Цената на лошото управление - какво научихме след токовия удар

Районният кмет на "Лозенец" Константин Павлов и общинският съветник от БСП Николай Николов за столичната шахта на безотговорността

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Случаят, в който 16-годишно момче почина от токов удар в София, след като стъпи върху шахта в центъра на града, оголи системен проблем със закоността. А и с начина, по който се управлява градът. Той показа на гражданите колко са уязвими, когато правилата не са на мястото си, когато не се спазват и когато институциите, на които сме поверили грижата да осъществяват контрол, предпочитат да си прехвърлят топката.

Какви са фактите по казуса и какво разбрахме от обясненията на отговорните органи - за това разговаряме с журналистите Анина Сантова и Ивайло Станчев в новия епизод на седмичния подкаст "Гласът на Капитал".

Разхвърлянето на отговорности и на контролни функции на толкова много места не е продуктивно. Редно ли е район, който е по размери колкото голям областен град, да не може дори да определи къде да му стоят павилионите на територията, а всичко да минава през сложни процедури на съгласуване и одобрение с голямата община?

Константин Павлов, районен кмет на "Лозенец"
Константин Павлов, районен кмет на "Лозенец"

Във втората част на разговора включваме кмета на район "Лозенец" в София Константин Павлов (Демократична България) и общинския съветник от БСП Николай Николов. Те разказват защо правилата са замислени да бъдат толкова сложни и тромави, как повече правомощия за районните администрации биха решили проблемите и какво е нужно да се направи незабавно в отговор на трагичния инцидент.

Задължение на общинските съветници е да мислим как да предотвратяваме такива нещастия, как да настояваме контролът да се изпълнява. Това зависи от нас.

Николай Николов, общински съветник от БСП
Николай Николов, общински съветник от БСП

Чуйте повече в звуковия файл:

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар