🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Десетте акции на 2024 г.

Борсовите анализатори очакват по-слаб ръст на индекса Sofix през тази година

"Шелли" е изборът на специалистите за втора година поред
"Шелли" е изборът на специалистите за втора година поред
"Шелли" е изборът на специалистите за втора година поред    ©  Цветелина Белутова
"Шелли" е изборът на специалистите за втора година поред    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • От 2006 г. насам "Капитал" прави анкета сред финансовите експерти за бъдещето българския пазар
  • За втора поредна година "Шелли груп" е акцията фаворит сред брокери и анализатори
  • Sofix се повиши с над 27% през миналата година, като очакванията повишението да продължи и през тази, но по-слабо

В последния работен ден за 2023 г. индексите на българската фондова отбелязаха неочакван ръст. Най-популярният от всички - Sofix - поскъпна с над 3% на 29 декември, с което изпрати годината с над 765 пункта. Това е най-високото ниво на най-стария индекс на българската фондова борса за 2023 г. Всъщност е и най-високото от октомври 2008 г., когато индексът беше в съвсем друга траектория в разгара на финансовата криза. В процентно изражение през последните дванадесет месеца индикаторът бележи ръст от над 27%. Доброто му представяне се дължи основно на две компании: "Шелли" и "Софарма", които през годината нараснаха съответно от над 130% и 60%.

От 2006 г. насам "Капитал" прави анкета сред финансовите експерти за бъдещето българския пазар. В миналогодишното издание анализаторите прогнозираха по-консервативно представяне от Sofix. Тази година не е по-различно. Средно очакванията на финансовите експерти са за ръст от около 6% през 2024 г. или Sofix на 809 пункта в края на годината.

Оптимисти

Най-оптимистична е прогнозата на Красимира Коджаманова, изпълнителен директор и портфолио мениджър на "Селект асет мениджмънт". "Продължаващото високо ниво на инфлация и все още не толкова атрактивните банкови депозити в страната, ще продължат да поддържат вниманието на инвеститорите към възможностите, които предлага капиталовият пазар", казва пред "Капитал" Коджаманова. "Положителната вълна от успешните IPO процедури на няколко компании на BEAM пазара, както и очакванията за нови такива през 2024 г., включително на регулиран пазар, допълнително ще стимулират пазарната активност." допълва тя. Коджаманова прогнозира ръст от около 18% на Sofix, който очаква да достигне 900 пункта.

Оптимист е и Красимир Йорданов, портфолио мениджър в "Скай управление на активи", който предвижда ръст от 11% за Sofix. "Българският пазар ще се влияе от движенията на американската и европейските борси като ще се наблюдава асиметрия: при ръст на западните борси, ще се качва и българската, но при спад отстъпването на българските акции ще е по-слабо" споделя Йорданов. "Причината е, че има много малко чужди инвеститори у нас, както и фактът, че отдавна българските компании се търгуват с отстъпка спрямо развитите пазари, както и спрямо други frontier markets на база risk/return", допълва портфолио мениджърът пред "Капитал".

Консервативен поглед

Не всички са така положително настроени. Габриела Станчева, експерт от "Бенчмарк финанс", прогнозира лек спад на българската фондова борса през 2024 г. "Очаквам пазарът да е предпазлив през следващата година. Сравнено с 2022 г. липсваха толкова нови листвания на компании" казва Станчева. Анализаторът очаква спад от около 1-2% за Sofix до 750 пункта. Трябва да се отбележи, че "Капитал" събра мненията на професионалистите към 22 декември. С други думи ръстът от последните дни на декември вероятно не влиза в сметките на анализаторите.

Друга по-консервативна прогноза е на Веселин Радойчев, управител на "Първа финансова брокерска къща", който очаква минимален ръст от 1%. "2023 се доказа като една от най-сложните за прогнозиране години в историята на Българския фондов пазар, като положителните ни очаквания за ръст бяха многократно надминати", казва Радойчев. "Това разбира се, се дължи на особеностите на БФБ като ниската ликвидност, която позволи сериозни движения в цените със сравнително малки за световните стандарти обеми на търговия. През 2024 очакваме известно охлаждане на пазара, предизвикано от дълго чаканата рецесия, което пък от своя страна би намалило инфлацията" допълва портфолио мениджърът. Прогнозата му е Sofix да завърши годината на 773 пункта.

