🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителство форсира процедурата за евентуално купуване на още F-16

САЩ ще ни изпратят проектодоговор за още осем изтребителя до 6-8 месеца, но решението кога или дали да ги придобием ще е на следващия парламент

Доста по-вероятно е обаче настоящия екип в министерство на отбраната да се опитва да заложи по-сериозни военни параметри в проектодокументацията за втората партида F-16, като до голяма степен постави следващия министър пред свършен факт по въпроса.
Доста по-вероятно е обаче настоящия екип в министерство на отбраната да се опитва да заложи по-сериозни военни параметри в проектодокументацията за втората партида F-16, като до голяма степен постави следващия министър пред свършен факт по въпроса.
Доста по-вероятно е обаче настоящия екип в министерство на отбраната да се опитва да заложи по-сериозни военни параметри в проектодокументацията за втората партида F-16, като до голяма степен постави следващия министър пред свършен факт по въпроса.    ©  Цветелина Белутова
Доста по-вероятно е обаче настоящия екип в министерство на отбраната да се опитва да заложи по-сериозни военни параметри в проектодокументацията за втората партида F-16, като до голяма степен постави следващия министър пред свършен факт по въпроса.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че страната се намира в политическа криза, не е ясно кога ще има редовно правителство и актуализиран бюджет, служебният военен министър Георги Панайотов изненадващо е ускорил работата по подготовка на документите за евентуално закупуване на още осем изтребителя F-16 Block 70 от САЩ. Това става ясно от неговия отговор на парламентарно питане, отправено от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев. Отбранителното ведомство се готви да изпрати до Вашингтон т.нар. Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance (LoR for LOA) - писмо-заявка за подготовка на проектодоговор, в което ще има "прецизна разбивка на стойностите по компоненти, системи, услуги и т.н.", тоест колко точно би струвало придобиването на следващата партида бойни самолети, се разбира от изложението на Панайотов. Това обаче не означава, че подобен договор може да бъде подписан в близките месеци.

Министърът изрично подчертава, че "LoR for LOA е необвързващ документ за правителството на България и от него няма да се породят правни и/или финансови ангажименти за страната ни." Според ръководителя на отбранителното ведомство отговорът на САЩ ще бъде готов в рамките на 6-8 месеца и ще послужи за получаване на достоверна информация за цени и срокове за плащане и доставка, която да бъде използвана в процеса на подготовка на проекта за инвестиционен разход (ПИР). Преди да бъде приведен в изпълнение и евентуално да се преговаря със САЩ за подписване договор, въпросният ПИР трябва да бъде одобрен от Народното събрание. През парламента трябва да мине след това и двустранното междудържавно споразумение по въпроса между София и Вашингтон т.е. последната дума дали страната ни да купи още осем изтребителя и на каква цена ще е в ръцете на следващото политическо мнозинство (каквото и да е то и когато бъде сглобено). И за да не бъде обвинен, че завещава на наследника си милиарден договор, Панайотов излезе със специално изявление по темата, според което "служебното правителство нито води, нито има правомощия да води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70." От военното министерство уточняват, че в проекта за актуализация на бюджет 2021 г. също не се предвиждат никакви разходи за закупуване на нови изтребители.

Според министър Панайотов причината за настоящата активизация на тема "нови бойни самолети" е, че още през август миналата година министерство на отбраната по времето на кабинета "Борисов 3" е изпратило до САЩ подобно запитване, наречено Letter of Request for Price and Availability или LоR for P&A. Данните в него обаче били доста общи, с валидност до 15.12.2021 г., като изрично било посочено, че информацията е индикативна и не се препоръчва да се използва за бюджетни цели. И тъй като вероятността проекта за инвестиционен разход за втората партида F-16 да стигне до Народното събрание преди средата на декември е близка до нула, от министерството са решили да изпратят ново запитване, което вече да е с по-сериозен характер. От ведомството на Панайотов аргументират хода си с твърдението, че цените на оръжейните системи непрекъснато се вдигат, а също така и че производителя на изтребители Lockheed Martin подготвял промяна в конфигурацията на самолетите, касаеща катапултните кресла на пилотите, заради което страната ни може да се окаже с два различни варианта на F-16 Block 70. Според военните от една страна това може да застраши сигурността на пилотите, а от друга да оскъпи обслужването на самолетите.

Доста по-вероятно е обаче настоящия екип в министерство на отбраната да се опитва да заложи по-сериозни военни параметри в проектодокументацията за втората партида F-16, като до голяма степен постави следващия министър пред свършен факт по въпроса. Причината за това най-вероятно е, че първият транш бойни самолети беше сериозно орязан откъм въоръжение, за не стане преразходът по проекта още по-брутален (първоначалната идея беше осемте самолета да струват до 1.8 млрд. лв., но в крайна сметка страната ни плати 2.2 млрд. лв.). "Писмото-запитване включва всичко необходимо за комплектуване на пълноценна ескадрила многофункционални бойни самолети (средства за наземно обслужване, въоръжение (боеприпаси) и обучение), способни да изпълняват целия спектър от задачи - от "въздух-въздух" до високоточни удари по цели на повърхността ("въздух-повърхност), в това число и средства за наземно обслужване за изпълнение на мисии на НАТО извън територията на страната", се казва в отговора на министър Панайотов на парламентарното питане. Само за сравнение: първата партида F-16, която страната ни трябва да получи в края на 2023 г. и началото на 2024 г. ще е оборудвана почти само за еър полисинг - с ограничено количество ракети за борба с въздушни цели, както и с малко бомби без лазерен прицел за прецизно насочване.

Питането на депутата Христо Гаджев също така закономерно беше използвано за политическа атака от страна на ГЕРБ срещу президента Радев. "Тежък провал във външната политика! Сега разбирам, че са се опитали нещо тайно да замажат в отношенията със зад океана, като поръчват самолети в условията на тая тежка икономическа криза. Финансова криза!", обяви днес бившият премиер Бойко Борисов. Всъщност именно той беше човекът, който се опита да си спечели политическото благоволение на бившия американски президент Доналд Тръмп, при който външната политика неизменно вървеше ръка за ръка с мащабни сделки на големи щатски компании. Именно Борисов анулира резултата от търга за нови изтребители, спечелен от шведската отбранителна корпорация Saab, (която не само се вместваше в отпуснатия бюджет, но дори предложи за сумата 10 изтребителя), след което премина към пряко междуправителствено договаряне единствено със САЩ.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 1
    • + 5

    Казах ви, че и Радев би купил Ф-16. Само дето саботираше поръчките на Бойко преди...

    Нередност?
  • 2
    iht423498742323 avatar :-P
    Average Person

    а според Боко, "...разбирам, че са се опитали нещо тайно да замажат в отношенията със зад океана, като поръчват самолети..."
    Той какво замаза?

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 2
    • + 3

    Не искат да вдигат много шум защото Радев ще стане за смях точно преди изборите. Привържаниците му толкова плюха тези самолети ф-16 след като Радев лобира за Грипени. Сега ще трябва срамно да мълчат!

    Нередност?
  • 4
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • - 2
    • + 2

    Една умираща нация, вместо насърчаване на раждаемостта или медицински и пожарни хеликоптери, купува самолети във време когато войните се водят с дронове.
    Ама то и пилоти няма.., но рушвета тук явно е огромен.

    Нередност?
Нов коментар