Коментар | Демократите са по-добрият вариант за американската икономика

Статистическите данни показват, че от Втората световна война насам тя се представя по-добре при демократическите администрации, отколкото при управлението на републиканците

Резултатите от икономиката на САЩ са по-добри от очакваното при управлението на Джо Байдън
Резултатите от икономиката на САЩ са по-добри от очакваното при управлението на Джо Байдън
Резултатите от икономиката на САЩ са по-добри от очакваното при управлението на Джо Байдън    ©  Reuters
Резултатите от икономиката на САЩ са по-добри от очакваното при управлението на Джо Байдън    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Джефри Франкъл, професор по формиране на капитала и растежа в Harvard University и бивш член на Съвета на икономическите съветници на президента Бил Клинтън, в коментар за Project Syndicate

При президента Джо Байдън американската икономика се представи много по-добре от прогнозите. И все пак гласоподавателите изглежда, че не осъзнават това, което е доста обсъждан напоследък парадокс.

Всъщност това несъответствие между популярно възприятие и икономическо представяне не е нищо ново. От Втората световна война насам икономиката на САЩ се справя по-добре при демократически администрации и все пак голям дял от американците - вероятно дори мнозинството, вярва, че републиканците са тези, които се справят по-добре.

На пръв поглед предположението, че икономиката последователно се представя по-добре при една партия, звучи като вид неправдоподобно партийно твърдение, което дори не си струва да бъде проверявано. Но всеки, който го провери - съотносимата статистика е била публикувана и преди, включително от мен, ще види, че това е абсолютно вярно.

През 19-те президентски мандата след Втората световна война - от Хари Труман до Байдън, създаването на работни места е регистрирало средно ръст от 1.7% на година при демократическите администрации, в сравнение с 1% при републиканските. Разликата при ръста на БВП е дори още по-голяма - 4.23% при демократите спрямо 2.36% при републиканците. Ако се върнем до Голямата депресия и добавим администрациите на републиканеца Хърбърт Хувър и на демократа Франклин Рузвелт, разликата в равнището на растежа става дори по-голяма.

Може ли демократическите президенти да извличат полза от наследството на доброто икономическо управление? Малко вероятно. Когато става въпрос за осреднените нива на растеж, резултатите са еднакви, без значение дали отговорността за първата четвърт от мандата на даден президент се приписва на него или на неговия предшественик.

Може ли демократическите президенти да извличат полза от наследството на доброто икономическо управление на републиканците? Малко вероятно.

Дори тези, които смятат, че демократите прилагат по-добри икономически политики от републиканците, се затрудняват да обяснят подобна голяма разлика в резултатите. Все пак много силни и непредвидими фактори се отразяват на представянето на икономиката, понякога в много по-голяма степен от политиките, върху които президентът има контрол.

Освен това отнема над четири или дори осем години за проявяването на ефекта от някои политики - добри или лоши. Например Джими Картър заслужава похвала за назначаването на Пол Волкър за гуверньор на Фед през 1979 г. с мандат да се справи с инфлацията. Това спомогна да се постави основата на периода на "Голямата умереност" през следващите 20 години. Но незабавният ефект от борбата на Волкър срещу инфлацията е рецесия. Повечето икономисти смятат, че крайните ползи са си стрували първоначалните негативи. Но именно негативите допринасят за поражението на Картър на президентските избори през 1980 г.

Във всеки случай това е единствената рецесия през последните 100 години, която е започнала с демократ в Белия дом, в сравнение с републиканците. Някой може да се изкуши да спори, че това е въпрос на съотношение, а не на причинност - да, демократите са били на власт по време на повече периоди на по-силна икономика спрямо републиканците, но това отразява просто късмет. Прилагането на универсално приетата статистическа методология обаче показва друго.

Последните пет рецесии са започнали при републикански президенти - Роналд Рейгън, Джордж Х. У. Буш, Джордж Уокър Буш (два пъти) и Доналд Тръмп. Ако се върнем по-назад - през последното столетие в САЩ е имало 17 рецесии. Забележителните 16 от тях започват, когато републиканец е в Белия дом.

Освен това имаме ефекта върху растежа от смяната на управляващата партия. От Втората световна война това се е случвало десет пъти. При всичките пет пъти, в които републиканец е наследил президентския пост от демократ, ръстът на икономиката е спадал от единия мандат към следващия. И обратното - всичките пет пъти, когато демократ е наследявал републиканец, растежът се е покачвал.

Така че е ясно, че икономиката се представя по-лошо при републиканските президенти и че това не е въпрос на късмет. Но все още не знаем какво точно обяснява много по-доброто справяне на демократическите президенти. Това до голяма степен остава загадка.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 2
    • + 3

    Смях в залата.Попитали демократа за кой ще гласува,за демократите или републиканците и той да каже за републиканците.Байдън освен да пуфка пари във ВПК-то нищо друго не е правил през тези години.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 3

    Как ще гласуват за човек, дето не помни какво е ял преди 2 часа? Демокрацията се показа, че е просто маска.

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 3

    Безперспективно е (бих казал "глупаво", ама отсреща стои колега на Киро и Асен, все пак) с миналото да се обяснява бъдещето!

    Хеле пък да се фаща някаква цикличност... Но, ако много държим да търсим цикличност, войните на Америка са подхващани задълржително при демократите, вследствие на което идват републиканци-изолационисти.

    Настоящият момент няма аналог в най-близката история. Може да се търси прилика със залеза на империите - Римската, Османската, Руската, Британската...Това е времето, когато хегемонът вече не може, а останалите не искат да го карат по същия начин. Затова и взетият на ръчно управление от ВПК Бел дом на Байдън поразпалва тук-там прокси войни срещу своите детронатори и пъха у ВПК-то колосалните военни бюджети. Т.е. затваря кръга - ВПК - Бел дом на Дем.партия - войни - военен бюджет - ВПК. И като към това се добавят и прокситата от Нато, целта е ясна - с кръвта и жертване икономиките на прокситата да се поотслабят детронаторите - сега Русия, утре - Китай...

    А колко е кипнала американската икономика, говори фактът, че за няма 20 г средната класа в САЩ се е свила от 72% на малко под 40%...
    А пък единият процент свръхбогати са станали още по-хипербогати...

    Егати развитието на икономиката, което така отваря ножицата на социалното разслоение!

    Нередност?
  • 4
    lentqj avatar :-|
    lentqj
    • + 1

    До коментар [#3] от "masay":

    Хайде само уточним някои факти. През 1991г президент беше Джордж Буш (баща) - войната в залива; през 2001г (Афганистан) и 2003г (Ирак) президент беше Джордж Буш (син) - и двамата републиканци. Толкоз за обективността на коментара.

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 2

    Ами Удроу Уилсън (ДП) и войните в Никарагуа 1912, в Хаити 1915, Доминикана 1916, Първата световна 1917?
    Ами Франклин Делано Рузвелт (ДП) и Втората война 1941?
    Ами Джон Кенеди/Линдън Джонсън (ДП) Виетнам 1964?
    Ами Джими Картър (ДП) Иран 1980?
    Ами Клинтън (ДП) Югославия 1999?
    Ами Обама (ДП) Сирия 2014, Йемен, Камерун и Либия 2015?
    Ами Байдън (ДП) Украина 2022?
    И Ирак и Афганистан продължиха 20 години при (ДП) Обама, Бидон.

    ДП си е партия на войната...

    Нередност?
Нов коментар