Реалистите

"Прогнозата за представянето на основния индекс на БФБ остава умерено оптимистична, тъй като подобно на американските индекси, няколко компании са двигателят зад ралито", посочва Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток". "Предпазливостта в оптимизма се базира основно на това, че противно на негативните очаквания за 2023 година, българската и глобалната икономика се представиха по-добре от очакваното. Повечето развити страни избегнаха тежък икономически спад, включително България. Сега, обаче, това обърна прогнозите в другата крайност и много по-оптимистични перспективи за 2024 г. Българската икономика продължава да се бори с липсата на структурни реформи, все още високи нива на инфлация, ниски нива на спестявания на домакинствата и високата им задлъжнялост, а в такава среда трябва да се подхожда с внимание" предупреждава специалистът.

"Ръстът на пазара ще е воден от повече компании, но с по-слабо представяне спрямо силния растеж на "Шелли" и "Софарма" от 2023 г. Рисковете пред индустриалните акции са значителни, но има достатъчно други компании, които да компенсират евентуалния спад на резултатите им" казва Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана трейдинг". "Доходността от дивиденти е добра и ще продължи да привлича капитали от български спестители, макар и със слаби темпове" посочва Цачев. Прогнозата му е Sofix да достигне 800 пункта.

"Към момента не виждаме конкретни причини за обръщане на възходящия тренд на българския капиталов пазар през 2024 г." посочва Георги Мартинов, директор "Корпоративни финанси" в "Карол". "С пресушаването на средствата на фондовете за частно дялово финансиране в България очакваме някои от получилите финансиране млади и иновативни дружества да обърнат поглед към борсата за допълнителна подкрепа" допълва Мартинов, намеквайки за нови компании на пазара през годината. "Отделно, растящите лихвени проценти по банковите кредити също благоприятстват за привличането и на по-зрели компании към капиталовите пазари, които търсят по-евтин ресурс и по-оптимална капиталова структура. Очакваме засилен интерес към БФБ и IPO пазара през 2024, което традиционно води след себе си до увеличени обеми на търговия. Потенциалните нови емисии, според нас, ще засилят интереса на инвеститорската общност към БФБ. Планираме, обаче, не толкова рязък ръст на пазара, защото разбираемо инвеститорите се очаква да влизат при консервативни оценки на фона на макроикономическата обстановка", заключва анализаторът.

Най-добрите акции

За втора година поред "Шелли", която през последната година смени името си от "Алтерко" е на първо място. На второ място специалистите поставят "Софарма", която е от 2006 г. печели приза "акция на годината" най-много (шест пъти). Третото място е за фондовата борса, което отразява и доверието на инвеститорите заради предприетите инициативи по привличане на нови емитенти и предлагане на услуги. В нейната структура е и енергийната борса, която оперира в друг атрактивен сектор.

Впечатление прави и интересът към банковия сектор. Високите лихви по кредитите, ниските лихви по депозитите и рекордните такси са сред причините за рекордни печалби в банковия сектор, което подтиква анализаторите да търсят експозиция.

Методология

В анкетата се включиха 7 участници*. Tе посочиха десет акции и ги класираха според очакванията си доколко ще представляват добра инвестиция през следващата година - колкото повече точки, толкова по-перспективно е дружеството според съответния анализатор. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място - 9, и така до 1 за последното, десето, място. Анализаторите посочиха общо 27 позиции, като обясниха защо са предпочели всяка от тях. В таблицата акциите са класирани първо по брой точки, а вторият критерий е колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. За 10-те водещи акции публикуваме и част от коментарите на анализаторите**.

* В анкетата участваха представители на: "Делтасток", "Бенчмарк финанс", "Елана трейдинг", "Карол капитал мениджмънт", "Първа финансова брокерска къща" (ПФБК), "Селект асет мениджмънт" и "Скай управление на активи".

** Класацията отразява настроенията и очакванията на анкетираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се сбъднат, и не претендира за точност и изчерпателност. Класацията и материалът към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Участниците в анкетата може да притежават акции или да управляват портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници дружества.

1. "Шелли"



Дружеството увеличава капацитета си, за да посрещне нараснало търсене. Има висок марж на печалбата и приходите растат с 50%+ на година. Това оправдава високата оценка на акциите на дружеството, но през 2024 очаквам да поскъпват с по-бавен темп.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър, "Скай управление на активи"

"Шелли" е дружество със стабилен фундамент, качествено, ценово конкурентно продуктово портфолио и професионален мениджмънт. Компанията е с безупречно финансово представяне и традиционно спазва всички свои прогнози. Това не очакваме да се промени и в бъдеще.

