Епизод 9 - Децата и парите: от джобните до финансовата им независимост

Финансовият консултант Стойне Василев и образователният експерт Вера Петканчин дават практични съвети как учим децата си да спестяват и инвестират

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Парите не растат по дърветата." Който е чувал тази изтъркана фраза от родителите си като аргумент защо не могат да му купят нещо, да вдигне ръка. Разговорът за парите не е от лесните за обсъждане в семейството и не случайно хората прибягват до клишетата.

Епизод 9 на поредицата за лични финанси "Парите говорят" дава ключ на родителите как да предадат на децата си знанието за парите и тяхното умно управление. Гостува Вера Петканчин, която се занимава с дизайн на образователни продукти в Junior Achievement Bulgaria. Това е неправителствена организация, която се специализира в образование на деца в сферата на предприемачеството, финансовата грамотност и уменията за работа. Компания й прави финансовият консултант Стойне Василев, който е основател на сайта за лични финанси smartmoney.bg и автор на книгата "Умни пари".

Двамата дават практични съвети за това кога и как да започнем разговора за парите с децата, на каква възраст да им поверим да управляват сами малки суми пари, дали да им се месим за това как да ги харчат, как ги учим да спестяват или да инвестират спестяванията си. Споделят и тонове личен опит като родители и образователни експерти за това как семейството може да създаде здравословно отношение към парите, труда, успеха, богатството и предприемачеството.

В епизода ще чуете още кога е време за първата банкова сметка, какви банкови продукти, насочени към семейства с деца има на пазара, какъв продукт да изберем за джобни и какъв, ако искаме да спестяваме дългосрочно за образованието на децата си.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Парите говорят" в Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify или ни последвайте в SoundCloud. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

"Парите говорят" е подкаст сериал за инвестиции и финансово планиране на мрежата за български подкасти "Говори Интернет" и "Капитал". В поредица от епизоди интересни и компетентни събеседници съветват как да се инвестира умно в недвижими имоти, криптовалути, борсово търгувани фондове, финансови иновации, алтернативни източници на енергия, AI и др.

Чуйте и другите епизоди:

Епизод 1: Инвестициите в недвижими имоти - дали, кога и как

Строителният предприемач Бисер Боев обяснява защо дори при нова криза цените на добрите имоти в София няма да паднат.

Епизод 2: Кои инвестиции са рискови

Инвестиционните експерти Радослав Рачев и Апостол Апостолов съветват как да се управляват спестяванията.

Епизод 3: Дългосрочно инвестиране, фондове и доверително управление

Съдружникът в Expat Capital Никола Янков разяснява какви са инвестиционните възможности, достъпни за хората в България.

Епизод 4: Как да си изберем управляващо дружество

Никола Янкова от Expat Capital и Мая Янкова от "Алфа асет мениджмънт" разказват за договорните фондове и защо в тях трябва да се инвестира с дългосрочна цел.

Епизод 5: Пирамиди, Понци схеми и как да се предпазим от тях

Журналистът от "Капитал" Николай Стоянов дава идеи как се разпознават финансовите измами.

Епизод 6: Що е то финтех и как ни улеснява живота

Ваня Манова и Иван Хаджов от MasterCard разказват за финансовите иновации и как ни помагат да оптимизираме разходите си.

Епизод 7: Как да печелим от чиста енергия

Марияна Янева от Renewables Now разказва за дизайна на пазара на зелена енергия, технологиите, които го движат, и възможностите за инвестиции.

Епизод 8: Застраховките с елемент на инвестиция и ползата от това да спестяваме доброволно за пенсия

Антон Дуков от MetLife и Анастас Петров от "NN Пенсионно осигуряване" съветват как да постигнем дългосрочна финансова стабилност.

"Парите говорят" се реализира с подкрепата на MasterCard.

Обратна връзка за "Парите говорят" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Бележка от редактора: Разговорът с Вера Петканчин и Стойне Василев е записан на 8 октомври.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • + 1

    Парите не растат по дърветата не е изтъркана фраза а прост житейски факт.

    Нередност?
  • 2
    sparti avatar :-|
    sparti

    4 минути интро, много е.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал