🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КОНПИ надскочила закона и съда, за да удари издателя на "Капитал"

Имущество на Иво Прокопиев, семейство му и фирмите му е било запорирано от Окръжен съд - Бургас

Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев (вляво)
Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев (вляво)
Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев (вляво)    ©  Анелия Николова
Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев (вляво)    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е надскочила закона и е ревизирала приватизацията на "Каолин" и решение на Върховния касационен съд, за да открие производство по отнемане имуществото на съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и семейството му. Това става ясно от материали от проверката, с които "Капитал" разполага.

По искане на комисията миналата седмица Окръжният съд в Бургас е наложил обезпечителни мерки върху имущество на Иво Прокопиев, семейството му, както и негови дялове в различни фирми. Сред тях е и 100% от капитала на дружеството, през което той е акционер в "Икономедиа" - фирмата издател на "Капитал" и "Дневник".

В декларация до медиите действията на КОНПИ бяха определени от Прокопиев като "грубо незачитане на закона и пренебрегване на обективните факти". Декларацията бе разпространена няколко часа след съобщението на КОНПИ, че във вторник ще дадат пресконференция по случая.

От Благоевград до Бургас

Проверката на КОНПИ е била проведена от звеното на комисията в Благоевград. Тя обхваща период, който надхвърля значително 10-годишния срок, определен в закона. Членовете на комисията извън своите правомощия са направили преоценка на приватизацията на "Каолин", намерили са я за незаконна и оттам формират заключението, че доходите, които Иво Прокопиев и фирмите му са получавали като дивиденти през годините, както и при продажбата на дружество, са незаконни.

Сега собственик на "Каолин" е германската компания "Кварцверке", която придоби дружеството през 2013 г.

Решението, с което КОНПИ открива производство по отнемане, е било подписано с особено мнение от члена на комисията Лилиана Терзиева. В него тя казва, че мнозинството в комисията е приело, че има нарушения при приватизацията на "Каолин", пренебрегвайки редица налични по преписката документи.

От тях става ясно, че в края на 2001 г. прокуратурата е поискала от Агенцията за приватизация да провери и развали договора за "Каолин", но извършената проверка, одобрена впоследствие от надзорния съвет на агенцията, не е констатирала нарушения. За приватизацията на "Каолин" е имало разследване, което е било внесено в съда с обвинителен акт, но на три инстанции (Окръжен съд - Разград, Апелативен съд - Варна и Върховен касационен съд) съдът признава подсъдимите за невинни.

"Съдържанието на цитираните документи, приложени като доказателства, не е обсъдено в решението на комисията, не са изложени аргументи за неприемане на установеното от Агенцията за приватизация и съдебните инстанции, както и не е коментирана разпоредбата от чл. 300 от Гражданския процесуален кодекс (влязлата в сила присъда на наказателния съд е задължителна за гражданския съд, който разглежда гражданските последици от деянието, относно това, дали е извършено деянието, неговата противоправност и виновността на дееца, бел. ред.)", се казва в особеното мнение по преписката.

В рамките на проверката КОНПИ е игнорирала и заключенията на НАП по данъчните проверки, които са били извършвани на Прокопиев, семейството му и фирмите, в които участва, и които на практика обхващат целия проверяван период.

Иво Прокопиев: Груби манипулации

В позицията си Иво Прокопиев коментира, че заключението на комисията се базира на "две груби манипулации". Първата е свързана с факта, че КОНПИ игнорира значителна част от доходите му (които са били обект на данъчни ревизии, по които има влезли в сила ревизионни актове), а в същото време "брои двойно и тройно всички разходи".

Втората се състои в това, че КОНПИ излиза извън десетгодишния срок на проверката и прави ревизия на т.нар. приватизация на "Каолин", случила се през 1999 г. "Цитират се дословно твърденията на прокуратурата от 2002 г., по времето на главния прокурор Никола Филчев. На базата на това твърдение, се казва, че всички доходи от дивиденти и продажба на акции, свързани с "Каолин", подлежат на конфискация".

Пълен синхрон

Действията на КОНПИ са резултат от повдигнатите през януари тази година обвинения срещу Иво Прокопиев по разследването за приватизацията през фондовата борса на остатъчния държавен дял в EVN.

По разследването, което започва през 2013 г. по сигнал на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, обвиняеми са още вицепремиерът и министър на финансите от първия кабинет на Бойко Борисов Симеон Дянков, министърът на икономиката и енергетиката от същото правителство Трайчо Трайчков, както и двама служители от инвестиционния посредник "Булброкърс".

Обвинението срещу Иво Прокопиев е за това, че чрез изказване направено в качеството му на председател на КРИБ по време на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, е помогнал на вицепремиера Симеон Дянков да извърши престъпление по служба.

В края на лятото прокуратурата внесе обвинителен акт в Софийския градски съд, който прекрати делото с мотив, че обвинението е толкова неясно формулирано, че подсъдимите не могат да разберат в какво ги обвиняват. Междувременно управляващите приеха промени, инспирирани от главния прокурор Сотир Цацаров, с които делата за корупция срещу високопоставени държавни служители бяха преместени в Специализирания съд. Така държавното обвинение заобиколи разпореждането на Софийския градски съд и внесе делото, без да го преработва, в Специализирания съд.

Ходът на наказателното производство не обвързва КОНПИ, която може да започне процедура по конфискация дори и делото да завърши с оправдателни присъди. Този мощен механизъм на гражданска конфискация беше въведен от ГЕРБ през 2012 г., но до този момент не е засегнал "едри" риби. Това се дължи на две обстоятелства.

Първо, КОНПИ започва проверка само ако прокуратурата повдигне обвинение срещу някого - правомощие, над което държавното обвинение има пълен монопол, тъй като над него няма дори и съдебен контрол. Така прокуратурата може да селектира кого и за какво да разследва, а примерите показват, че това са предимно хора, които главният прокурор Сотир Цацаров и изданията на медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски са разпознали като "врагове". Именно такъв е случаят с Иво Прокопиев, както и други "обвиняеми и подсъдими издатели" като Огнян Донев и Сашо Дончев.

Второ, КОНПИ има пълна дискреция за начина, по който провежда проверките и изчислява приходите и разходите на проверяваните, тъй като методологията на проверките не е прозрачна и не е била подложена на външен одит.

"Очевидно КОНПИ се поставя над закона и Върховния касационен съд. Действията на комисията са произвол, който цели репресия, подчиняване на редакционното съдържание на "Капитал" и "Дневник" и разрушаване на икономическата база на изданията", се казва в позицията на Иво Прокопиев.

Обезпеченията се обжалват на втора инстанция

От нея става ясно, че той е обжалвал наложените обезпечения пред Апелативен съд - Бургас. "Продължавам да съм оптимист, че все още България е правова държава и по съдебен път ще бъде сложен край на този политически произвол", пише в тази връзка издателят.

Позиция на Иво Прокопиев: Запорите на КОНПИ са грубо погазване на закона и фактите

През миналата седмица Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) започна процедура за налагане на запор на мое лично имущество, на имущество на семейството ми и на дружества с мое участие. Бяха запорирани 100% от дяловете във фирмата мажоритарен акционер в "Икономедиа", издател на "Капитал" и "Дневник", както и други акции и дялове на фирми с мое участие, също и идеална част от недвижим имот.

Обезпечителните мерки не засягат всекидневното функциониране на засегнатите фирми, изплащането на заплати и изпълнението на търговски ангажименти.

След като се запознах с претенциите на КОНПИ, оценявам действията на комисията като грубо незачитане на закона и пренебрегване на обективните факти.

Началото на процедурата на КОНПИ за предварителни обезпечения за евентуален бъдещ иск за конфискация почива на две груби манипулации.

По отношение на личните доходи и придобитото имущества за 10 годишния период между 2007-2016-та година, КОНПИ абсолютно мошенически игнорира значителна част от доходите на семейството ми, като в същото време брои двойно и тройно всички разходи. Напълно е пренебрегната предоставената от мен пълна информация за имущественото ми състояние, както и резултатите от пълните данъчни ревизии на мен и съпругата ми Галя Прокопиева за същия период. Т.нар. "несъответствие" между доходи и имущество е само повод, да се започне производство, в което да се формулира още по-безумна претенция на комисията, свързана със сделката за "Каолин".

Второ, основното твърдение на КОНПИ, въз основа на което са поискани обезпечителните мерки е, че сделката за "Каолин" "заобикаля закона". Цитират се дословно твърденията на прокуратурата от 2002 година, по времето на главния прокурор Никола Филчев. На базата на това твърдение, се казва, че всички доходи от дивиденти и продажба на акции, свързани с "Каолин", подлежат на конфискация. По този начин фиктивната претенция набъбва до 199 милиона лева и комисията започва процедура за вписването на множество обезпечения.

Твърденията са абсурдни по няколко причини:

КОНПИ няма законови правомощия да разследва или ревизира приватизационни и други сделки;

Периодът на сделката за "Каолин", 1999-2000 година, излиза далеч извън законовия мандат на комисията, която може да проверява 10 години назад. Освен това е изтекла и абсолютната давност от 15 години;

Твърденията на комисията от 2017 г., които пресъздават тезата на прокуратурата от 2002 година не са верни и това вече е потвърдено от съда. В резултат на образуваните съдебни дела се установи, че при сделката за "Каолин" не са извършени законови нарушения. По проведеното разседване има влязла в сила оправдателна присъда на Окръжен съд-Разград, която през 2004 година е потвърдена окончателно с решение на Върховния касационен съд (ВКС).

Очевидно КОНПИ се поставя над закона и Върховния касационен съд. Действията на КОНПИ са произвол, който цели репресия, подчиняване на редакционното съдържание на "Капитал" и "Дневник" и разрушаване на икономическата база на изданията.

Активното мероприятие на КОНПИ срещу мен е нагледна илюстрация, как т.нар. инструмент на "гражданска конфискация", попаднал в ръцете на корумпиран политически елит, ще се използва единствено за мачкане на обществените опоненти на статуквото. Дори Правото на ЕС (Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент) допуска конфискация само при влязла в сила присъда.

Случаят показва колко опасно може да бъде превратното прилагане на подобен закон, който вменява презумпция за виновност и атакуваната страна може да се защити едва след налагането на обезпечителните мерки. Той противоречи на основни човешки права и правни принципи, гарантиращи презумпция за невиновност, равенство пред закона и защита на собствеността. Използван срещу медии, той е силен инструмент за цензура.

Проверката на КОНПИ започна след като прокуратурата повдигна абсурдни обвинения във връзка с приватизацията на миноритарния дял на ЕВН на борсата и по този начин показа как на практика действа целият механизъм за натиск чрез фалшиви обвинения и запори на истинско имущество.

Всички действия на КОНПИ по наложените обезпечения са обжалвани в срок пред Бургаския апелативен съд. Продължавам да съм оптимист, че все още България е правова държава и по съдебен път ще бъде сложен край на този политически произвол.
51 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 4
    • + 29

    Ясно, както и от статията в "Дневник".
    КОНПИджиите са в нарушение на закона.
    Няма ли кой да сложи на мястото им?
    Няма ли начин прокуратурата да бъде сезирана за нарушение на законите в България?
    Или върховен съд, или конституционен?

    Тия с Вартоломеева нощ ли ще почват?
    Да смажем главата на змията, докато е още малка.

    Нередност?
  • 2
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 4
    • + 19

    Ей!
    Мазния!

    НЕ си недосегаем.
    Няма ли да е тъпо при всички пари, до които си се добарал чрез мама да не доживееш до 40 бе? Става въппрос кръвно, холестерол....!

    Помниш ли как беше шеф на ДАНС цели....няколко часа.
    Иди на фитнес, започни да изглеждаш като човек или поне почти.

    Нередност?
  • 3
    trotter avatar :-|
    globetrotter
    • - 3
    • + 26

    До коментар [#1] от "Росен (Путлер капут)":

    Майтапиш ли се? Не само, че няма кой да ги сложи на мястото им, ами още тази сряда шайката ще гласува корупционния закон, според който КОНПИ ще бъде преименувана на Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконнопридобито имущество, а на Пламен Георгиев ще му бъдат дадени още повече инструменти за разпорава с неудобните в знак на благодарност за добре свършената работа досега.

    Никой от тримата шишковци не обича да се пише срещу него и затова Икономедиа ще е първото дружество на Прокопиев, което ще замине. Помни ми думите.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 6
    • + 31

    Сега трябва "Кварцверке" веднага да бъдат оведомени за правителствения монопол. От своя страна чрез немски посланник или директно тази случка трябва да бъде ескалирана към Меркел, по подобие на "Белведере". Бойко го е страх от Германия, повече от колкото от смъртта.

    Хора, мислете си дали искате да живеете в държава с трипартиен модел, или искате да заложите на реални алтернативи като "Да, България"!

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 14

    Исках да кажа правителствения произвол*

    Нередност?
  • 6
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 2
    • + 13

    До коментар [#3] от "globetrotter":

    Всъщност знам.
    Надявам се да се размине като предните пъти.
    Прокопиев не е случаен човек. Ония шопари нямат акъла да развият собствен бизнес и съответно тази липса на мозък води до грешки, когато искат да се разправят с някого.

    Нередност?
  • 7
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 5
    • + 11

    До коментар [#4] от "Георги Георгиев":

    Въобще не са само до правителството нещата.
    Тук в България продължава да вилнее ДСигурност.
    Тя не е правителство. Изпълнителите на желанията и са бсп/дпс-оод.
    Мазния като виден избраник на соПола също "работи" по въпроса.
    Е,
    аз пък мисля, че накрая ще се получи като с ДАНС. Беше му шеф няколко часа.

    Нередност?
  • 8
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 7
    • + 14

    До коментар [#4] от "Георги Георгиев":

    Христо Иванов направи невъзможното дясното да НЕ присъства в парламента. Ако не беше неговият нарцисизъм сега дясното щеше да е в парламента с 10% приблизително.

    Нередност?
  • 9
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3
    • + 15

    До коментар [#1] от "Росен (Путлер капут)":

    "Няма ли начин прокуратурата да бъде сезирана за нарушение на законите в България?"

    Какво говорите, не виждате ли, че шефът на КОНПИ чинно седи до прокуратурата?!
    И от този напън няма да излезе нищо, но пак ние ще платим сметката на КОНПИ.

    "Прехвалената КОНПИ с дълг за милиони заради шефа Пламен Георгиев"
    (https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/prehvalenata-konpi-dalg-milioni-zaradi-shefa-plamen-georgiev.html)

    Нередност?
  • 10
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 10
    • + 7

    До коментар [#8] от "Росен (Путлер капут)":

    "Ако не беше неговият нарцисизъм сега дясното щеше да е в парламента с 10% приблизително."

    Е, нали това дясно вече беше в парламента? Пак същите подлизурковци от СДС и ДБГ? Какъв е смисълът от това?

    Нередност?
Нов коментар