Основателят на най-голямата криптоборса - Binance, може да влезе в затвора

Очаква се Чанпън Джао да изтърпи между 10- и 18-месечна присъда заради нарушаване на Закона за данъчната тайна в САЩ

© Shutterstock    ©  © Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Основателят на Binance и бивш главен изпълнителен директор Чанпън Джао (CZ) няма право да се върне в Обединените арабски емирства преди изчитане на присъдата му в САЩ. Решението бе постановено от федерален съдия миналата седмица. Присъдата на Джао, който се призна за виновен по едно обвинение в нарушаване на Закона за банковата тайна миналия месец, ще стане ясна след февруари 2024 г. Джао е заплашен от 18 месеца затвор, въпреки че може да излежи само 10, отбеляза съдията.

Той беше освободен срещу гаранция от 175 млн. долара, които той внесе лично, както и осигурявайки поръчители с около 5 млн. долара активи като обезпечение. Въпреки че на Джао първо му беше позволено да се върне в ОАЕ, където живеят той, децата му и партньорката му, прокурорите твърдят, че има риск от бягство и не трябва да му се разрешава да напуска САЩ.

Окръжният съдия Ричард Джоунс от Западния окръг на Вашингтон се съгласи с Министерството на правосъдието. "Ответникът е формулирал обосновки, които в повечето случаи биха довели до отхвърляне на искането на правителството, пише съдията. Въпреки това критична характеристика на предложението на правителството е степента на огромното богатство на обвиняемия и липсата на договор за екстрадиция с ОАЕ. Освен това семейството на обвиняемия живее в ОАЕ и няма индикации той да има други връзки със САЩ. Подсъдимият не е изправен пред незначителна присъда."

CZ е един от факторите в криптосектора, обичан от мнозина потребители. Той стана мишена и на Комисията по ценни книжа и борси (SEC), която се опитва да заведе второ дело срещу него и Binance. CZ многократно акцентира, че в Binance клиентски средства никога не са били смесвани и че бъдещето на борсата е в добри ръце. Въпреки това председателят на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) Ростин Бехнам коментира пред CNBC: "Имаме повече от 4 млрд. долара глоби срещу Binance, очевидно е, че CZ ще влезе в затвора, а присъдата може да отнеме малко време."

Продължаващото съдебно дело Binance-SEC започна на 5 юни 2023 г., когато агенцията обвини компанията в 13 нарушения на закона за ценните книжа, включително че CZ и Binance управляват клиентски активи на Binance.US и смесват или пренасочват клиентски средства. В декларация от 12 декември, подадена до Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия, Binance настоява, че опитът на SEC да включи признанието за вина на стойност 4.3 млрд. долара е процедурно неправилен и не бива да бъде разрешаван.

Министерството на правосъдието договори отделно споразумение с Binance и неговия бивш главен изпълнителен директор през ноември, което разреши разследването на компанията. Сделката изисква Binance да плати 4.3 млрд. долара неустойки и позволява на компанията да продължи дейността си, като същевременно се придържа към разпоредбите на САЩ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар