🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Binance се отказва от сделката за придобиване на FTX

Отмяната й може да накара институционалните инвеститори да изтеглят част от средствата си от индустрията

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • След ликвидния шок на една от най-големите борси пазарът на криптовалути леко се съвзема.
  • Регулаторите на САЩ проучват дали FTX е обработвала правилно клиентските средства..
  • Според източници директорът на FTX Сам Банкман-Фрид е поискал от инвеститорите финансиране на недостиг от 8 млрд. долара.

Акциите на компании, които имат някаква пряка или косвена връзка с криптосвета, продължиха да падат на фона на опасенията за финансовото състояние на борсата FTX. Късно в сряда конкурентът й Binance потвърди, че изтегля своето намерение да я закупи. Фокусираният върху технологиите Nasdaq Composite Index (IXIC) падна с около 2.5%.

Биткойн (BTC) падна с около 15% до под 16 000 долара, докато Ether (ETH) с над 15%, търгувайки се близо до 1100 долара. Рано в четвъртък трендът се обърна и започна леко възстановяване, но като цяло последните дни се оказаха кошмарни за всички криптовалути.

Акциите на технологичната фирма MicroStrategy (MSTR), която държи около 130 000 биткойни, паднаха с 20% в сряда. Тези на криптоборсата Coinbase (COIN) с 9.5%. Крипто фокусираната банка Silvergate (SI) се понижи с 12%, докато компанията за финансови услуги Galaxy Digital (GLXY.TO) падна с 16% на фондовата борса в Торонто. Акциите на биткойн копачи като Riot Blockchain (RIOT) и Marathon Digital (MARA) също намалиха стойността си значително.

Binance се отказа от намерението си да закупи конкурентна криптоборса FTX

Оттеглянето на офертата на Binance сложи край на бурен ден и половина, в който най-голямата криптоборса в света по обем се съгласи да "спаси" своя най-голям съперник насред неговата ликвидна криза. Част от причината за това беше и намерението на самата Binance да продаде всичките си притежания на борсовия токен FTT на FTX за 500 млн. долара.

Сам Банкман-Фрайд (SBF), създател на FTX, беше обичаният и уважаван постербой - "белият рицар" на криптовалутата. Освен ако не чака друг купувач, излизането на Binance от придобиването вероятно ще подпечата съдбата на FTX и с това доверието в криптоиндустрията допълнително ще намалее както от инвеститорите на дребно, така и от институционалните инвеститори.

Най-вероятно ще се намесят и регулаторите, или както самият изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао (CZ) казва в писмо до своите служители "финансовите регулатори ще станат по-бдителни и ще дават все по-трудно лицензи".

- Binance (@binance) November 9, 2022

"В резултат на корпоративни отговорности , както и последните новинарски доклади относно злоупотреби с клиентски средства и предполагаеми разследвания на американски агенции, ние решихме, че няма да продължим с потенциалното придобиване на FTX.com. В началото нашата надежда беше да можем да подкрепим клиентите на FTX, за да осигурим ликвидност, но проблемите са извън нашия контрол или възможност да помогнем. Всеки път, когато основен играч в дадена индустрия се провали, потребителите на дребно ще страдат. През последните няколко години видяхме, че криптоекосистемата става по-устойчива и ние вярваме, че с времето извънредните случаи, които злоупотребяват с потребителски средства, ще бъдат отстранени от свободния пазар", коментира Binance в Twitter.

Уебсайтът на FTX предупреждава потребителите да не правят депозити

Два уебсайта, свързани с базираната на Бахамите крипто борса FTX, потъмняха след кризата с ликвидността . Малко преди това от FTX добавиха ново предупреждение към клиентите си под формата на яркочервен банер на своя уебсайт FTX.com, предупреждавайки клиентите, че борсата е спряла тегленията.

"FTX понастоящем не може да обработва тегления. Горещо препоръчваме да не депозирате", гласи съобщението.

Въпреки че уебсайтът на FTX US в момента функционира добре, други уебсайтове, свързани със затруднената борса, са оставили потребителите на тъмно. Уебсайтът на FTX Ventures прекъсна работа, а този на Alameda Research, компания, основана от главния изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрид, стана частен.

Изпълнителният директор на Alameda Research Каролайн Елисън не е коментирала публично кризата на FTX и отказва да коментира по-ранна информация, като например, че голяма част от активите на Alameda са съставени от FTT токени на FTX, чиято цена падна с 80%.

