🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Последната сделка на Орешарски

Правителството може да поеме дългосрочни ангажименти около изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че изглежда като да падне всеки момент, правителството на Пламен Орешарски вероятно може да изкара поне още един месец. През това време то няма да има възможност да свърши много, освен да подпише някоя сделка, която е в напреднала фаза. От досегашния опит с "Южен поток" обаче може да си направим извода, че ентусиазмът на кабинета би могъл да е опасен. Поръчката за строителството на газопровода беше специално нагласена така, че да я спечелят фирми около руския президент Владимир Путин и Делян Пеевски (с извинение към Кремъл за поставянето на двамата в едно изречение). От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) вече предупредиха, че до оставката на правителството "не трябва да се взимат решения с дългосрочен характер, за които впоследствие може да бъде търсена отговорност".

Следващата седмица обаче може да дойде редът на проекта за изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", за който все още не се е състояла истинска дискусия. 

Вземи този проект

Правителството на БСП и ДПС наследи пет големи проекта от правителството на Бойко Борисов - "Южен поток", изграждането на 15-километровия тунел през Кресненското дефиле, покупката на изтребители за ВВС, прекратения проект за АЕЦ "Белене" (който мнозина в БСП се надяваха да рестартират) и изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" от американската Westinghouse. Единствената съществена контрибуция на отиващия си кабинет беше идеята за съживяване на отдавна затворени заводи като "Химко". Кабинетът на Орешарски с охота подхвана всички тези начинания - зад настоящото мнозинство, а и зад предишните, винаги са стоели интереси, които основно се занимават с разпределянето на "порциите в държавата" (ако можем да цитираме непреходния израз на Ахмед Доган). Строежът на "Южен поток" беше прокарван най-активно въпреки възраженията на Европейската комисия и заплахата, че на България ще бъде наложена наказателна процедура. 

От този списък обаче много малко от проектите действително могат да бъдат осъществени в последните седмици на настоящото правителство. Търговете за строителството на магистрала "Струма", стойността на чийто последен етап може да достигне 1.1 млрд. лв., ще стартират едва в края на годината, така че кабинетът на Пламен Орешарски едва ли ще може да окаже някакво влияние върху тях. Сделката за покупка на изтребители за нуждите на ВВС, въпреки че е в много напреднала фаза, едва ли ще се случи скоро. Министърът на отбраната Ангел Найденов беше обещал, че ще внесе в правителството предложение за решение до края на юни, но едва ли ще успее да се вмести в този срок. Ориентировъчната сума, за която става дума, е 700 млн. лв., срещу която страната ни трябва да получи 8 бойни самолета и един тренировъчен. Малко вероятно е обаче инициативата да бъде довършена от настоящото правителство, тъй като сделките на стойност над 100 млн. лв. трябва да получат политическо одобрение в парламента. А подобен колосален харч в навечерието на бъдещите парламентарни избори би имал колосален разрушителен ефект за всяка партия, която дръзне да го подкрепи. Програмата максимум на сегашното правителство вероятно ще бъде да внесе проект за решение на Министерския съвет, в който подробно и разбираемо да са разписани плюсовете и минусите на трите варианта изтребители, които ВВС са харесали.

И на седмия ден

За сметка на това една от най-спорните сделки на кабинета Орешарски е на ръба на подписването. Следващата седмица се очакваше АЕЦ "Козлодуй" и Westinghouse да подпишат акционерното споразумение за изграждане на 7-и блок на ядрената централа. Въпреки че датата е била предварително уговорена, засега няма сигурни гаранции дали това ще стане поради отдръпване на американския инвеститор заради политическата обстановка.

Новината, че България има намерение да строи нов блок на ядрената централа с американска технология, се появи в края на ноември миналата година по време на посещение на министъра на икономиката Драгомир Стойнев от САЩ. Въпреки че проектът с Westinghouse беше заченат много по-рано (за него се говореше още през 2008 г.) и всъщност ГЕРБ прокараха пътя за навлизането на американската фирма, именно правителството на БСП и ДПС трябваше да прокара сделката. Това се случи точно в момент, когато стана пределно ясно, че в България има излишък на електрически мощности при спадащо потребление в страната и че строителството на нова скъпа централа е съмнително начинание. Още повече че току-що беше спрян един проект - за АЕЦ "Белене", за който също се твърдеше, че е скъп и излишен.

Междувременно в хода на преговорите се промениха и условията по договора. Първоначалната идея беше в "Козлодуй – Нови мощности", проектната компания, която ще изгражда новата мощност, инвеститори да бъдат Българският енергиен холдинг и Toshiba Corporation, които са компании майки съответно на АЕЦ "Козлодуй" и Westinghouse Electric Company. Правителственото решение от декември миналата година предвиждаше до 30% от стойността на проекта да бъдат средства на японската корпорация.

Преди месец обаче стана ясно, че Toshiba се оттегля от проекта и нейното място се заема от Westinghouse. Според източници на "Капитал" представители на японската корпорация са поискали повече информация и независими оценки за осъществимостта на проекта, което е наложило нейното дъщерно дружество да поеме ролята на инвеститор. Westinghouse от своя страна е в българския ядрен бизнес почти две десетилетия и активно прокарва участието си в изграждането на нови мощности още с идеята за рестарт на АЕЦ "Белене". Други допълнителни мотиви на Toshiba са били нежеланието на Japan Bank for International Cooperation да финансира новата ядрена мощност, както и опита за намаляване на дела на корпорацията във Westinghouse (който в момента е 87%). Освен това вместо БЕХ инвеститор в 7-и блок ще бъде директно АЕЦ "Козлодуй".

