🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Фасадата на сградата откъм бул. "Христо Ботев", а вляво от нея Capital City Center на собственика "Кепитъл холдинг груп"
Фасадата на сградата откъм бул. "Христо Ботев", а вляво от нея Capital City Center на собственика "Кепитъл холдинг груп"    ©  Антон Чепилски

Събарянето на склад в Пловдив предизвика нов дебат за бъдещето на Тютюневия град

Новият собственик на една от сградите в историческата зона бърза да я събори, преди Министерството на културата да я обяви за културна ценност

Фасадата на сградата откъм бул. "Христо Ботев", а вляво от нея Capital City Center на собственика "Кепитъл холдинг груп"    ©  Антон Чепилски
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Собственикът "Кепитъл холдинг груп" придобива имота през декември 2021 г., но все още не е обявил какво ще прави върху него.
  • От НИНКН твърдят, че до средата на септември сградата ще бъде обявена за единична културна ценност, но собствениците бързат да я съборят преди това.
  • Недостатъчно експерти и пречки от страна на собствениците на сградите бавят обявяването им за единични културни ценности.

Някога символ на индустриално могъщество, днес сградите в Тютюневия град се саморазрушават под натиска на времето, докато чакат община и държава да решат какво да правят с тях. Собствениците им имат идеи за големи инвестиции в квартала, които не могат да се осъществят, докато от Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към Министерство на културата (МК) не определят режимите за опазване на сградите и не кажат какво може и какво не може да се променя по тях.

Поредната такава бомба в квартала избухна миналата седмица, когато започна разрушаване на една от зле поддържаните сгради - на ул. "Христо Ботев" 51. Мълчаливият инвеститор, който държи много сгради в района, се сблъска с граждански протест и дори с НИНКН, които твърдят, че бърза да изпревари обявяването на сградата за защитена. А общината, както винаги, изглежда раздвоена - от една страна, твърди, че иска да защити района, от друга - бърза да позволи проекта.

Новият собственик на старата сграда

Дружеството "Кепитъл холдинг груп", което е собственик и на съседния ремонтиран бивш склад, който сега е известен като Capital City Center, става собственик на въпросния имот през декември 2021 г. Според Имотния регистър сделката за имота от 1.8 дка и две сгради върху него с предходните собственици е за малко над 2.7 млн. лв.

Над половин година по-късно, на 1 август, собственикът входира в община Пловдив документи за намерение да стартира дейности по "премахване и разчистване на отпадъци" в имота му.

Общината издава на 18 август "План за безопасност и здраве", благодарение на който собственикът на имота има право на каквато и да е дейност в имота си.

Само няколко дни по-късно започва разрушаването на сградата, което по информационната табела на обекта трябва да се осъществи за 60 дни. Няма обявено инвестиционно намерение какво ще стане с имота.

Град в клопката на НИНКН

Силно вероятно е моментът да е свързан с процедурите в НИНКН. Там има стартирала процедура за обявяване на сградата за културна ценност. Това съобщи лично директорът на НИНКН арх. Петър Петров, който присъстваше на спонтанния протест с жива верига, който се случи около сградата на 25 август. "Следващото заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) към Министерството на културата ще бъде след десетина дни", разкрива Петров и допълва, че ако тази сграда съществува все още дотогава, би следвало да бъде обявена за единична културна ценност, като това показват докладите на експертите, направили огледите ѝ.

Към този момент зданията в историческата зона около Тютюневия град са част от защитен архитектурен ансамбъл, но защитата им се ограничава до това, че не могат да бъдат преустроявани без съгласуване с НИНКН.

Ако такава сграда не е обявена от Министерството на културата за единичен паметник на културата, то тя може да бъде съборена с одобрението на местната власт. Така случващото се на улица "Христо Ботев" е абсолютно законно.

Петров обаче твърди, че собственикът желае да събори сградата сега, за да не се стига до обявяването ѝ за културна ценност. Единствено кметът на община Пловдив Здравко Димитров може да спре разрушаването ѝ.

Директорът на държавната структура се опита да обясни и защо сградите в историческата зона все още не са обявени за единични ценности, след като от години се работи по изготвянето на режимите за опазване им, а миналата година твърдеше, че такъв режим ще е факт съвсем скоро. "Само четиринайсет души защитават културното наследство на всички големи градове в страната, а в момента има над 1100 заявления за статут", заяви Петров.

Според него "институтът е така конструиран, че да не може да работи и това е държавна политика", като припомня, че лично той е повдигал пред вече бившия министър Атанас Атанасов и в медийното пространство въпроса с щатовете в института

"Имахме много трудности по завършването на обследването на единичните културни ценности. Три пъти идваха тук (в сградата на бул. "Христо Ботев 51" - бел. ред.) колеги да обследват сградата", разказва още пред медиите по време на протеста арх. Петров. Той е наредил "да се спре с изучаването на сградата в интериор, тъй като целенасочено не се допускат колегите, а последния път бяха изгонени. Това е начин, по който се пречи да се дадат режими за опазване". От дружеството собственик така и не отговориха на опитите на Капитал да се свърже с техен представител, за да коментират това.

Ние в момента губим историческа памет. Губим автентичност. Губим това, за което Пловдив беше избран за Европейска столица на културата.

