🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондовите борси в САЩ са на рекордни нива - какво следва?

Какво ще е развитието и кои са рисковете на пазарите през тази година

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Индексите на фондовите пазари в САЩ продължават с рекордите - през последните дни те са на нови исторически нива. Tака продължава започналата през миналата година тенденция. Конкуренцията за върха също е гореща - Microsoft и Apple си размениха по няколко пъти ролите на лидер по капитализация, като битката е върти около 3-те трилиона долара.

Към началото на 2024 г. сред най-големите борсово търгувани компании в САЩ по пазарна капитализация се открояват Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon и Tesla. Apple е с най-голяма пазарна капитализация, последвана от Microsoft, Alphabet (майката на Google) и други технологични гиганти. Тези компании остават водещи играчи на пазара, като поддържат високи стойности благодарение на техните иновации, мащаб и влияние в технологичния сектор. Техните продукти и услуги продължават да бъдат в основата на ежедневието на милиони хора по света, а инвестициите им в изкуствен интелект (AI) оправдават интереса към тях. Това са и компаниите, които имат най-голяма тежест в широкия индекс S&P 500 и реално на тяхното поскъпване се дължат и рекордите му.

Въпреки рекордите обаче инвеститорите трябва да са подготвени за възможни неочаквани събития и турбуленции на фондовите пазари. Важно е да следят за развитието на политическите, икономическите и технологичните тенденции, които могат да повлияят на пазарите през 2024 г. Ето и някои от областите, които трябва да привличат повишено внимание.

Инфлация и лихвени проценти: След период на спад на инфлацията се очаква намаление на лихвените проценти. Въпреки това поради увеличаването на държавните дефицити и дългове инвеститорите вероятно ще искат по-високи доходности от дългосрочните облигации. Това може да доведе до по-високи лихвени проценти в сравнение с предишните дефлационни цикли. А от там да удари доходността на акциите.

Избори и геополитически рискове: През 2024 г. ще се проведат важни избори в над 70 държави, включително президентските в САЩ и Русия. Тези събития могат да доведат до повишени геополитически рискове и напрежение и потенциално да повлияят на фондовите пазари.

Технологични компании и генеративен изкуствен интелект: Технологичните компании в САЩ ще бъдат следени внимателно, за да се види дали ще оправдаят очакванията за ръст на печалбите. Освен това развитието на технологиите с генеративен изкуствен интелект може да има значително влияние върху резултатите им.

Рецесия или ускорен растеж: Съществува риск от рецесия както в еврозоната, така и в САЩ. Важен фактор ще бъде и ролята на китайската икономика. Мненията на анализаторите са разделени. Някои прогнозират лека рецесия и понижение на лихвените проценти в САЩ, което може да повлияе положително на индекса S&P 500. Други не очакват рецесия и предвиждат поддържане на високите лихвени проценти.

Производство на електрически превозни средства: Очаква се продължаващ ръст в този сектор, като се следи и влиянието му върху традиционните производители на изкопаеми горива.

Как Microsoft изпревари Apple по капитализация?

Microsoft успя да изпревари Apple по пазарна капитализация поради няколко ключови фактора. Преди две седмици акциите на Microsoft се повишиха с над 3%, което доведе до увеличение на пазарната им стойност до около 2.89 трилиона долара. По същото време акциите на Apple се понижиха със същия процент, което намали тяхната пазарна капитализация до около 2.87 трилиона долара.

Сред основните причини за този обрат са няколко фактора. Първо, Apple публикува тримесечен отчет, който не отговаряше на очакванията на Уолстрийт по отношение на прогнозите за продажбите през празничния сезон. Това доведе до известно разочарование сред инвеститорите. Второ, Microsoft получи повишено доверие от инвеститорите благодарение на своя акцент върху изкуствения интелект. Анализаторите от Piper Sandler изразиха оптимизъм относно продуктите на Microsoft, свързани с изкуствения интелект, и отбелязаха ускорения трафик на платформата GitHub.

