Coinbase за малко да развали криптокупона

Неочаквано висок трафик и натиск върху системата от поръчки за покупка срина платформата, а това предизвика моментен спад с около 4 хил. долара при биткойн

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Във върховия момент на биткойн еуфорията, когато цената на цифровото злато стремглаво се качваше към внушителните 64 хил. долара, съдбата имаше други планове. Сред оптимистичните възгласи и увереността, че "нищо не може да се обърка", се случи немислимото - цената внезапно почна да потъва, и то без видима на пръв поглед причина. Минути след началото на хаоса разкритието удари като гръм - сайтът на Coinbase бе излязъл извън строя, оставяйки множество потребители в паническо недоумение, оставени да се чудят защо портфейлите им показват, че не притежават нищо.

В отчаяния си опит да успокои нарастващото безпокойство Coinbase публикува серия от обяснения в X, сочейки към причината за проблема - неочаквано висок трафик и натиск върху системата от поръчки за покупка. От борсата бързаха да уверят своите потребители, че изчезналите баланси са само временен технически проблем и че средствата им са в безопасност. Загубата на доверието вече бе факт, а цената на биткойн се срина от 63,5 хил. долара до 59,5 хил. в рамките на час и пет минути, пораждайки въпроси за това какво би било, ако тази "криптовечеринка" не беше толкова внезапно прекъсната.

Въпреки шока и паниката цената на биткойн значително се възстанови, като се завърна до почти предишните си нива - в момента се търгува за около 62.7 хил. долара. Coinbase e "custodian" на повечето биткойн ETF-и. Инцидентът със срива, въпреки че възпрепятства моментния напредък на биткойн, служи и като напомняне за предизвикателствата, които съпътстват управлението на големи криптоборси и важността на надеждната инфраструктура за осигуряване на стабилност и доверие сред потребителите.

Събитията около Coinbase ни напомнят за един незаменим аспект на криптосвета - значението на личната отговорност за съхранението на криптовалути. Хардуерният портфейл изпъква като ключов елемент в стратегията за защита на криптоактивите, като осигурява един допълнителен слой сигурност, далеч от онлайн рисковете.

Разберете какви са начините за съхранение на крипто и кой е най-подходящ за вас тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mustak_dete avatar :-|
    mustak_dete
    • + 1

    Беше супер! Като през 2021, когато койнбейз се сриваше през ден.

    Нередност?
Нов коментар