🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-добрите смарт часовници на пазара

Лесният отговор: изборът е голям, а възможностите са най-различни според предпочитанията на потребителите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Вече са толкова много моделите смарт часовници на пазара, че понякога е трудно за купувача да се ориентира в огромното предлагане. И въпреки това все още много хора предпочитат да изчакат с покупката на такава джаджа. Те са и объркани, защото много често не знаят какво точно им трябва - колко голямо да е устройството, какви възможности търсят, за фитнес или други цели е и т.н. Търсенето обаче продължава да расте с бурни темпове, което се доказва и от данните за продажбите - 2021 г. е била най-успешната в историята досега с растеж 24% на годишна база, като само през четвъртото тримесечие са били пласирани 40 млн. устройства в цял свят.

Тъй като са много факторите при избора на смарт часовник, в "Капитал" се опитахме да съберем най-добрите (а и най-популярните) според нас модели на пазара.

Apple Watch 7

Цена: 800 - 900 лв.



Apple e лидер на пазара на смарт часовници с над 30% дял, а седмата серия на Apple Watch е най-добрата досега. Дизайнът е премиум, екранът е голям, зареждането е по-бързо. Не бива да се забравя и поддръжката и редовните ъпдейти от компанията, както и разнообразието от приложения и интеграцията с комуникационните апове на Apple. Фитнес възможностите са многобройни. За феновете на iPhone моделът съвсем естествено е предпочитан. В същото време тех гигантът все още не може да се справи с някои недостатъци, които тормозят Watch от началото - живота на батерията (малко над 24 часа) най-вече и липсата на поддръжка на Android. Предлага се в два размера.

Samsung Galaxy Watch4

400 - 500 лв.



Samsung e вторият най-голям играч на пазара на умни часовници, а Galaxy Watch 4 пък е най-предпочитаният модел от потребителите на Android. Той използва последната версия на системата на Google Wear OS 3, която предоставя повече възможности - може да следи всичко, от сърдечен ритъм до кръвно и ЕКГ, както и телесен състав. Алуминиевият дизайн е лек и удобен. Зарядът на батерията също не е впечатляващ - под два дни. Поддържа и iOS, като се предлага в два размера. Сред недостатъците е сравнително бавното зареждане, както и липсата на поддръжка на Google Assistant.

Huawei Watch 3 Pro

700 лв.



Смарт часовниците на Huawei са сред лидерите на пазара в последните години, но раздялата с услугите на Google донякъде намали темповете на растежа им и накара компанията да се съсредоточи върху собствената си система HarmonyOS. Излезлите през миналата година Huawei Watch 3 и Watch 3 Pro са първите, които я използват. Вторият прави много неща правилно - изграден е от премиум материали, удобен е, батерията му издържа дни, а вграденият GPS е изключително добър. Фитнес възможностите също са многобройни. Недостатък е големият му размер - 48 мм.

Withings ScanWatch

550 лв.



Withings ScanWatch е единственият хибриден смарт часовник в този списък. Той може би е най-ориентираният към здравето - разработен е с помощта на кардиолози, има комбиниран пулсомер, SpO2 сензор и ЕКГ, непрекъснато сканира сърдечния ритъм и доставя известия за здравето на сърцето, ако открие неправилни ритми. Дизайнът му е премиум, а батерията му издържа месец. Хибридният часовник все пак има и ограничения - дигиталният му дисплей е малък, а фитнес възможностите не са колкото в останалите конкуренти. Предлага се в два размера.
Garmin Venu 2



750 лв.

Venu 2 е най-спортният смарт часовник тук. Разполага с GPS и има усъвършенствани функции за проследяване на здравето и физическото състояние - оксилометър, сензор за сън, регистриране на нивата на стрес и т.н. Прави "моментна снимка на здравето" чрез двуминутна сесия за данни от сърдечен ритъм, Pulse Ox2, дишане и нива на стрес, след което създава отчет в смартфона. Батерията издържа над 10 дни, а Garmin Venu 2 поддържа и безконтактни плащания чрез Garmin Pay.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aritapeck avatar :-|
    aritapeck

    Беше добре да споненете и една от най-старите фирми произвеждащи смарт часовници - SUUNTO...
    Странна е тази липса.

    Нередност?
Нов коментар