🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартиращите компании ще могат улеснено да набират до 8 млн. евро през борсата

Парламентът повиши досегашния таван от 3 млн. евро за финансиране на сегмента за растеж BEAM

Борсата става все по-видим канал за финансиране на малки компании
Борсата става все по-видим канал за финансиране на малки компании
Борсата става все по-видим канал за финансиране на малки компании    ©  Цветелина Белутова
Борсата става все по-видим канал за финансиране на малки компании    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компаниите вече ще могат да набират до 8 млн. евро капитал от борсовия сегмент BEAM вместо досегашните 3 млн. евро. В петък парламентът прие поправката в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, с което се увеличават възможностите на борсовия сегмент, който е предвиден за малки и средни стартиращи компании, макар там вече да излязоха и дружества в по-напреднала бизнес фаза.

BEAM позволява на дружествата да се регистрират без одобрен проспект от Комисията за финансов надзор, което често отнема поне 6 месеца и е съпътствано и с повече разходи. За листване е нужен само документ за допускане, който се следи от БФБ.

Сегментът като цяло е с по-ниско ниво на регулация и прозрачност - например компаниите там са длъжни да публикуват само шестмесечни и годишни отчети (за разлика от регулирания пазар където са на всяко тримесечие), има и занижени изисквания за отправяне на търгови предложения например. По-леките регулации позволяват на този пазар да се листват често и компании с по-специфичен бизнес модел, устав и акционерна структура. Освен това на него нямат право да участват пенсионните фондове, а основните играчи са малките инвеститори, като благодарение на него някои от тях влязоха за първи път на капиталовия пазар.

Депутатът от "Демократична България" Владислав Панев коментира в своя Facebook профил, че мярката е важна за стимулиране на новите предприемачи, които могат да създадат първите български "еднорози". "България е сигурно единствената държава в ЕС с толкова голям дял на банковото кредитиране в икономическия живот на страната. Това спъва новите компании, намалява възможностите за инвестиции и в крайна сметка води до изтичане на капитали от държавата", написа той.

"BEAM пазарът се превръща във все по-разпознаваем инструмент за развитие на технологичните компании в България. Прагът за набиране на средства се вдига от 3 млн. евро на 8 млн. евро на година. Това е много важна промяна, която подобрява шансовете за по-добро развитие не само на компаниите, но и на самия капиталов пазар в България", коментира в LinkedIn и Добромир Иванов, който е изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация.

От създаването на BEAM през 2018 г. досега през него 8 компании са набрали близо 30 млн. лв. капитал, като всички направиха това през миналата и тази година. Сред тях са сатртиращи компании, като "Дронамикс капитал" и "Син карс индъстри", а други като "Импулс I", "Ейч ар капитал" и "Уебит инвестмънт нетуърк" набират средства, които инвестират в стартъпи. През последните дни заявка за листване направиха още две дружества - "Фешън съплай", която е специализирана в шивашката индустрия и е с по-дълга бизнес история, както и "Бии смарт текнолоджис", която предлага технологични решения за оптимизиране на дейността на пчеларите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordani avatar :-P
    jordani

    Усещам още хипер хай тек инвестиции във соларни чадъри и печки ракети - как ще завалят само ...
    Аа, и още някой освен г-н Панев ще успее да забогатее от БФБ,

    Нередност?
Нов коментар