"Уебит инвестмънт нетуърк" ще вложи 5 млн. лв. в компании от зеления и тех бизнес

Дружеството, което набра капитал от българските инвеститори, през юни избра 5 компании от 5 държави

Пламен Русев през 2017 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • "Уебит Инвестмънт Нетуърк" обяви имената на петте компании, от които дружеството ще се сдобие с дял.
  • Стартъпите са Швеция, Дания, Германия, Швейцария и Дубай, като са в различни сектори на икономиката.
  • Всяка фирма ще получи по 500 хил. евро, като има опция инвестицията да нарасне до по 1 млн. евро.

"Уебит Инвестмънт Нетъурк" (УИН) ще инвестира 2.5 млн. евро (почти 5 млн. лева) в пет компании, като всяка от тях ще получи инвестиция от 500 хил. евро. Фирмите са EcoTree от Дания, 360VUZ от Обединените арабски емирства, WechselGott от Германия, Alver World от Швейцария и CAKЕ от Швеция. Дружествата са финалистите от тазгодишното издание на Webit Impact Forum, конференция, на която присъстват стартъпи и инвеститори от цял свят.

Капитала за инвестициите УИН набра чрез IPO на пазара за малки и средни предприятия на БФБ - БЕАМ, през миналия месец. Предлагането беше успешно, след като презаписването на акции се оказа два пъти по-високо от предложените книжа, въпреки че компанията се целеше да набере максимално позволените 3 млн. евро тогава.

От Балтийско море

Да започнем с EcoTree. Както името го подсказва, датската компания е от ESG сектора, като предлага "закупуването на собствени" дървета, които се отглеждат на земя, собственост на компанията, и впоследствие се "отсичат за устойчива дървесина", като EcoTree претендира, че 100% от печалбата се връща "обратно в гората". С други думи, моделът на копенхагенския стартъп е да купува горски площи, които да използва за улавяне на въглерод, устойчиво производство на "жизненоважен материал", докато в същото време се опитва да запазва и възражда местните екосистеми.

Според данни на CrunchBase EcoTree e набрала общо 4.3 млн. евро финансиране в рамките на 4 кръга от 2014 г. насам. Данните от последния наличен отчет (за 2020 г.) показват, че EcoTree все още работи на загуба, въпреки че консолидираните приходи се удвояват всяка година ог 2019 г. насам до близо 8 млн. евро през 2021 г. според УИН, загубата на дружеството регистрирано в Дания е над 4 млн. датски крони за 2020 г. (малко над 600 хил. евро). Трябва да се отбележи, че компанията все още е в стартъп фаза и печалбите не са основна цел. Според сайта на УИН оценката от инвеститорите на EcoTree е около 12 млн. евро.

Другата скандинавска компания, в която УИН ще инвестира, е CAKE или CAKE 0 Emission, която произвежда електрически мотори за градско и извънградско ползване. Шведското дружество е една от най-големите в списъка. Според сайта на УИН CAKE e набрала близо 68 млн. евро (74 млн. долара според Crunchbase) от рискови инвеститори, като е получила оценка от 200 млн. евро. Данните от последния (консолидиран) отчет на компанията показват ръст в годишния оборот от близо 130% през 2020 г. до 3.8 млн. евро, но все още отчита загуби от близо 7 млн. евро (преди данъците).

През Алпите до Близкия изток

Още две европейски компании намират място в списъка на Уебит: WechselGott от Германия, Alver World от Швейцария. WechselGott е автоматизирано приложение за управление на енергийни договори, оптимизиращо тарифите за домакинствата, като представя най-добрите оферти. Софтуерната компания, която попада в сферата на fintech технологиите, е набрала близо 7 млн. долара от частни инвеститори, като оценката, която получава според сайта на УИН е 28 млн. евро.

Швейцарската Alver World пък специализира в произвеждането на "веган храни с високо съдържание на протеини, направени от микроводорасли". Компанията сама отглежда растенията си, като претендира, че производството е почти изцяло устойчиво. Компанията е привлякла над 5 млн. долара от инвеститори досега, като предстои и следващ кръг. Според сайта на УИН оценката на компанията е около 19 млн. долара след последния рунд.

Последното парче от пъзела на Уебит е 360VUZ от Обединените арабаски емирства. Компанията, регистрирана в Дубай, предлага набор от услуги за заснемане, обработване и съхраняване на 360 градусово видеосъдържание, което може да се консумира във виртуална реалност. Данните на УИН показват, че компанията е набрала над 30 млн. долара от рискови инвеститори, като последният рунд все още не е официално завършил. Последната оценка на компанията от Metaverse сектора е около 70 млн. долара.

Планът напред

Инвестицията в петте компании е в общ размер от 2.5 млн. евро, но може да нарасне до 5 млн. евро след предстоящия съвет на директорите на публичното дружество, с което потоците ще нараснат до 1 млн. евро на компания. И в двата случая обаче не е ясно какъв дял ще придобие "Уебит Инвестмент Нетуърк" от компаниите. "Капитал" опита да се свърже със създателя на УИН Пламен Русев за повече информация, но той не отговори на обаждането.

"Селекцията е изключително диверсифицирана по география в държави с много добри показатели и редица успешни милиардни компании (еднорози), както и в най-различни индустрии - хранителна, мобилност, финансова, устойчиви технологии и зелена планета, медии и забавления", коментира основателят на Webit Пламен Русев след избирането на финалистите и приключването на Founders Games.

Акциите на УИН са поскъпнали с около 2% от IPO-то насам, като пазарната капитализация в момента е около 6 млн. лв. Ценните книжа стартираха търговията си на БФБ с летящ старт, след като се покачиха с над 20% в първия ден на пазара, но впоследствие акцията загуби инерцията си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар