Bitcoin е с нов рекорд над 69 хил. долара, a Ether очаква борсовия си фонд (обновена)

Еуфорията на криптопазарите продължава, след като спот борсовите фондове изливат милиони на пазара

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Bitcoin е на път да постигне исторически високи стойности, а пазарният оптимизъм и инвестиционният интерес достигат нови върхове.
  • ETF продуктите показват впечатляващи резултати и привличат значителни инвестиции.
  • SEC отлага решението за одобрение на ETF за Ethereum до май и се очаква това да даде допълнителен тласък на пазара и да увеличи доверието.

Близо две години и половина от историческия връх на биткойн, след който последва спад, време, през което много скептици потриваха ръце над прокобата над криптовалутите и ги обявяваха за мъртви, днес те отново са възкръснали. Най-голямата от тях - биткойн, постигна нов рекорд от над 69 хил. долара във вторник, а подгласникът му Ether (етър) чака първия си борсово търгуван фонд, устремен също към своя исторически връх, макар и с по-бавен темп.

Възходът на биткойн изстреля криптовалутата не само над нейния житейски максимум - 69 хил. долара, но и до пазарната капитализация на среброто, която е около 1.4 трлн. долара. Пазарът е изключително динамичен, особено при фючърсите, свързани с крипто, където загубите в рамките на последните 24 часа достигнаха 565 млн. долара, предизвикани от динамичните ценови колебания на най-голямата криптовалута.

В момента основната причина зад ръста на цената най-вероятно са покупките от борсовите фондове, които трябва да купят актива, отговаряйки на търсенето на своите клиенти. Повече от 7.5 млрд. долара са потекли към тях, след като бяха одобрени от финансовия регулатор на 11 януари.

През последните дни вълната от ентусиазъм бе подкрепена от повишението на биткойн и етър до върхови стойности първо до над 68 500 и 3700 долара. Тази еуфория, стимулирана от множество положителни новини, продължи, въпреки че последваха корекции, довели до кратко падане на Bitcoin до 64 500 долара, преди да се стабилизира отново над 67 хил. долара. Майкъл Сейлър, изпълнителен директор на Micro Strategy, обяви в критичен момент, че компанията му набира 600 млн. долара за допълнителна покупка на биткойн.

Съществен аспект от пазарните движения е процесът на ликвидации. Той се активира, когато борсата принудително закрива позиция с ливъридж на трейдър поради загуби. Такива масови ликвидации могат да сочат към потенциални върхове или съответно дъна в ценовите движения, което предоставя възможност на трейдърите да вземат по-информирани решения.

Предвижданията и масовото мнение сред трейдърите е, че Bitcoin ще надхвърли своите рекордни стойности преди настъпването на халвинга, а също така се очаква и одобрението на спотови борсови фондове (ETF) за Ether през май.

Интересът към ETF за Bitcoin не стихва

В контекста на нарастващата цена сме свидетели на засилена активност при спотовите ETF на биткойн, регистрирани в САЩ. Bitcoin Trust на BlackRock успя да генерира търговски обем над 2.1 млрд. долара, отбелязвайки един от своите най-добри дни на пазара и дори изпреварвайки по обем най-големия златен ETF, въпреки че е с по-малък размер по активи под управление.

През изминалата седмица продуктите на борсата, фокусирани върху Bitcoin, привлякоха "масивни вливания" - 1.73 млрд. долара, което е техният втори най-голям прираст от създаването им. Според анализ на пазарни експерти значителен интерес се наблюдава и извън САЩ - скорошното пускане на спот ETF в Бразилия от BlackRock и рекордни търговски обеми в Корея, достигащи до 8 млрд. долара дневно за пет последователни дни.

Перспективи за нови върхове на Bitcoin

Анализаторите предричат, че цената на Bitcoin може да достигне нови исторически висоти в близките дни, като интересът и положителните потоци към ETF продуктите продължават да растат. Bitcoin показва и по-добри резултати в сравнение с технологичния индекс Nasdaq 100, което предизвиква и допълнително оптимизъм сред инвеститорите.

Въпреки нарастващия интерес криптосекторът продължава да се развива, като изчиства някои от негативните си аспекти. Въпросът дали иновациите в сферата на ETF може да променят пазарната динамика остава отворен, като се очаква те да предложат по-сигурен начин за инвестиция и да увеличат натиска за покупка върху основните активи.

Развитието в сектора на институционалното кредитиране и по-строгите регулации в различни юрисдикции също предвещават интересни времена за криптопазара, като подкрепят неговата "легитимност" и предлагат нови възможности за растеж.

Отлагане на решението за ETF за Ethereum от SEC

Американската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) отложи своето решение за одобрение или отхвърляне на предложенията за спотови борсови фондове (ETF) на Ether (ETH), подадени от BlackRock и Fidelity. Това се разбра в отделни заявления на 4 март, като се уточнява, че на комисията ще й отнеме повече време за преценка на заявленията за iShares Ethereum Trust на BlackRock и Ethereum Fund на Fidelity. Засега е прекалено рано да се спекулира дали един потенциален ETH ETF би могъл да се радва на същия интерес като BTC продуктите.

Това не е първото отлагане от страна на SEC, комисията забави своето решение и през януари, когато одобри серия от спотови ETF за Bitcoin (BTC). SEC има правото да отлага своето решение до три пъти, преди да вземе окончателно становище, и вече видяхме как се възползва от това свое право при биткойн ETF-и. Анализаторите на пазара предполагат, че комисията ще вземе решение едва след като настъпи първият краен срок през май.

Джеймс Сейфарт, анализатор на ETF в Bloomberg, посочи в публикация от 7 февруари, че 23 май - крайният срок за заявлението на VanEck за спотов ETF на ETH - е "единствената дата, която има значение" по отношение на ETF-ите за Ethereum.

Междувременно цената на Ether продължи да нараства, подкрепена от широкия пазарен ентусиазъм и потенциалното одобрение на тези фондове, като отбеляза ръст 56.7% през последния месец. Корелацията BTC/ETH остава в полза на биткойн. Отлагането на решението на SEC от понеделник не оказа влияние върху тази динамика.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 1
    • + 2

    Натисни линка по-горе и спечели 10 вируса + троянски кон на компютъра! След като ти гепят паролите ще откриеш, че са ти източили и сметката. После следва заключване на диска докато не си платиш в БИТКОЙНИИИИ.

    Ето и връзката на моят коментар и този по-горе със статията!

    Нередност?
  • 4
    peter_griffin avatar :-P
    Peter_Griffin

    До коментар [#2] от "johnniewalker":

    Не знаеш къде се намираш.

    Нередност?
Нов коментар