Честита крипто Нова година - биткойн мина 45 хил. долара

Най-голямата криптовалута е на най-високото си ниво от почти 2 години

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Началото на 2024 година донесе минирекорд за криптопазра - цената на Bitcoin премина 45 хил. долара - ниво, което последно бе достигнато през април 2022. Този възход се свързва с очакваното одобрение на първия в САЩ Bitcoin ETF на база на реални активи, познат като спот Bitcoin ETF.

От 1 януари, когато цената на Bitcoin беше около 42 хил. долара, биткойн отбеляза ръст над 7% за последните 24 часа и над 175% за последната година според данни от CoinMarketCap. Това представлява значителен ръст спрямо цените, достигнати през 2023 година, и установява нов годишен връх за актива само два дни след началото на 2024 година. Миналата година също започна с ръст и много очаквания биткойн да се възстановява от кризите, като цената му не спря да расте.

Спекулациите, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) скоро може да одобри 12-те заявления за стартирането на спот Bitcoin ETF-и, са основният катализатор за това движение на пазара. Според доклад на Reuters, публикуван през уикенда, агенцията може да започне да уведомява издателите на ETF още днес. Целия криптопазар също е нараснал в доларова стойност от началото на годината, като криптовалути като Ethereum, Solana, Avalanche, Cardano и Polygon са скочили с между 5 и 10%. Скоро се очакват повече новини и за Ethereum спот ETF-и.

Пазарните коментатори остават разделени относно потенциалното въздействие, което одобрението на ETF ще има върху цената на биткойн в краткосрочен план. Анализатори от платформата за търговия с криптоопции Greeks.live твърдят, че Bitcoin няма да преживее значителен ръст в деня на одобрението поради намаляващата волатилност на Bitcoin опциите. От друга страна, трейдъри в X споделят различно мнение. Скот Мелкър, инфлуенсър който има над 925 000 последователи, заяви, че Bitcoin в момента формира "положителна графика" след месец на консолидация при цени около 40 хил. долара.

Мелкър предвижда, че Bitcoin може да достигне до 54 хил. в дните след потенциалното одобрение от SEC. Междувременно съветникът на VanEck Габор Гурбакс прогнозира, че първите дни на спот биткойн ETF ще се считат за "разочароващи" от по-широките пазарни стандарти, но в крайна сметка вярва, че продуктите ще привлекат притоци на стойност трилиони долари през следващите няколко години.

Със стойността на Bitcoin се увеличи и цената за държане на дълги позиции в пазара на безсрочни фючърси. Според последни данни от Matrixport финансирането на такива позиции е по-скъпо от всякога, като средните глобални ставки за финансиране достигат рекордните 66% на годишна база.

Перпетуалните фючърси, които са безсрочни финансови инструменти, използват специален механизъм за финансиране, за да поддържат тяхната цена в синхрон с текущата пазарна стойност на Bitcoin. Когато ставките за финансиране са положителни, това означава, че инвеститорите, които залагат на ръст на Bitcoin (дълги позиции), плащат на тези, които залагат на падане (къси позиции), за да поддържат своите инвестиции. Ако ставките са отрицателни, ситуацията е обратна.

Маркус Тилен от Matrixport коментира, че рекордните ставки за финансиране са ясен знак, че инвеститорите остават оптимистични и се надяват на бързото одобрение на Bitcoin ETF. Той подчертава, че високите ставки за финансиране се поддържат и през празничния период, което е индикация за устойчивия бичи тренд на пазара. "Изненадващо ставката за финансиране на Bitcoin остана висока през празничния период, което показва, че криптотрейдърите са останали много оптимистични и очакват скорошно одобрение на Bitcoin ETF", отбелязва Тилен пред Coindesk.

Тази статия не представлява финансов съвет и е предназначена само за информационни цели. Разберете защо дигиталните валути на централните банки стават все по-важен фактор тук.

Все още няма коментари
Нов коментар