември, когато всичките 12 спот биткойн ETF заявки може да бъдат одобрени от SEC

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Вълнението на криптопазарите е видимо, а цената на биткойн се изстреля до близо 37 хил. долара, отново на фона на очакваното одобрение на първите борсово търгувани фондове (ETF-и), с реално притежаван биткойн. В напрегнатото очакване стана ясно, че в периода между 9 и 17 ноември Комисията по ценни книжа и борси ще преценява 12 подадени заявления за такива ETF-и. Одобрението би могло да доведе до значително увеличение на институционалните инвестиции в криптовалути и да затвърди позицията на биткойн като легитимен финансов инструмент.

Скокът на биткойн с около 30% през последния месец и впечатляващите 94% на годишна база е отражение не само на текущата пазарна динамика, но и на предвкусването на евентуалните положителни последствия от възможното одобрение на ETF-ите. Анализаторите на Bloomberg ETF Джеймс Сайфарт и Ерик Балчунас коментират, че въпреки отворения прозорец за одобрение до 17 ноември SEC има техническата възможност да вземе решение по девет от дванадесетте подадени заявления до 10 януари следващата година. Сайфарт е уверен, че има 90% шанс за одобрение на ETF-ите преди изтичането на този срок и че приемането им не е напълно включено в цената в момента.

Grayscale: От GBTC към ETF

Grayscale, един от ключовите играчи в областта на криптоинвестициите, е започнал разговори с регулатора за преобразуване на своя GBTC продукт в ETF. След успешен съдебен спор със SEC компанията поднови комуникацията си с отделите за търговия и пазари, както и корпоративни финанси на SEC. Това развитие може да се разглежда като индикатор за потенциално одобрение. Оптимизмът на пазара е видим и в пазарните движения на другите криптовалути.

На фона на вълнението на пазара инвеститорите трябва да бъдат подготвени за всякакви възможности. Въпреки положителните сигнали пазарите остават непредвидими и събития като очакваното одобрение на биткойн ETF-и и предстоящия биткойн халвинг през 2024 година създават както възможности за ръст, така и потенциал за волатилност. Ако след приемане на всички тези ETF-и те не привлекат достатъчно интерес и капитал например, това би било отрицателен знак за институционалното приемане на актива и е изключително вероятно да се отрази негативно на цената на биткойн.

Американските криптокомпании

В очакване на борсовата търговия цените акциите на американски компании с криптоекспозиция се повишиха, подкрепени от скока на биткойн до най-високите му нива от май миналата година. Преди отварянето на пазара днес Coinbase (COIN) е с ръст около 4%, MicroStrategy (MSTR) се качи почти с 5%, благодарение на своите значителни резерви от биткойн. Майнинг компаниите Marathon Digital (MARA) и Riot Blockchain (RIOT) също отбелязаха впечатляващо увеличение със съответно 9.8% и 6%. Robinhood (HOOD) пък регистрира по-скромен ръст - 2.5%, след значителното падане на акциите си с над 14% в сряда, което беше причинено от отчетения спад на приходите и търговската активност.

Разберете за войната между алткойни и биткойн тук.

Все още няма коментари
Нов коментар