Сам Банкман-Фрийд е осъден за 25 години, но може и да лежи по-малко за добро поведение

Един от най-известните криптотитани получи значително по-малка присъда от очакваното

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Сам Банкман-Фрийд ще прекара следващите 25 години зад решетките, след като беше осъден по обвинения в измама, свързани с краха на криптоборсата FTX и търговската фирма Alameda Research през ноември 2022 г. Наказанието му може на пръв поглед да се струва значително, но е доста по-малко от 105-те години, максимална присъда, и приблизително половината от 40-50 години затвор, за които прокуратурата настояваше. Защитата се опита да изгради образа на Банкман-Фрийд като на човек с добри намерения, като продължи да подкрепя аргументите си с твърдения за алтруизъм и специфичните му личностни черти, като например диагнозата му с аутизъм. FTX бе оценявана на над 32 млрд. долара, преди да фалира.

Съдията отхвърли тези аргументи, като посочи, че Банкман-Фрийд е подвеждал и е лъгал по време на процеса. Освен това подчерта риска от това Банкман-Фрийд да извърши подобни престъпления в бъдеще, ако не бъде адекватно наказан. Въпреки това той ще излежи присъдата си в затвор с по-ниска или средна степен на сигурност, като се взима под внимание неговото здравословно състояние и известност. По Закона за реформа в изпълнението на наказанията от 1984 г. той ще има право на максимално намаление на присъдата си с 15% за добро поведение, което всички очакват от него. Не е ясно и дали след определено време добро поведение няма да има достъп до интернет, компютър и телефон.

В петък процесът срещу Фрийд предизвика огромен обществен интерес, като залата за съдебни заседания и допълнителните помещения бяха препълнени с хора, които искаха да проследят изхода от делото. Семейството на Фрийд също подкрепяше "от скамейката" през целия процес. Въпреки присъдата сагата Фрийд не приключва тук, тъй като той има право на обжалване, а също така предстоят и граждански дела срещу него, инициирани от Комисията по ценни книжа и борси (SEC) и Комисията по търговия със стокови фючърси (CFTC).

История на Фрийд, който се озова зад решетките, не е просто разказ за възхода и падението на един "предприемач" в криптосвета. Тя представлява урок за алчността, рисковете и последствията от действията в света на финансите. Само преди няколко години Фрийд беше възхваляван като едно от чудесата на криптоиндустрията, но сега се оказва, че е един от най-известните й затворници.

Пътят от върха към дъното беше кратък. Както често се случва в такива истории, началото е обещаващо - млад предприемач, воден от идеала за промяна и иновация. Все пак бързият успех и липсата на адекватен контрол и саморегулация в криптосферата доведоха до решения, които поставиха под въпрос етиката и моралните ценности и оставиха хиляди потребители "частично" ограбени.

Съдебният процес беше пълен с драма, като защитата се опитваше да изкара Фрийд като жертва на обстоятелствата, човек с добри намерения, заблуден от собствените си амбиции. Важен момент в процеса беше отхвърлянето на аргументите на защитата, че Фрийд не е причинил истинска вреда, тъй като обещанията за възстановяване на загубите бяха обявени като нереалистични и спекулативни. Съдията особено подчерта отказа на Фрийд да признае вината си и да покаже искрено разкаяние, както и опитите му за манипулиране на свидетелите и общественото мнение.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ywt231053579 avatar :-(
    lodkarski
    • + 1

    Познаващите американската правосъдна система не сме изненадани изобщо!

    Нередност?
Нов коментар