Светлина, повече "умна" светлина

Смарт крушките все повече заменят традиционните. И има защо

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Умните крушки са един от най-лесните и достъпни начини за човек да започне да прави дома си "смарт". Те заменят традиционните, могат бързо и лесно да бъдат контролирани през смартфон, часовник или глас и предоставят възможности като промяна на силата на светлината и цвета. Пазарът вече предлага безброй модели, а ние подбрахме няколко, като се фокусирахме върху традиционния цокъл Е27.

Преди да започнем, няколко уточнения за начинаещите: yмнитe крушки се дeлят нa двa типa - едните ползват тъй наречения хъб, през който се свързват с интepнeт (и който се купува отделно), и такива, които се cвъpзвaт директно към pyтepa.

Освен това те са по-скъпи от традиционните, но пък имат по-голям живот и харчат по-малко енергия, така че в дългосрочен план са добра инвестиция. Някои от моделите тук са само с бяла светлина, а други са цветни.

Силата на старите крушки (с жичка) се измерваше във ватове, но при смарт вариантите говорим за лумени - колкото по-високи са те, толкова по-ярка светлина предлагат. Тук изброените модели отговарят на около 60 вата и малко нагоре (около 800 лумена). Друг важен фактор е цветната температура, която може да се контролира през смартфона. По-високите температури - до 8500К, са като силни офис светлини, докато по-меките - към 2500К, предполагат мека светлина и уют.

И не на последно място - потребителят може да купи модели от различни производители и за да не ги контролира от отделни апове, може да ги събере в групи или стаи през съпътстващо общо приложение и да ги контролира с глас през Google Assistant или Alexa. През софтуера също така крушките могат да бъдат управлявани дистанционно и настройвани да се включват или изключват в определено време и условия. Те могат да бъдат интегрирани и с други устройства в умния дом като сензори, камери, термостати и т.н. Умни крушки се продават онлайн и в специализираните магазини за техника.

Philips Hue

Philips е абсолютният лидер на пазара на умни крушки, тъй като навлезе рано на него и постоянно развива предложенията си. Продуктите на компанията не са най-евтините и използват хъб - т.нар. bridge, който струва допълнително. Но пък приложението на компанията предоставя най-много функционалности. Могат да се продават в стартов комплект от няколко крушки и хъб (към 170 лв. за две крушки с бяла светлина и хъб), а може да бъдат намерени отделно и на цена от 40 лв. нагоре (за тези с бяла светлина). Цветните са по-скъпи. Могат да бъдат контролирани с глас и да се интегрират в най-различни смарт системи за дома, поддържат геолокация, а животът им е над 25 000 часа според производителя.

TP Link Tapo

Tapo e по-евтиният вариант екосистема за умен дом на TP-Link (другата е Kasa) и съответно умните крушки от нея предлагат по-малко възможности. Но пък са напълно достатъчни като функционалност за почти всеки потребител. Те не се нуждаят от хъб, могат да бъдат контролирани през приложението Tapo и с глас, но не поддържат геолокация, т.е. не могат да се включат автоматично, когато установят, че потребителят се прибира у дома. Предимството е цената им - тази с бяла светлина струва към 22 лв., а цветната - към 28 лв.

IKEA Tradfri

Мебелният гигант навлезе на пазара на умно осветление преди няколко години и успя да спечели почитатели най-вече заради достъпните продукти. Платформата на компанията за умен дом Tradfri също използва хъб, а цената му с две крушка с бяла светлина и димер (регулаторът на мощността) е 130 лв. Отделно крушката се продава за 20 лв. Може да бъде управлявана с глас през Google Assistant или Alexa.

Xiaomi Mi Smart LED Bulb Essential

Essential е по-евтиният вариант на крушките на китайската компания, които се предлагат както под марката Xiaomi, така и под Yeelight. Свързват се директно с wifi мрежата през приложението Mi Home, което дава редица опции като регулиране на осветеността, температурата и цвета. Има и запазени определени сценарии - за парти, романтична вечеря и т.н. Работи и с Google Assistant, Alexa и Apple HomeKit. Тук се предлага основно един продукт Essential - цветна крушка на цена 29-39 лв. в зависимост от промоциите.

Shelly Duo

Shelly Duo e офертата на българската компания Allterco Robotics при смарт крушките. Продуктът предлага основните функционалности, които може да търси всеки потребител, а производителят дори дава живот от 30 000 часа. Всичко може да се контролира през приложението на Allterco като график на потребление, сезон и т.н. Shelly Duo има два режима на светлина - студено бяло и топло бяло. Цената й е 22 лв.

Broadlink Bestcon

Bestcon e линията продукти за умен дом на китайската компания Broadlink. Смарт крушките работят без нужда от хъб и се предлагат както с бяла светлина, така и цветни. Имат всички основни функционалности през приложението - регулируема светлина и цвят, сценарии спрямо частта от деня или ситуацията, график и т.н. Цената за четири бели крушки е към 70 лв., докато цветната е около 30 лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    imn1480060636511658 avatar :-|
    Amy Lewis

    Крушката е консуматив, който искаме не искаме с времето се сменя и се плаща същата цена отново и отново. Това със сигурност не е решение. За декорация да, но за основно осветление не. По-скоро един умен ключ е по-добрият избор https://smartarena.bg/produkt-kategoriya/senzorni-smart-kluchove/

    Нередност?
Нов коментар