Това повишено доверие в Microsoft в комбинация с разочарованието от отчетите на Apple доведе до промяна в пазарната капитализация на двете компании, като Microsoft изпревари Apple като най-ценната публична компания в света. Ролите се размениха в началото на тази седмица.

Секторни предпочитания

През 2024 г. инвеститорите ще демонстрират интерес към различни сектори, като предпочитанията им се изменят спрямо тенденциите от последните десетилетия, когато доминираха индустриални компании, а днес доминацията е на Big Tech. През последната година се наблюдава завръщане на големите технологични компании, които отбелязват двуцифрени печалби и тласкат важни индекси като S&P 500 напред. Потребителските разходи се оказват устойчиви въпреки високата инфлация и лихвените проценти, което стимулира също така сектора на потребителските стоки. В случай на избягване на рецесия сектори като материали, индустриални и потребителски стоки могат да доминират, докато при възникване на рецесия защитни сектори като здравеопазване, комунални услуги и потребителски стоки биха могли да станат по-популярни.

Спрямо предишни години се забелязва промяна в инвестиционните предпочитания. Технологията и цифровите инструменти продължават да бъдат важни за компаниите, с акцент върху изкуствения интелект, който е признат за ключов елемент за иновации, продуктивност и растеж на приходите. Почти 90% от организациите планират да се съсредоточат върху AI, включително генеративен AI, през следващите 12 - 18 месеца, показва доклад на Capgemini, озаглавен "Инвестиционните приоритети през 2024 г.". Освен това около 52% от организациите планират да увеличат инвестициите си в устойчиви политики, чиято важност не може да бъде подценена. Над половината от глобалните бизнес лидери, анкетирани за доклада, казаха, че техните компании ще увеличат инвестициите в чисти технологии в САЩ и Европа през следващите две до три години.

Това представлява значителна промяна в сравнение с последните десет и двадесет години, когато фокусът често е бил върху традиционни индустрии като нефт и газ, финансови услуги и традиционни производствени сектори. Сега се наблюдава нарастващ интерес към сектори, които са свързани с технологични иновации, устойчивост и адаптивност към променящите се глобални икономически условия.

Къде летува саудитският гигант

Saudi Aramco, най-големият износител на петрол в света, известно време беше лидер по капитализация - днес тя е малко над 2 трлн. долара, което му отрежда третото място по този показател в света. Компанията

е изправена пред динамичен петролен пазар с много предизвикателства.

Цените на петрола се очаква да останат около 80 долара за барел през 2024 г. Анализаторите прогнозират слаб глобален растеж, който може да ограничи търсенето, но геополитическото напрежение може да подкрепи цените на петрола. Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК+), на която Саудитска Арабия е ключов член, се очаква да продължи с намаляването на производството, за да управлява ефективно петролния пазар.

Arab Extra Light на Aramco е вторият по големина експортен сорт клас, който се конкурира с по-лекия суров петрол като Brent и West Texas Intermediate (WTI). Корекциите в ценообразуването за този клас се разглеждат като усилия да се направи по-конкурентоспособен на ключови азиатски пазари.

Има промяна в пазарната динамика, като китайските рафинерии намаляват вноса си на саудитски суров петрол и увеличават вноса от други страни като САЩ и Бразилия. Тази промяна може да повлияе на стратегията на Saudi Aramco и пазарния й дял в Азия.

Глобалното предлагане на петрол се прогнозира да нарасне, със значителен принос от производители извън ОПЕК+, включително Америка. Това увеличение на предлагането, съчетано с умерен растеж на търсенето, може да доведе до добре снабден пазар през 2024 г. Saudi Aramco също така планира да внесе значителен допълнителен капацитет от 2024 г., за да повиши общото производство.

Нарастващото напрежение в Близкия изток, особено в района на Червено море, предизвиква опасения относно прекъсването на петролните потоци през ключови търговски точки. Saudi Aramco обаче има планове за извънредни ситуации като тръбопроводи за заобикаляне на потенциални конфликтни зони и поддържане на стабилни маршрути за доставки.