Георги М. Мартинов, директор "Корпоративни финанси", "Карол"

"Шелли" демонстрира впечатляваща динамика на финансовите резултати, която не остана незабелязана. Освен това експозицията на компанията към Германия, най-големият регионален пазар на IoT устройства в Европа, дава увереност на мениджмънта за над 40% CAGR на приходите за периода 2023-2026. Изпълнението на средносрочните цели заедно с потенциална M&A стратегия за пазара на САЩ са основните фактори за растеж в средносрочен период.

Степан Семков, анализатор, ПФБК

Лидерът по повишение през 2023 г. ще остане една от най-интересните позиции на пазара благодарение на интересните си проекти в страни като Франция.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, "Елана трейдинг"

"Шелли груп", по-позната като "Алтерко", остава един от фаворитите на Българската фондова борса. Блестящото представяне на компанията се очаква да продължи и ръстовете на приходите и печалбите да се запазят. Имайки предвид, че пазарът на интернет на нещата (Internet of Things) се очаква да се удвои в следващите пет години и да достигне на 2 трилиона долара в глобален мащаб, "Шелли груп" остава една от най-добре позиционираните компании на родната борса.

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор, "Делтасток"

Бързо разрастваща се компания (икономическа група от компания майка и 6 дъщерни дружества) със асоциирано участие в компании от различни краища на света/търгува се на 2 регулирани пазара в ЕС. Консолидирана печалба в размер над 19 млн. лв., или увеличение от 66% за същия период на миналата година.

Габриела Станчева експерт, БФБ, "Бенчмарк финанс"

2. "Софарма"



Стабилното развитие на компанията (пазарна капитализация над 1 млрд. лв. и устойчив ръст на печалбата за последните години), включително и успешната кампания с варантите; устойчивата дивидентна политика, ще продължат да правят компанията привлекателна за инвеститорите.

Габриела Станчева, експерт, БФБ, "Бенчмарк финанс"

"Софарма" продължава за поредна година да бъде фаворитът на БФБ, особено след впечатляващия ръст от над 60% за 2023 г. Малко над десетпроцентния ръст на печалбата през последното тримесечие спрямо същия период миналата година и 45% ръст в продажбите циментират компанията и първото ѝ място в нашата класация. Очаквам това безспорно блестящо представяне да продължи и през 2024 г., особено плановете за пpидoбивaнeтo нa нoви ĸoмпaнии и зa paзшиpявaнe нa пopтфoлиoтo, които бяха обявени от компанията неотдавна.

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор, "Делтасток"

Отлична доходност, но вероятно ще е значително по-малка от тази през 2023 г.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, "Елана трейдинг"

"Софарма" за поредна година стои стабилно в нашия портфейл на предпочитани български акции. Пазарната капитализация впечатли с ръста си през изминалата година, подхранен от корпоративни събития, сред които се откроиха двата рекордни дивидента и упражняването на по-голямата част от варантите. Фундаментално компанията също не остава назад с двуцифрени ръстове, както на продажбите, така и на печалбата. През 2024 събитието, което би дало по-сериозен тласък на цената, е подаването на заявление за регистриране на "Цитизин Клайн" в САЩ, което обаче може да бъде забавено повече от предварителните нагласи.

Веселин Радойчев, управител, ПФБК

Мажоритарният акционер продължава да изкупува дялове от "Софарма" АД, което е бичи сигнал за пазара, очаква се и дивидентна доходност, надвишаваща средните за БФБ нива през 2024 г.

Георги М. Мартинов, директор "Корпоративни финанси", "Карол"

Към октомври 2023 г. "Софарма" реализира ръст в продажбите 45% спрямо същия месец на 2022 г., което се дължи на силното увеличение и на износа, и на вътрешните продажби. През годината фармацевтичният гигант реализира успешно увеличение на капитала чрез варанти, като новият капитал е 172 590 578 лв. Компанията разпредели и един от най-високите дивиденти в историята си. Плановете за бъдещото развитие на дружеството са основен двигател на интереса към акциите му, като очаквам той да продължи и през 2024 г.

