Умен дом за по-умен свят

Няколко предложения как лесно да направите къщата си смарт

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Умните технологии промениха и продължават да променят всекидневието ни. Съвсем естествено влязоха и в домовете ни. В момента, системите за смарт къщи, които се предлагат на пазара, са повече от всякога. При това отдавна не става дума само за изключване на лампата през телефона, а за контрол ако не на всички, то на почти всички уреди у дома чрез нов интелигентен "мозък". От климатици, през термостати, бойлери до крушки, телевизори и хладилници могат да бъдат свързани и контролирани през смартфон или умен високоговорител.

Доказват го и продажбите: глобалният пазар на системи и устройства за умни домове се оценява на около 91 млрд. долара за тази година. Очаква се до 2024 г. да достигне 160 млрд. долара. Над 175 млн. домакинства вече имат някаква форма на смарт къща.

Преди да опишем най-популярните и успешни за нас платформи и джаджи, е важно да направим някои уточнения по терминологията. Умна домашна система е цялостният команден център на къщата, който ръководи отделните уреди. Такива са например платформи и асистенти като Amazon Alexa, Google Assistant и Samsung SmartThings. Умната система може да бъде управлявана с глас през телефона или смарт говорител, както и през приложение. Тя покрива различни стандарти за уреди за умен дом и поддържа широк набор от марки и категории. Умните устройства за дома "докладват" на тази система.

Цената на оборудването е различна в зависимост от уредите. И тъй като много фирми предоставят цялостно решение с хъб и контрол върху различни продукти в дома, всеки е в състояние да направи сам умния си дом, като постепенно добавя нови и нови уреди. Ползите от всичко това могат да бъдат значителни - от по-ниски разходи на ток до удобство. Моментът е сега, докато прекарваме много повече време вкъщи.

Тук представяме някои от основните видове уреди, с които може да се започне.

Смарт система и високоговорители

Първата стъпка при подготовката на умен дом е да изберете своя дигитален асистент и съответно умен високоговорител, през който уредите да бъдат управлявани и с гласа ви. Най-добрите варианти в момента са Amazon Alexa и Google Assistant, като изборът между тях опира до лични предпочитания. И двете поддържат широк набор от умни устройства. Смарт колонките и с двете системи на пазара са доста и стават все по-разнообразни. Най-малките и евтините - Amazon Echo Dot и Google Nest Mini, струват между 70 и 100 лв. (на по-ниска цена може да бъдат намерени и по-стари модели). Има и модели с екрани. За съжаление българският език все още не се поддържа от нито една система, но дори базови команди на английски вършат идеална работа.

Платформата за умен дом на Samsung - SmartThings, също работи с Amazon Alexa и Google Assistant и може да бъде използвана с тях, за да свърже интелигентни устройства от най-различни марки и стандарти. Тя също може да е хъб на умния дом, като през приложението SmartThings потребителят контролира всичко.

Цена: Amazon Echo Dot 3 - 80 лв., Google Home Mini - 75 лв.

Крушки

Смарт крушките обикновено са първата стъпка в създаването на умен дом. Чрез Amazon Echo, Google Home или приложение в телефона те могат да бъдат управлявани с глас или с клик. Philips се наложи като лидер при умните крушки със серията си Hue, но предложенията на пазара са много. Може да бъдат намерени и бюджетни оферти. Светлината и цветът може да варират във всяка стая и да бъдат настройвани според предпочитанията на потребителя. Някои от смарт крушките изискват и покупка на хъб за централизиран контрол, други се свързват директно с мрежата.

Цена за някои базови бели крушки: Philips Hue White - 40 лв., IKEA TRadfri - 20 лв.

Смарт контакти

Умните контакти са лесен начин да превърнете всеки уред в интелигентен (независимо кога е произведен - дори съветската ютия на майка ви). Те се свързват през безжична мрежа с приложение, през което могат да бъдат контролирани - изключвани, включвани и да се зададе точно определено време за това. Някои могат да бъдат контролирани и с глас през асистентите.

Цена: TP-Link Wi-Fi Mini Smart Tapo P100 - 28 лв., D-Link Home Smart Plug DSP-W115 - 35 лв.

Смарт сензори

Инсталирането на умни датчици също е лесен начин да автоматизирате много процеси в дома си, а и да увеличите сигурността. Например на вратата може да бъде инсталиран сензор, който при отварянето й да пуска лампата. Или да предупреждава потребителя, когато се отворят врата или прозорец. Има най-различни сензори - за температура, дим, движение и т.н.

Умна прахосмукачка

Прахосмукачките вече са толкова умни, че изобщо нямат нужда от човешка намеса - сами се включват, изключват, зареждат и т.н. Те също така имат и безжична свързаност, през която потребителят може да ги управлява и през телефона. Някои от тях могат да бъдат контролирани и с гласови команди през Alexa и Google Assistant.

Цена: Samsung VR7000M - 1050 лв., iRobot roomba 676 - 650 лв.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 1

    И най-важно - вашите деди, а и лично вие, много години сте минавали и без Алекса, Гъгъл асистент или китайски технологии от Хуявей за надзор над вас, децата и неодушевени единици.
    Пропагандата е в основата на такива немаркирани рекламни матрияли, подпомагащи глобалните бигдата корпорации.
    Те ще ви владеят. Те са „умни„ .. вие не сте достатъчно компетентни дори да си отриете ануса без тях.
    Прекрасният нов свят на Хъксли.

    Нередност?
  • 3
    imn1480060636511658 avatar :-|
    Amy Lewis

    И не само тези. Смарт ключалка, шпионка, камери, осветителни ключове, термостат, щори и т.н. https://smartarena.bg/suzdavane-na-smart-dom/

    Нередност?
  • 4
    hristoandreef avatar :-|
    hristoandreef

    Системите за умен дом стават все по-достъпни. Можете да видите още идеи на https://s-solutions.bg/bg/blog/4-avtomatizaciya-na-doma-idei-za-umen-dom

    Нередност?
Нов коментар