арх. Петър Петров
арх. Петър Петров

директор на НИНКН

Мълчаливият собственик

"Кепитъл холдинг груп" или по-скоро проектите му са добре познати в Пловдив. През лятото на 2009 г. инвеститорът открива сградата в съседство - Capital City Center. Инвестицията тогава е за около 30 млн. лв., а разгънатата застроена площ (РЗП) е над 13 хил. кв.м.

През 2016 г. е открит Capital Trade Center на бул. "Менделеев", срещу първия в страната ритейл парк.

През 2017 г. е открита сградата (също бивш склад) на Pulse fitness & Spa, която е в непосредствена близост с Capital City Center в зоната на Тютюневия град. От Имотния регистър може да се види, че през май 2016 г. е сключен договор за наем между "Блек сий инвестмънт" (което до февруари 2017 г. е старото име на "Кепитъл холдинг груп" - бел. ред.) и "Роял сантело". В последното съдружници са "Роялс табако" на Веселин Чипев и "Сантело трейд" на бившия едноличен собственик на капитала на управляващото дружество на фитнеси "Пулс", Андон Атанасов.

През 2019 г. от "Кепитъл холдинг груп" представят проект за "Роял хотел & тауър" на мястото на паркинга на Capital City Center и Pulse. Тогава има недоволство срещу проекта, тъй като сградата трябва да бъде на 14 етажа и според специалисти не се вписва в атмосферата на Тютюневия град. От инвеститора тогава коментират, че теренът не влиза в границите на историческата зона и проектът е съгласуван с НИНКН. През 2020 г. идва пандемията от ковид-19 и сграда на това място така и не е построена.

В близост до печално известния полусрутен склад на ул. "Одрин" 8 (виж карето) от същият инвеститор довършват преустройството на още един склад в хотел, като строителните работи продължават вече десетилетие.

От сайта на "Кепитъл холдинг груп" се разбира, че притежават бензиностанция на бул. Източен, бизнес сграда до "Римския стадион" и компании в тютюневата промишленост (една от които е "Роялс табако"- според сайта на почетното консулство на Молдова в Пловдив дружеството е партньор на "КТ интернешънъл" - бившата "Кингс табако"), както и петзвезден СПА хотел във Велинград.

"Капитал" се опита многократно да се свърже с представител на дружеството, но телефонът от сайта на дружеството е или изключен, или никой не вдига на него. До редакционното приключване на статията не беше получен и отговор на въпросите, изпратени по електронната поща.

В Търговския регистър Веселин Чипев е посочен като представител и член на съвета на директорите на дружеството. Той е свързан с общо 14 фирми, сред които охранителна фирма, местна пловдивска медия, транспортна фирма.

Чипев е и почетен консул на Република Молдова. На 25 август, а впоследствие и на 29 август на телефонния номер на почетното консулство обясниха за Капитал, че инж. Чипев е извън страната поне до края на август. Според обявен в Търговския регистър документ на 26 август е проведено редовно общо събрание на "Кепитъл холдинг груп", което е ръководено от самия Чипев. На него съветът на директорите е преизбран за нов петгодишен мандат.

Квартал, обречен на огън

2016 г. е тъжна за Пловдив и Тютюневия му град. През пролетта складът на ул. "Одрин" 8 е незаконно полусъборен от собственика му "Одрин 8" ЕООД със собственици Георги Бранеков и Александър Николич. В началото на тази година Върховният касационен съд (ВКС) потвърждава оправдателната им присъда, че не са разпоредили събарянето на сграда, обявена за културна ценност.

През август същата година пламват четири склада в карето ул. "Иван Вазов", ул. "Капитан Андреев", ул. "Доктор Г.М. Димитров" и ул. "Екзарх Йосиф". За пожара е осъден бездомният Любомир Данчев, който живее в един от складовете преди пожара. Според първите очевидци на пожара и дошлите пожарникари са усещали мирис на нафта, а пламъците са били сини. Данчев излежа четиригодишната си присъда и излезе от затвора през 2020 г.

Сега за три от горелите складове има изготвен проект за превръщането им в жилищен комплекс, но със запазване на оригиналната фасада. През април тази година главният архитект в община Пловдив Димитър Ахрянов издава разрешително за строеж. Такъв все още не е започнат. През юни тази година представителят на фирмата собственик "Р.И.П.А." Атанас Николов коментира за Капитал, че собствениците все още не са решили в кой момент ще започнат строителните работи в складовете.

На два пъти след големия пожар от лятото на 2016 г. в склада на ул. "Одрин" и на друг полуразрушен склад на Сточна гара избухват пламъци съответно през 2021 г. и 2022 г. Те бяха бързо потушени, без да създадат сериозни поражения.



1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • - 4
    • + 3

    Може да прозвучи странно, но това не е нито архитектурен ансамбъл, нито тютюнев град и т.н. Това са стари складове в широкия център на Европейски град и който и да мине от там естетвената реакция е отвращение. Тук не говорим кой трябва да ги вземе или какво да прави с тях. Въпросът е,че отдавна трябваше да ги "опаковат" поне да не се гледат.

    Нередност?
Нов коментар