Красимира Коджаманова, CFA, изп. директор, "Селект асет мениджмънт"

Очаквам силното представяне на акциите на "Софарма" да продължи и през 2024, подкрепено от доброто корпоративно управление и дивидентна политика. Ключов катализатор за акциите би било евентуално разрешение от регулатора в САЩ за продажба на "Табекс" в страната. В този случай оценката е възможно да се удвои през следващата година.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър, "Скай управление на активи"

3. "Българска фондова борса"



БФБ отбелязва още една силна година, като успешните IPO процедури през годината на няколко компании на пазара за растеж на малки и средни предприятия - BEAM - привлякоха в значителна степен инвеститорския интерес към БФБ. Мениджмънтът на борсовия оператор продължава активно да работи по разкриването на нови пазарни сегменти, които биха предоставили допълнителни възможности за развитието на родната търговия. Плановете за евентуални първични публични предлагания на още непублични компании през 2024 г. ще диверсифицират палитрата от инвестиционни избори пред пазарните участници през годината.

Красимира Коджаманова, CFA, изп. директор, "Селект асет мениджмънт"

Очакваме силна 2024 г. за публичните предлагания на ценни книжа, които традиционно водят след себе си до повишени обороти на БФБ и съответно ръст в приходите и печалба за дружеството.

Георги М. Мартинов, директор "Корпоративни финанси", "Карол"

Признатите разходи за обезценки от енергийната борса доведе до намаляване на печалбата й до 5.7 млн. лв. през 2022 г. Това е еквивалент на 0.86 лв. на БФБ акция и представлява сума, от която инвеститорите в публичното дружество могат да получат дивидент за 2023. Междувременно високите лихвени нива намериха отражение в консолидираните резултати на БФБ към 3-ото тримесечие на 2023 г. като нетни приходи от 4.9 млн. лв., дължащи се на финансови операции на БНЕБ. Това заедно с нетният резултат на енергийната борса от основна дейност за 2023 г. може да доведе до разпределяне на значителен дивидент (над 10 млн. лв.) към БФБ през 2024 г. и да оправдае очакванията на инвеститорите.

Степан Семков, анализатор, ПФБК

Очаквана висока доходност при разпределение на печалбите от енергийната борса.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, "Елана трейдинг"

БФБ продължава да впечатлява както с ръста на оборотите, така и с представянето на акциите си, които се покачиха с над 40% за годната. Това е и поредното потвърждение, че въвеждането на голям брой чуждестранни акции и BEAM пазарът дават резултат. Очаквам положителните новини от БФБ да продължат да водят акциите на компанията към все по-високи нива. Още два фактора, които допринасят за оптимизма относно БФБ, са текущите пазарни настроения, които най-вероятно ще доведат до увеличение на първичните публични предлагания, както и предстоящото влизане на България в еврозоната.

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор, "Делтасток"

Множеството инициативи на борсата, развитието на BSE International и нарастването на изплатения дивидент. Очакваното добро развитие на дъщерното дружество - БНЕБ, също ще повлияе положително на резултатите на компанията. Редица успешни IPO на BEAM пазар - няколко поредни на основен пазар през 2023 г., в т.ч. и на облигации. Оборотът на основен пазар за последното тримесечие на годината бележи ръст 64%.

Габриела Станчева, експерт, БФБ, "Бенчмарк финанс"

4. "Доверие обединен холдинг"



Силно подценено дружество предвид активите в портфейла. Инвеститорите прилагат неоправдано голям дисконт към основния актив - молдовската банка - и свързания с нея политически риск.

Красимир Йорданов портфолио мениджър, "Скай управление на активи"

С отварянето на преговорния процес за присъединяване на Молдова към ЕС и затихващата към този момент война в Украйна очакваме позитивно развитие за банковия сектор в югоизточната държава, което е и основният фактор зад представянето на холдинга.

Георги М. Мартинов, директор "Корпоративни финанси", "Карол"

През 2024 г. "Доверие обединен холдинг" е нашият топ избор за акция на годината, тъй като остана една от малкото акции с толкова голям спред между настояща цена и силен фундамент. Основният актив на дружеството, Молдиндконбанк, продължава да показва стабилни финансови резултати, като единственото, което липсва, е регулярна дивидентна политика както от страна на банката към дружеството майка, така и от доверие към акционерите. Дори и намек в посока следващ дивидент би дал сериозен тласък на пазарната оценка на дружеството.

