🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар | "Исус Христос суперзвезда"; Клезмер концерт; ледено катерене

Подбрани събития за свободното време

5.01

"Исус Христос суперзвезда" в Пловдив. Представената за първи път през 1971 г., легендарна рок опера с музиката на Андрю Лойд Уебър и текстовете на Тим Райс разглежда политическите и междуличностни сблъсъци между Юда Искариотски и Исус. Тя ще може да бъде видяна от българска публика благодарение на режисурата на Веселка Кунчева с диригент Константин Добройков. От 19 ч. в Държавна опера - Пловдив. Билети: 10 - 40 лв.

5.01

Bulgar Klezmer Band. Първият клезмер концерт за годината ни отвежда на своеобразно музикално пътешествие с атмосферата на сватбите в стара Бесарабия, Украйна, Литва и други части на Източна Европа. Клезмерът е музиката на ашкеназките евреи, със силно влияние от гръцкия, украинския, полския, циганския и турския фолклор, както и от джаза. Ще можем да чуем международен състав с виртуозни музиканти, свирещи на кларнет, саксофон, тромпет, цигулка, акордеон, перкусии и контрабас, както и вокалите на Андрю Берг. От 22:30 ч. в клуб MAZE. Вход: свободен до 22 ч. и 15 лв. след това.

6.01

Направи си сам порцелан. В ателието за изработка на чашки и чинийки от порцелан всеки сам ще може да изработи и изрисува свои произведения. Всички материали са осигурени от организаторите, а рисуването може да бъде с шаблони или на ръка за желаещите да развихрят идеите си. Работилницата е подходяща за хора със или без опит, както и за деца. С предварително записване в "Багра" на "Цар Самуил" 29. От 11 до 13:30 ч. Такса: 60 лв. за една чаша или чинийка.

6.01

Swing за начинаещи. Безплатен уъркшоп по най-популярния суинг танц Lindy Hop. Учителите ще покажат на всички желаещи основните движения от танца, както и как се танцува в двойка на суинг и джаз музика. Диджеи на Swing Society ще пускат суинг музика след края на уъркшопа, а коктейлите са от Cush Bar. Уъркшопът е подходящ за напълно начинаещи и не е необходимо да идвате с партньор. В Cush.BAR, ул. Екзарх Йосиф 37, от 21 ч.

6.01

Богоявление за деца. Малки плувци на възраст до 14 години могат да се включат в празненството с традиционно вадене на кръста в басейн "Спартак". Водосветът ще бъде отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп. Водата е с подходяща за деца температура, а за безопасността на участниците са осигурени спасители и медицински екип. От 14 ч. с предварително записване.

6.01

"Вечночервено". Премиерата на втората поетична книга на Ева Гочева ще бъде с участието на някои от имената на съвременната българска литература: Антония Атанасова, Валентин Дишев и Ренета Бакалова. Книгата надгражда стилистично и езиково "Съвсем друга история", която превърна авторката в лауреат на националната награда за дебютна литература "Южна пролет", 2022 г. В бар On The Rocks от 19 ч.

7.01

Ледено катерене за начинаещи. Да се изкачиш по замръзнал водопад е едно от силните усещания, които всеки човек в добро здраве и без обострен страх от височини може да си достави. Желаещите да изпитат емоцията могат да се включат в еднодневното приключение на Боянския водопад. Не е нужен досегашен катерачен опит или собствена екипировка, но топлите туристически дрехи и обувки и надеждни ръкавици са задължителни, както и планинската застраховка. С предварително записване в Школа по алпинизъм и катерене. Такса за участие: 140 лв.

7.01

Годишни награди на бегаческото общество. Превърналото се в традиция събитие ще започне с групово бягане в Южния парк от 16 до 17 ч., като стартът е при входа откъм бул "Витоша", а препоръчителното облекло е шарено. От 19 ч. ще последва продължение в бар "Петък", където освен парти ще има и церемония по награждаване на най-добрите любители бегачи за годината. Сред категориите, за които ще има награди, са "Дебют", "Избухване", "Голямо сърце", "Ветеран" и "Модна икона". Вход свободен.

7.01

"От какво се страхува Вирджиния Улф". Премиерата на авторския театрален спектакъл на режисьора Тея Сугарева проследява житейската съдба на една от най-важните фигури в модерната литература. Актьорският състав включва Александра Димитрова, Камелия Хатиб, Мартин Димитров, Йордан Ръсин, а музиката на живо е на Кристиян Сугарев. В I AM Studio от 19:30 ч. Билети: 25 лв.

11.01

Млади таланти. Софийската филхармония представя най-добрите студенти на Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Ще можем да чуем обещаващи музиканти като Селестине Юнг, пиано, Йоанна Русева, цигулка, и диригентите Чрт Ласбахер, Рафаела Сейвалд, Самуел Куфинял, Питер Джойс. Сред избраните произведения са някои от шедьоврите на Феликс Менделсон, Волфганг Амадеус Моцарт, Сергей Прокофиев и Лудвиг ван Бетовен. От 11 ч. в зала "България". Билети на касата и от Еventim: 40 - 80 лв.

До 18.01

Изложба "Колос" на Иво Бистрички. Творбите на родения през 1971 г. в Благоевград художник дават израз на носталгията към размера на предишното величие. В четири големи по размер живописни платна фигурата на Колоса е разглобена и разпръсната, едновременно фрагментарна и титанична. В галерия Credo Bonum.

До 31.01

Фотоизложба "Анима Мунди". За родения в Будапеща Мате Барта фотографията и видеото са основни похвати за създаване на визуален образ на града и средства за наблюдение на скритите в него връзки и тайни организационни сили. Изложбата включва снимки, правени в различни точки на света и запечатали действителни и режисирани ситуации, образувайки едно виртуално трудно за идентифициране място. В Институт "Лист" - София.