Групата на губещите в енергетиката през 2022 г.

Въпреки рекордната година за сектора има няколко дружества, които завършват на загуба, най-вече по счетоводни причини

Столичната топлофикация е сред най-губещите компании в страната
Столичната топлофикация е сред най-губещите компании в страната
Столичната топлофикация е сред най-губещите компании в страната    ©  Надежда Чипева
Столичната топлофикация е сред най-губещите компании в страната    ©  Надежда Чипева
Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.

Kолкото и невероятно да звучи, на фона на високите енергийни цени и всеобщия бум в сектора през 2022 г. има и няколко губещи компании, като общата загуба на дружествата в топ 30 е почти 1 милиард лева. Повечето от тях са топлофикации начело със софийската, което е донякъде разбираемо, защото техните услуги бяха регулирани при едни цени на газа, а когато го купуваха през годината, те бяха много по-високи. Но има и изненади.

Най-новата и модерна централа в страната - ТЕЦ "Ей И ЕС Гълъбово", която има договор за изкупуване на енергията от НЕК и традиционно завършва годината с добър финансов резултат, е на минус над 531 милиона лева за 2022 г. Обяснението за тази неочаквана загуба е чисто счетоводно. Дружеството прави обезценка на активите си за 731.5 млн. лв., която мотивира с изтичането на договора за изкупуване на енергията с НЕК през 2026 г. и плановете за постепенно закриване на въглищните мощности в България. Затова е преценено, че към момента възстановимата стойност на активите се е понижила почти наполовина. Според изпълнителния директор на централата Иван Цанков предвид ангажиментите на страните в Националния план за възстановяване и устойчивост за преустановяване експлоатацията на централите, работещи на въглища, до 2038 г., ръководството на компанията е направило заключение, че гореизложените факти в съвкупност представляват индикатор за потенциална обезценка на активите.

"Ако няма друга индикация за по-ранно излизане от въглищата, няма да се налагат повече обезценки", казва още Цанков.

Другият неочакван в групата на губещите е държавният газов доставчик "Булгаргаз". Въпреки над двойното увеличение на приходите до рекордните почти 5 млрд. лв. и точно в годината на най-високите цени на газа дружеството вместо печалба регистрира загуба над 100 млн. лв. Тя обаче се дължи на обезценки на съхранения в "Чирен" природен газ.

Според изпълнителния директор Деница Златева, а и видно от финансовия отчет, "Булгаргаз" реално постига оперативна печалба 31 млн. лева преди корпоративен данък. Но в резултат на извършените обезценки на материалните запаси и търговските вземания, съответно в размер на 103 .8 млн. лева и 34.5 млн. лева, финансовият резултат е загуба 100.4 млн. лв.

Тази загуба от обезценките обаче оказва съществено влияние върху финансовото състояние на дружеството и сумата на собствения му капитал пада под размера на записания капитал. По тази причина БЕХ реши да отпише близо 700 млн. лв. от дълга на газовото дружество.

Показателен за ситуацията, в която е работило "Булгаргаз" през миналата година, е отчетът на паричния поток от оперативна дейност - той е отрицателен в размер на 1.13 млрд. лева. Сумата е формирана от разликата между постъпленията от клиенти за продаден природен газ и платените суми към доставчиците на газ. Тази ликвидна дупка е покрита със заеми от БЕХ и държавата, които са общо 1.34 млрд. лв. Заради това в "Булгаргаз" в крайна сметка са останали малко над 200 млн. лв. налични парични средства.

Важно е, че "Булгаргаз" има да си получава и огромни вземания, които към края на 2022 г. са били общо 1.32 млрд. лв. Само просрочените брутни задължения по договора за доставка на природен газ за "Топлофикация София" са в размер на 571 млн. лева.

Що се отнася до самата "Топлофикация София" - тя е на загуба 351 млн. лв. (своеобразен негативен рекорд) и продължава да влошава състоянието си. Дълговете й растат и отдавна надхвърлят милиард, натрупаната загуба също е в този диапазон, а всичките планове за модернизирането и оздравяването на топлофикацията си остават мираж. Последно миналото лято служебният кабинет имаше идея да я одържавява и БЕХ да инвестира в нови газови мощности за производство на ток, но те така и не се развиха. Сега има вариант финансиране за такива газови турбини да се получи по плана за възстановяване, но и това не изглежда 100% сигурно. При всички случаи столичното парно ще остане губещо и през 2023 г.

В подобен сценарий е и свързаната с Христо Ковачки "Топлофикация Плевен". Тя също работи на газ и за поредна година е на загуба. От друга страна, русенската топлофикация, която също е от групата на Ковачки, но работи на въглища, отчита положителен финансов резултат над 14 млн. лв. Той може да се обясни именно с всеобщия парадокс от 2022 г., когато въглищата бяха по-конкурентни от газа. Факт, който тази година вече не съществува.