Веселин Радойчев, управител, ПФБК

Основният риск пред компанията е геополитически плюс икономическите проблем в Молдова. Ако ситуацията там се запази, акцията ще е сред най-печелившите за годината благодарение на основния си актив.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, "Елана трейдинг"

Акцията определено е повлияна от ситуацията в Молдова, както и военния конфликт в Украйна, изходът от който продължава да е непредвидим и с последици и през 2024. Бъдещото развитие на войната ще е определящо за движението на акцията. Предстоящото издаване на емисия конвертируеми облигации ще засили апетита на инвеститорите. Холдингът залага върху управлението на дъщерните си структури - всяка от структурите е с устойчиво развитие през годините. Консолидираната печалба достига до 2488 хил. лв. към края на 30.09.2023 г.

Габриела Станчева, експерт, БФБ, "Бенчмарк финанс"

5. "Смарт органик"



"Смарт органик" планира преместване на акциите си от пазара за малки и средни предприятия ВЕАМ на основен пазар на Българската фондова борса. Дружеството планира по-сериозно увеличение на капитала към края на първото тримесечие на 2024 г., за да увеличи инвеститорите си и да набере средства за още инвестиции в производството. Същевременно приходите през третото тримесечие на 2023 г. нарастват с над 54% на годишна база до 21.9 млн. лв. благодарение на положителното оптимизиране на дейността на компанията. Очаквам дружеството да бъде в инвеститорския фокус и през 2024 г.

Красимира Коджаманова, CFA, изп. директор, "Селект асет мениджмънт"

Компанията е в индустрия, която е бързорастяща и устойчива на кризи. Дружеството очаква увеличение на капитала и производствения си капацитет следващата година, което ще доведе до ръст на приходите и подобрена рентабилност.

Георги М. Мартинов, директор "Корпоративни финанси", "Карол"

Амбициозна инвестиционна програма, към която трябва да добавим бъдещо увеличение на капитала и преместване на основен сегмент.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, "Елана трейдинг"

Компанията наскоро обяви намерението си да прехвърли акциите си от BEAM сегмента към основен пазар. Ход, който със сигурност говори за надеждите на ръководството за разрастване на бизнеса и устойчиво повишаване на цената на акцията. Ако това преместване се случи, това ще бъде първата компания, която се е решила на тази стъпка.

Габриела Станчева експерт, БФБ, "Бенчмарк финанс"

6. "Агрия груп холд"



Акцията отразява цикъла на суровините и при добра пазарна конюнктура при зърнените храни ще покаже солидни резултати.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, "Елана трейдинг"

Мениджмънтът демонстрира висока адаптивност към изключително сложната обстановка на зърнените пазари в първото деветмесечие на годината, постигайки положителен финансов резултат. Изтласкването на цените на зърнените култури от дъното, съчетано с добри перспективи пред новата реколта, биха донесли значително подобрение на резултатите на компанията.

Михаил Димитров, анализатор, ПФБК

Перспективите пред "Агрия груп холдинг" продължават да са положителни, като се очаква дружеството да придобие "Комерс" ЕООД - производител и търговец на зърнени и маслодайни култури. "Агрия груп холдинг" осъществи няколко придобивания от 2022 г. насам. Последното е от началото на тази година - за производителя на биоетанол "Алмагест", чието предприятие е край Ихтиман. По този начин дейността на компанията се оптимизира и очаквам подобрени финансови резултати в средносрочен план, което би привлякло вниманието на инвеститорите към нейните акции през 2024 г.

Красимира Коджаманова, CFA, изп. директор, "Селект асет мениджмънт"

След първоначалния импулс от войната в Украйна акциите на "Агрия" отстъпиха част от печалбите поради спад на цената на основните хранителни суровини. Въпреки това рискът от прекъсване на доставките на хранителни суровини остава, което предполага потенциално възходящо движение на цените. Компанията предлага ниски ценови съотношения, което потенциално може да подкрепи акцията през 2024.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър, "Скай управление на активи"

7. Първа инвестиционна банка



През 2024 г. се очаква банковият сектор да премине през значителна трансформация благодарение на изкуствения интелект. Очертава се той да има има ключова роля във всяка област на сектора, включително в революционизирането на обслужването на клиенти, преобразяването на инструментите за управление на личните финанси и оптимизирането на бек-офис процесите. Тези нововъведения, включително и по-високите лихви на ЕЦБ, поне през първото тримесечие правят банката един от по-сигурните избори в тазгодишната класация.

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор, "Делтасток"

Банковият сектор в България регистрира поредната рекордна година както в ръста на печалбите, така и в подобряващото се качество на кредитния портфейл. ПИБ като най-голям представител от сектора на фондовия пазар не остана по-назад и също подобри съществено финансовите си резултати. Въпреки сериозният ръст, който акцията регистрира през изминалата година, компанията продължава да изглежда подценена спрямо сходни компании в региона. Като най-голям стимул на финансовите резултати и съответно на пазарната капитализация в краткосрочен план виждаме големия дял на дълговите инструменти в портфолиото на банката, което може да бъде изключително ценен актив при очакващото се обръщане на лихвената крива.

Веселин Радойчев, управител, ПФБК

Изключително евтина акция като коефициенти за оценка. Изключително силни резултати. Въпрос на доверие в инвеститорите, че тази акция трябва да струва повече и да остави на заден план рисковете.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, "Елана трейдинг"

Компанията проучваше и планираше да издаде емисия зелени облигации. Зелената идея определено е тема, която все повече ще присъства на пазарите, а обвързването й с емисия облигации определено е силен ход. Въпреки че за момента реализирането на идеята се отложи, евентуален бъдещ такъв проект ще донесе само позитиви на компанията.

Габриела Станчева, експерт, БФБ, "Бенчмарк финанс"

8. "Софарма трейдинг"





"Софарма трейдинг" отчита 28% ръст на индивидуалната печалба преди данъци за деветмесечието на 2023 г. По-голям принос за увеличението на продажбите имат продажбите на вътрешния пазар, които нарастват с 56% през септември 2023 г. в сравнение със септември 2022 г. Същевременно, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Софарма трейдинг" АД да придобие девет аптеки от веригата "Роял фармаси". Водещата позиция на компанията на болничния и аптечния пазар продължава да я категоризира сред атрактивните инвестиционни възможности и през 2024 г. за пазарните участници.

Красимира Коджаманова, CFA, изп. директор, "Селект асет мениджмънт"

Акцията изостава от представянето на компанията майка "Софарма", но резултатите й са много силни и това рано или късно ще се отрази на цената й.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, "Елана трейдинг"

Въпреки липсата на изплатен дивидент за поредна година компанията запазва положителния темп на развитие и разширява мрежата си, като през 2023 г. придоби 9 аптеки от веригата "Роял фармаси", с което затвърждава второто си място като лидер по брой аптеки в страната.

Габриела Станчева експерт, БФБ, "Бенчмарк финанс"

9. "Телелинк"



Компанията даде много силни прогнози и ако те започнат да се осъществяват, цената ще се повиши изключително силно.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, "Елана трейдинг"

Инвестицията на CEECAT Capital в TBS и навлизането им в борда на компанията е една от основните причини за включването на компанията в списъка. Големият фокус върху изкуствения интелект и киберсигурността - два сектора, които ще бъдат жизненоважни през следващата година, позиционира компанията за добро представяне.

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор, "Делтасток"

Отмяна на изплащането на 50% дивидент и смяната на фокуса към инвестиционни инициативи за разрастване се посрещна негативно от пазара в началото на годината. Силните финансови резултати за Q3'23 обаче, индикират, че компанията ще изпълни годишните прогнози на мениджмънта. Експанзията към пазарите на Германия и САЩ и пренасочването от телеком към по-високомаржовия корпоративен сегмент поставя компанията пред фаза на бърз растеж, отваряйки привлекателна възможност за инвеститорите на текущите пазарни нива.

Степан Семков, анализатор, ПФБК

10. Централна кооперативна банка



Банковият сектор на БФБ се търгува със силен дисконт спрямо аналозите в Централна и Източна Европа. При текущите високи лихвени нива в еврозоната, съчетани с нисък риск от рецесия в страната през 2024, вероятно банковите книжа ще се представят добре през идната година.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър, "Скай управление на активи"

ЦКБ също се очертава да се възползва от оптимизациите, които води със себе си внедряването на изкуствения интелект, като все още ниските лихви по депозитите, които контрастират с високия основен лихвен процент на ЕЦБ, ще помогнат печалбите да се задържат стабилни. Като комбинираме това с въведените след пандемията допълнителни такси, които е малко вероятно да бъдат премахнати, ЦКБ се очертава като добър потенциален избор.

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор, "Делтасток"