🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Капитализмът беше суспендиран

По-важното от новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само преди седмица бъдещето изглеждаше много по-ясно - преговорите за правителство се случваха публично, а ковид епидемията поне в България изглеждаше, че се успокоява. В последните дни обаче нещата се обърнаха.

Разговорите за мнозинство преминаха в класически пазарлък между четирите партии, в който се говори за министерства, сфери на влияние и се смята много внимателно кой колко "ресурсни" места ще има. Иначе казано, колко публични пари ще управлява. За разлика от миналата седмица сега преговорите са напълно тайни. Не се знае къде и кога се случват и никой не казва нищо от тях. Твърде вероятно и те не се водят едновременно с всички, а водещата партия в евентуалната бъдеща коалиция - "Продължаваме промяната", организира индивидуални разговори с останалите три и се опитва да намери някакъв баланс между тях. Резултатът (към момента на редакционно приключване на броя в сряда вечерта) показва, че правителство най-вероятно ще има, но и че в момента тече бурно преструктуриране на изпълнителната власт. Видимата цел е да се разместят "ресурсите" на някои министерства, така че, ако те отидат в партия, която има история, свързвана с корупция, или съмнения, че иска да се занимава с това, щетата все пак да не е толкова голяма. Или поне да се гарантира, че няма цял един сектор да попадне (или по-скоро да остане) под съмнителен контрол. Така например агенцията по храните - една от бухалките на ДПС за контрол над целия сектор, може да мине на директно подчинение на премиера (който и да е той), а управлението на евросредствата в земеделието да отида към Министерството на финансите. В следващите дни преговорите ще са в пикова фаза и има шанс още в края на тази седмица да са ясни по-конкретните очертания на правителството. (Какво е ясно до момента - вижте тук.)

Освен преминаването на преговорите за правителство в напълно тайна фаза тази седмица се промени и ситуацията с ковид епидемията по света. Появата на новия вариант на вируса - омикрон, изведнъж изтри усещането за предвидимост, което бяха създали ваксините. Допреди няколко дни прогнозата за следващите месеци беше ясна - държавите с голям процент ваксинирано население ще имат ниска смъртност от COVID-19. Сега теоретичната възможност омикрон да избягва изкуствения и естествения имунитет хвърли част от правителствата в истинска паника. Тя доведе до затваряне на граници и въвеждане на допълнителни изисквания за влизане в много страни, докато се установи колко точно е опасен новият вариант. Сценариите не са само отрицателни - може да се окаже и че той протича по-леко, в каквато посока учените предричаха още от началото на пандемията, че той ще еволюира. темата на броя ще прочетете какво е ясно до момента за живота и работата през следващите месеци.)

И понеже животът не е само епидемия и тежки преговори за правителство, тук ще видите интервю с бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис. На пръв поглед за някои хора може би ще бъде странно той да се появи именно в "Капитал" - все пак това е човекът, който преди няколко години написа предговора към ново издание на "Комунистическия манифест" на Карл Маркс. Варуфакис, разбира се, не е комунист, но е дотолкова интелектуално независим, че няма никакъв проблем да определя себе си като марксист. Неговата критика към капитализма стъпва върху някои постановки на Маркс, но и ги развива с примери и разсъждения за това какво се случва днес. Никой не бива да бъде учуден от това, че тук се публикува интервю с него - "Капитал" уважава всички умни хора и обича да им дава думата, дори и идеологически понякога те да тичат в друга писта. Иначе Варуфакис е критик на капитализма, но не и негов противник. Дори напротив - последните му коментари за реакцията на ЕС на ковид кризата са, че това е продължение на усилията на съюза да суспендира капитализма, с което подготвя много голяма криза.

Все още няма коментари
Нов коментар