🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Централните банки – най-голямата заплаха за пазарите догодина

Затягане на паричната политика е основният риск пред пазарите, показва допитване на Bloomberg сред инвеститори

В сянката на рисковете, свързани с парично затягане и висока инфлация, остават опасенията от нови вълни на вируса, забавяне на китайската икономика и геополитическа несигурност.
В сянката на рисковете, свързани с парично затягане и висока инфлация, остават опасенията от нови вълни на вируса, забавяне на китайската икономика и геополитическа несигурност.
В сянката на рисковете, свързани с парично затягане и висока инфлация, остават опасенията от нови вълни на вируса, забавяне на китайската икономика и геополитическа несигурност.    ©  Reuters
В сянката на рисковете, свързани с парично затягане и висока инфлация, остават опасенията от нови вълни на вируса, забавяне на китайската икономика и геополитическа несигурност.    ©  Reuters

Централните банки да прибързат със затягане на паричната политика в опита си да противодействат на инфлацията - това е най-големият риск пред глобалните капиталови пазари през следващата година според допитване на Bloomberg сред 106 фондови мениджъри, проведено между 3 и 13 декември. С вече отминалата пика си крива на възстановяване от рецесията инвеститорите прогнозират подценените акции да се представят по-добре от тези, които през годината повишиха цената си заради очаквания за бъдещ растеж. Въпреки рисковете над 40% от респондентите изтъкват по-стабилна икономическа експанзия като основна възможност за положително развитие през 2022 г.

Сходни резултати показа и друго скорошно проучване сред мениджъри на фондове - това на Bank of America - според което потенциалните рестриктивни политики на централните банки представляват най-голям негативен риск за първи път от 2018 г., а след тях се нареждат инфлацията и евентуални нови вълни на ковид. Инвеститорите са в очакване на срещите за определяне на политиките на няколко основни централни банки тази седмица - американската, европейската и английската, които трябва да се произнесат относно скоростта на паричното затягане и оттеглянето на антикризисните мерки.

2021 беше година на възстановяване, а 2022 ще бъде на устойчивост - инвестиции в скъсяване на веригите за доставки, дигитализация на бизнесите, иновации в здравеопазването и изграждане на по-устойчива планета, коментира Кати Кох от Goldman Sachs Asset Management.

Забавяне на Китай и нови вълни на вируса са сред останалите заплахи

В сянката на рисковете, свързани с парично затягане и висока инфлация, остават опасенията от нови вълни на вируса, забавяне на китайската икономика и геополитическа несигурност. Според някои самото разрастване на пазара крие опасност. Аласдер Маккинън, водещ мениджър на управляващия активи за 890 млрд. долара Scottish Investment Trust, смята, че се образува балон на пазарите, а "най-крайните знаци за спекулации са в крипто пазара, SPAC-овете и наплива към IPO-та".

Въпреки съгласието, че инфлацията е заплаха, точното ниво, при което тя става опасна, варира сред респондентите. Според повечето тя става проблемна, ако се задържи над 3%, но за около една пета прагът е 5%. Към момента обаче повишението на ценовото равнище надхвърля тези стойности и в САЩ, и в Европа. Макар централните банки да си затваряха очите за инфлацията по време на възстановяването след кризата, те едва ли ще толерират нива от над 4 - 4.5% през 2022 г., смята Паскал Бланк, водещ инвестoр от Amundi.

Оптимизъм за потреблението

Рисковете за по-положително развитие от очакваното естествено са за предпочитане. Една такава възможност е икономиката да се окаже по издръжлива от предвиденото. За това могат да допринесат натрупаните големи спестявания и възстановяването на пазара на труда, които подобряват перспективите пред потреблението.

Според проучването е време да се обърне внимание на евтините подценени акции - 22% от респондентите биха ги предпочели през 2022 г. Волатилността се очаква да остане висока, а ESG факторите да придобиват все по-голямо значение за инвестициите.

Все още няма коментари
Нов коментар