С напредъка на преговорите обаче станаха ясни и някои доста

Притеснителни детайли

Например че Westinghouse  ще бъде само миноритарен акционер в проекта и освен това ще има възможност да продаде дела си една година преди пуска на ядрения реактор. Това означава, че вторият инвеститор в проекта на практика не носи риск за това дали централата ще е печеливша, което именно беше причината да се търси външен партньор. Така рискът изцяло ще се носи от "Козлодуй" и българската държава, която освен това се очаква да издаде и държавна гаранция за привлеченото финансиране. Между другото още в началото на преговорите министърът на икономиката Драгомир Стойнев каза, че България няма да дава на Westinghouse парична гаранция. "Ако се постигне споразумение, само ще трябва да гарантираме, че няма да има промяна на законодателството и няма да се въведе данък върху ядрената енергетика", заяви Стойнев малко след като започна да се говори за привличането на Westinghouse.

На второ място, идеята за създаване на проектна компания, която да се финансира на търговска основа и така да предпази държавата от евентуални проблеми, е компрометирана. За да се върже сметката на новата централа, бъдещият нов блок няма да продава отделно електроенерията си сам, а като част от общия микс на АЕЦ-а. Това звучи логично, тъй като към 2022 г. "Козлодуй" ще бъде единствен собственик, но по този начин няма да може да се прецени дали новият блок би имал смисъл като отделно предприятие. Причината е, че изцяло новата мощност на АЕЦ "Козлодуй" неизбежно ще бъде доста скъпа. Общата стойност на сделката - доставката на ядрения блок, разходите за модернизация на електропреносната мрежа, първата зарядка с гориво, оскъпяването по време на строежа, както и финансовите разноски по време на строителството, приближава 6 млрд. евро. На практика електроенергията на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" би била по-скъпа от тази на АЕЦ "Белене", поне според сметките на банката HSBC, която беше наета през 2011 г. да консултира провалилия се енергиен проект.

Така че правителството на Пламен Орешарски е по-добре да се концентрира върху замразяването на "Южен поток", вместо да подписва за влизането на България в нова енергийна авантюра.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-P
    krastitel
    • - 1
    • + 29

    тези енергийни злодеи - правителството да си ходи и да не вреди!

    Нередност?
  • 2
    barbq avatar :-|
    BarBQ
    • + 34

    Махай се Орешко.

    Нередност?
  • 3
    fuji avatar :-|
    fuji
    • + 9

    Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) вече предупредиха, че до оставката на правителството "не трябва да се взимат решения с дългосрочен характер, за които впоследствие може да бъде търсена отговорност".
    Е то до сега на някой търсена ли е отговорност?Аз незнам да има осъдени за сключване на неизгодни договори.Бях чел в една статия от 1933 година,за заниманието на нашите политици.Пише че основното занимание на министрите е да се дава амнистия.Cегашните на миналите,бъдещите на сегашните министри.Тази статия звучи актуално и в наше време.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    kons avatar :-P
    Viscount Ganyo
    • - 15
    • + 4

    "На практика електроенергията на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" би била по-скъпа от тази на АЕЦ "Белене", поне според сметките на банката HSBC"

    Такааа, сеа може ли някой мюлюцюунер от форума да ми обясни, след като има на масата анализ, че токът от 7-блок на Козлодуй, ще е по-скъп от този на Белене, Боко замразява Белене и започва строителство на 7-и блок?

    Нередност?
  • 5
    rstchl avatar :-|
    Rust Cohle
    • + 12

    До коментар [4] от "Viscount Ganyo":
    А има ли наистина такъв анализ и защо това не е публично достояние?

    Нередност?
  • 6
    kk_ avatar :-|
    kk_
    • - 9
    • + 2

    Не знам защо, но така написана тази статия ми изглежда поръчкова - гръмки обвинения и никакви доказателства за каквото и да е престъпление. Говори се непрекъснато за престъпни схеми и корупционни практики, но не чета какъв е механизма им. Оповестяването на въпросните практики в обществото ще даде повече резултати за борбата срещу тях, отколкото елементарното мятане на кал по дежурните личности.
    От статията разбрах: Путин е велик и лош, Пеевски е незначителен, Орешарски е опасен, Бойко е невинен!
    И отново доказваме максимата, че българинът има къса памет и за него вчерашните крадци са герои днес.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 2

    До коментар [#6] от "kk_": ДАТА НА РЕГИСТРАЦИЯ
    08 юни 2014.

    Нередност?
  • 8
    kk_ avatar :-|
    kk_
    • - 2

    До коментар [#7] от "Николай Николов":
    И това какво трябва да значи?!

    Нередност?
  • 9
    kuty avatar :-|
    Къти
    • + 4

    Ако Орешарски, Стойнев и компания са поискали наднормен подкуп от Уестингхаус, защо не го кажете в прав текст, ами мъкнете вода от 18 планини и 24 кладенеца???

    Нередност?
  • 10
    mich avatar :-|
    mich

    Орешарски скри оставката си зад калта и нещастието на хората и не се знае още колко мизерия ще довлече това правителство с подписване на явни и тайни договори и споразумения. ОСТАВКА А А А !!!

    Нередност?
Нов коментар