Alameda тегли 37 милиона долара биткойни от FTX.US

В същото време закъсалата търговска фирма Alameda Research, дъщерна на FTX, изтегли около 37 милиона долара под формата на опакован биткойн (wBTC) - вид биткойн дериват - от FTX.US криптообмен в сряда.

Не е ясно какъв е мотивът за движенията на това крипто и сумата вероятно е само малка част от притежанията на фирмата, като се има предвид, че преди неотдавнашния срив на криптопазарите през юни нейният баланс включва най-малко 14.6 млрд. долара активи.

Наблюдението на самото теглене - видимо в данните за транзакциите в блокчейна на Ethereum - предлага поглед към проблемна компания, която се бори зад кулисите, за да подреди финансите си. Анализаторите на криптопазара спекулират, че търговската фирма може да търси ликвидност, докато се опитва да удовлетвори исканията на кредиторите.

FTX в нокаут, а проблемите продължават

Министерството на правосъдието на САЩ проучва криптоборсата FTX след нейния очевиден колапс. FTX вече беше изправена пред проверки от страна на щатски и федерални регулатори, но тези разследвания предизвикаха нов интерес след разкритията, че компанията има проблем с ликвидността. Binance за кратко се съгласи да придобие компанията, но се оттегли от сделката в сряда. Съобщава се, че малко след това SBF е казал на инвеститорите, че FTX се нуждае от 8 милиарда долара, за да продължи да работи, или ще рискува да подаде молба за фалит.

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ и Комисията за търговия със стокови фючърси също разследват дали FTX е обработвала правилно средствата на своите клиенти, съобщи Bloomberg. "Проблемите са извън нашия контрол или възможност да помогнем", казва Binance в свое изявление. Там се цитират и новинарски съобщения за "неправилно управлявани клиентски средства и предполагаеми разследвания на американски агенции" като причини за оттегляне от сделката.

Сам Банкман-Фрид, основател и главен изпълнителен директор на FTX, също беше написал преди това в Twitter, че компанията му "е добре", както и нейните активи.

Проучването ще разгледа и връзката на борсата с нейния американски клон и Alameda Research. Според два източника разследването на SEC срещу FTX US е в ход от няколко месеца. То обаче никога не е било публично оповестено.

Същевременно по-голямата част от правния персонал и служителите по спазването на правилата на FTX са напуснали, се съобщава сайтът Semafor. От там твърдят още, че FTX е потърсила спасителна програма от над 1 милиард долара от инвеститорите от Силициевата долина и Уолстрийт часове преди да обяви, че е "осигурила" спешно финансиране от Binance.

Около милиард долара в Solana чакат да бъдат продадени

Проблемите на борсата FTX и фирмата за търговия Alameda Research предизвикаха вълни на пазара за SOL токена на блокчейн Solana - до точката, в която някои инвеститори очевидно са станали толкова нервни, че искат обратно токените, които са имали "заложени" или депозирани в основния протокол за сигурност на блокчейна.

Страховете на пазара дадоха началото на масово изселване от валидаторите на Solana. Предвижда се мрежата за доказателство за дял да загуби над 15% от заложените активи през следващите часове, според данни от Solana Compass. Това рекордно "деактивиране" на над 54 милиона токена може да има последици за цените на активите и дори за сигурността на мрежата.

По-рано тази седмица, когато опасенията започнаха да нарастват относно състоянието на финансите на двата бизнеса около FTX, анализаторите на криптопазара започнаха да спекулират, че може да се наложи Alameda да продаде някои от своите SOL токени, за да повиши ликвидността. Страховете накараха цената на SOL да се срине - тъй като търговците се втурнаха да изпреварят за по добра цена.

Сега очевидно динамиката се е повишила на друго ниво: валидаторите на Solana, които осигуряват сигурността на блокчейна, са готови да отключат своите SOL притежания на стойност над 800 милиона долара.

Анализаторите спекулират дали инвеститорите могат да се откажат от тези скоро отключени SOL токени веднага щом ги възстановят. Цената на SOL падна с 42% до по-малко от 14 долара през последните 24 часа.

Crypto.com спира Solana USDC и USDT депозити, тегления

Платформата за обмен на криптовалута Crypto.com също се намеси, като спря потока от две от най-големите стабилни монети в екосистемата Solana.

Като се позовава на "скорошни събития в индустрията", в имейл до потребителите Crypto.com съобщи, че незабавно влиза в сила спирането на депозити и тегления на USDC и USDT в Solana Blockchain в приложението й Crypto.com.

Все още няма коментари
Нов коментар