🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

20 въпроса | Никола Груев-Kottarashky

   ©  Цветелина Белутова

Сигурно малцина знаят, че зад любимия им музикант с псевдоним Kottarashky всъщност стои архитект Никола Груев. Като част от групата Kottarashky & The Rain Dogs още през 2009 г. направи силна заявка на световната музикална сцена с дебютния си албум "Опа, хей". Музиката им достигна до стотици хиляди фенове по света и фестивали благодарение и на берлинския лейбъл Asphalt Tango Records.

Откакто започна войната в Украйна, Никола Груев е активен в организирането на протести срещу руската агресия, но това не е изненада за феновете му, защото Котарашки никога не е жалил силите си за важните каузи. И все пак се радваме, че умее да се концентрира и изключва от околния свят и както казват музикалните журналисти от "Гардиън", да създава "синтез от съвременни технологии и масив от български и друг балкански фолклор и джаз". Затова и успехите следват логично - вторият албум "Демони" на групата се издигна до трето място в World Music Charts Europe.

Оттогава Kottarashky непрестанно се развива - композира музиката във филма Sonambulo на аниматора и режисьор Теодор Ушев. А на "София филм фест" беше премиерата на документалния филм, посветен на Никола Груев - "Балканска черна кутия" на режисьора Цветан Драгнев ("Пустиняци" и "Пасажери").

Все пак, ако сега потърсите Kottarashky, за да споделите впечатленията си от филма, няма да го откриете, защото е зает със завършването на миксовете по нов албум, който създава с нова група - Kottarashky & The Preachers, Там ще чуем Симеон Воев ("Нова генерация"), Владимир Василев (преди беше в "Анимационерите") и Боян Златков-Епето (от "Тъмно"). Представянето ще е на 25 април.

Като какъв човек се определяте?

Умерен интроверт, на когото от време на време му се налага да застава под светлината на прожекторите.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

"Не е измислица морето" и абсолютна истина съществува. Достатъчно е да отворим очи, за да го видим.

Любимият ви момент от деня?

Наскоро покрай нашумелия роман на Георги Господинов си припомних, колко много обичам безвремието на летните следобеди.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Това да задържиш интереса на хората към творчеството си, имайки предвид, че всеки ден десетки хиляди нови песни виждат бял свят.

Кое е най-голямото ви постижение?

Това, което ме мотивира най-силно да продължавам да работя и творя, е усещането, че най-голямото ми постижение предстои.

Как си почивате?

Под дебелата сянка на едно крушово дърво.

Какво ви зарежда?

Пътят, движението... Аз работя малко на принципа на динамото.

Какво ви разсмива?

Детският поглед върху нещата от живота.

Какво ви натъжава?

Невежеството. В днешния свръхинформационен свят, все по-осезаемо става невежеството на огромни маси от хора, което позволява на Злото да причинява все повече страдания.

Какво ви вбесява?

Оправдаването на Злото поради същото това невежество. Живеем във военно време, разполагайки с повече информация от всякога, а много от нас се затрудняват да преценят кой е агресорът и кой жертвата.

Личност, на която се възхищавате?

Сигурно са хиляди. Ето, примерно днес слушах целия ден Gorillaz и се замислих колко много се възхищавам на Деймиън Олбърн, който на върха на кариерата си поема по нов път и създава една от най-великите банди на XXI век.

Кое свое качество харесвате най-много?

Опитвам се да бъда принципен човек. Дали успявам, не съм аз човекът, който да отговори. Но може би самият стремеж към принципност само по себе си е качество.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Имам склонност да се сърдя на хората за дребни неща, без да съм се опитал преди това да вляза в техните обувки. Но пък после бързо ми минава.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Веднага бих се телепортирал в някое село в Южна Испания да изпия една бира на плажа.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Пас за безплатен достъп до програмата на "София филм фест". По повод участието ми във филма на Цветан Драгнев "Балканска черна кутия". Мисля да се възползвам максимално.

Израз или дума, която употребявате прекомерно?

Защо? Аз съм един panican whyasker.

Къде бихте искали да живеете?

В момента, ако имах възможност, щях да съм базиран основно в Лисабон, Берлин и някоя селска къща в Южна България.

Коя е последната книга, която прочетохте?

"Тялото" на Бил Брайсън. Бих я препоръчал на всички, които са пропуснали часовете по биология, но науката продължава да ги вълнува.

Най-интересното място, на което сте били?

Улан Уде, Сибир, Русия. Осъществих пътуване във времето, връщайки се поне 50 години назад. Не мисля, че ще имам втора такава възможност.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

"Животът е това, което ни се случва, докато правим други планове." Този цитат от колегата Ленън ми е доста близък напоследък. Може би от възрастта.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар