Анкета: Как управлявате своите спестявания

Инвестиции на пазарите, фондове или липса на финансова активност - "Капитал" пита своите читатели

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Как се грижите за осигуряване на своето бъдеще и старини - на този въпрос много хора не могат да отговорят. По една проста причина, че просто не полагат такива грижи. А това е важно, тъй като след приключване на работа пенсиите, които се осигуряват от НОИ и частните фондове, най-вероятно няма да са достатъчни за качествен живот. Но управлението на спестяванията може да не е само за старини, а за образование на децата, неотложни нужди, покупка на недвижим имот и други.

С традиционно ниското финансово образование в България хората насочват своите спестявания основно към банковите депозити, които обаче не носят никакъв доход, а инфлацията изяжда от тяхната стойност. Алтернативи като взаимни фондове, доброволно осигуряване, застраховки живот или директно инвестиране на финансовите пазари все още звучат консервативно за българина. Добрата новина е, че все пак това се променя - макар и бавно.

Младите хора днес, известни като поколението Z, може да са и сред най-засегнати от проблемите на пенсионните системи в бъдеще. Голяма част от тях слага преживяванията и удоволствията днес преди парите за утрешния ден. Затова и "Капитал" пита в анкета своите читатели как управляват и се грижат за своите спестявания и инвестиции за бъдещето.

Анкетата може да попълните тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар