🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Умeн дом за по-крепко здраве

Няколко технологии, които могат да ни помогнат да ограничим вирусите вкъщи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мнозина не са запознати с факта, че през вековете домовете ни са се променяли основно заради текущите бедствия, войни и епидемии. Заради коронавируса в момента също тече трансформация на къщи и апартаменти, сочат имотни анализатори. Например в САЩ се изоставят тъй модерните идеи за отворени пространства с много въздух за сметка на домове, които лесно могат да бъдат парцелирани в зависимост от нуждите - за офис, кратка почивка или детска класна стая. В тази нова среда основна роля за подобряването на живота играят и технологиите.

Очакванията са пазарът на решения за умния дом да се понижи през тази година заради коронавируса с около 20 млрд. долара до 101 млрд. долара. Доставката на джаджи ще спадне от 694 на 603 млн. броя, показват данните на анализаторската компания Omdia. В същото време нараства търсенето на всякакви устройства за подобряване на качеството на живот и те ще бъдат в основата на съживяването на целия сектор през 2021 г. според консултантите от Strategy Analytics. Тук изброяваме няколко технологии и категории, които помагат в "домашната" борба с коронавируса.

Гласът като команда

"По-умният дом е и по-безопасен дом. Чрез гласови команди може да се избегне постоянно пипане на повърхности вкъщи - от дистанционни, през включване на лампата, до термостати, дръжки на вратите и други. Гласът може да се използва и за пазаруване и получаване на информация за COVID-19", казва Джонатан Колинс, директор за изследванията в компанията ABI Research. Гласовите асистенти като Amazon Alexa или Google Assistant са "мозъците" на умния дом и вече се използват от стотици милиони в цял свят.

Гласовият асистент предлага още повече ползи за здравето, когато е използван в комбинация с други умни устройства в дома. Сред тях например са термостатите.

Умните термостати

Макар и най-разпространени в САЩ, смарт термостатите и въобще устройствата за контролиране на домашните климатици, отопление и т.н. вече са доста популярни и в България. Важността им стана още по-значителна по време на пандемията. Умният термостат помага на потребителя да контролира колко бързо и ефективно вирусът се разпространява в дома, като това става чрез нагласяване на влажността. Различни проучвания показват, че влажността може значително да отслаби разпространението на бактерията на коронавируса, тъй като в сух въздух тя по-лесно се предава. Експертите препоръчват влажността в дома да се поддържа на ниво от около 40 - 60%. Всичките водещи термостати имат подобни сензори. За целта са нужни и устройства за овлажняване на въздуха. Но далеч по-важни от тях са пречиствателите на въздуха.

Пречистватели на въздуха

На пазара се предлагат най-различни пречистватели според вида и големината на помещението. Портативните могат да ограничат разпространението на вируса, като улавят въздушните частици през HEPA филтър и почистват въздуха до шест пъти на час. Естествено, те не са магическото решение, а просто предоставят още едно ниво на защита. При покупка на такъв най-важният показател, който трябва да се следи, е да има HEPA (а не озонов) филтър и неговият т.нар. Clean air delivery rate (или CADR) да е над 300 куб.м на час. Немалко от тези уреди могат да се контролират и през Google Assistant и Alexa. Извън коронавируса пречиствателите са полезни и за градове със замърсен въздух, например през зимата като София, както и за премахване на всякакви миризми в дома.

Умно осветление

Ключовете за включване на лампите са едно от първите места, които всеки докосва у дома си при прибиране отвън. Използването на умно осветление не само ограничава допира, но дава възможност и за инсталиране на сензори за движение, часови контрол за включване/изключване и др. Така може да се спести и от сметката за тока. Отделно могат да се правят и отделни зони в дома според осветлението, в които да се карантинира някой член на семейството.

Сензорите и умните уреди тепърва ще навлизат още по-дълбоко в къщите ни, за да помогнат не само в борбата с коронавируса, но и за следене на жизнени показатели като температура, активност, сърдечен ритъм в комбинация с данни за въздуха и др. Така ще се получава по-широка картина и за качеството на живот в съответната градска среда.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    teob avatar :-?
    Теодоси Бялков
    • + 3

    Цитирам :"Различни проучвания показват, че влажността може значително да отслаби разпространението на бактерията на коронавируса"
    Последно бактерия или коронавирус ?

    Нередност?
  • 4
    oqh24697991 avatar :-?
    oqh24697991
    • + 1

    В България, продажбите на т.нар. умен дом са много далече от нивата в америка и европа. Като цяло потребителите се интересуват от функция за отдалечено управление за технологиите консумиращи най-много енергия - като цяло в един дом това е отопление. Мисля, че въздухопречиствателите са малко встрани от уредите тип "умен дом".
    В този сайт е писано много за различните технологии, филтри и тн.
    https://termos.bg/category/vazduhoprechistvateli
    https://termos.bg/blog/category/grija-za-vazduha

    Нередност?
  • 5
    bigmouth avatar :-|
    BigMouth

    Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

    Нередност?
  • 6
    awz04699551 avatar :-|
    Емил

    Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

    Нередност?
Нов коментар